Blog in novice

Nasveti, akcije in zanimivosti

Potopis po Irski

Država: IRSKA

Čas potovanja: April- maj 2014, 11 dni

Opis poti: Dublin – Killbegan – Galway – Adare – Killarney – Cork – Cashel – Kilkenny – Dublin

Prenočišča na Irskem

Vsa prenočišča smo poiskali preko booking.com, iskali smo hostle in BB, nekaj smo rezervirali vnaprej, ostalo sproti na potovanju. Ker so bili prvomajski prazniki so bile cene nekoliko višje. Prenočišče z zajtrkom je bilo okoli 30eur/osebo. Vsi hostli in BB so bili čisti, urejeni, osebje zelo prijazno.

Priporočili bi B&B 3 km izven centra Galwaya – Amber Hill. Ta B&B je bil naravnost očarljiv. Prevzela nas je domačnost in toplina, urejenost sob in izvrsten zajtrk!

Prevozi po Irski

Za potovanje po Irski priporočamo najem avtomobila, saj je to najugodnejša opcija, da vidiš večji del države in znamenitosti. Potrebnega pa je nekaj poguma za vožnjo po levi strani ceste. Najem manjšega avtomobila (Mitsubishi Space star) za 7 dni, vključeno polno zavarovanje stane 250 eur. Cene bencina se gibljejo okoli 1,50 eur/l. Cestnine, za katere potrebujete drobiž (avtomati ne vračajo denarja) so 1,90 eur. Javni prevoz je dobro urejen in dokaj ugoden.

Hrana in pijača

Dan na Irskem se začne z irskim zajtrkom. Ta vsebuje: pečeno hrenovko, popečeno šunko, beli in črni puding, pečeno jajce, fižol in toast, juice in kavo (cena 8 eur). V PUB-ih in BAR-ih strežejo zelo dobro hrano, cene pa se gibajo od 10-15 eur. Značilna sta tudi Fish&chips, Beef in krompir na različne načine. Posebej bi priporočili BAR O’Neil v Dublinu – izvrstna hrana, pijača, prijazno osebje in krasno vzdušje. Pozno popoldan in zvečer živa glasba.

Pijača na irskem je PIVO (zjutraj, opoldan, zvečer), cene se gibajo okoli 5 eur/pint.

Cene, stroški in menjava danarja

Pred potovanjem na Irsko se je potrebno zavedati, da je standard na Irskem višji kot pri nas. Cene za življenske potrebščine so visoke. Vstopnine za ogled znamenitosti pa so dokaj ugodne (5-10eur), parkirišča in javni WC-ji so brezplačni. Napitnine niso obvezne, se pa priporoča 10% vrednosti. Denar smo dvigovali na bankomatih, ki so v vsaki vasi, v večjih mestih pa v vsaki ulici.

Nevarnosti, opozorila, neprijetnosti

Na našem potovanju nismo imeli nobene slabe izkušnje, ravno nasprotno, saj so ljudje zelo prijazni, pripravljeni pomagati. Počutili smo se zelo varne, tako da je vsak strah pred potovanjem na Irsko odveč.

Priporočila za ogled na Irskem

Potovali smo po priporočilu turističnega vodnika Lonely Planet: Discover Ireland in Ireland. Vodnika sta zelo natančna in priročna. Priporočamo ogled Dublina, Ring of Kerry, vasico Adare, kjer te očarajo majhne hiške krite s slamo, Cliffs of Moher, kolesarjenje po otoku Inishmore, ogled mestnega jedra Galway-a, večerno zabavo v tradicionalnem PUB-u z živo glasbo (O’Neil)…

Druge opombe

Potovanje po zeleni Irski je doživetje, ki se zaradi prijaznih ljudi in čudovite narave vtisne v spomin. Če želite potovati na Severno Irsko, si je potrebno urediti posebno vozniško dovoljenje, ki se doplača.

Potovali so Monika, Katja in Matjaž

Druge povezave: