Blog in novice

Nasveti, akcije in zanimivosti

Potovanje po Toskani

Potopis po Toskani

Čas potovanja: 25.4. – 3.5.2015

Opis poti: Firence – Pistoia – Lucca – Pisa – Vinci – Poggibonsi – San Gimignano – Voltera – Colle di Val d’Elsa – majhni kraji v pokrajini Chianti – Monteriggoni – Siena – Montalcino – Pienza – Chianciano terme – Montepulciano – Cortona – Arezzo

Prenočišča v Toskani

Hotele, hostle in turistične kmetije sva rezervirala že v naprej preko strani Booking in HotelCombined, saj so cene za prenočišča v Italiji zelo visoke in tudi zasedenost v Toskani je zelo velika. Iskala sva predvsem nizkocenovna prenočišča, rezervirala sma jih kakšnih 14 dni pred odhodom. Povprečna cena je bila 40€ na noč za 2 osebi. Vsa prenočišča so bila čista in s prijaznim osebjem. Spala sma v naslednjih mestih in prenočiščih:

  • FirenceVilla Camerrata – Velika vila na mirni lokaciji na obrobju Firenc, kjer so sicer prenočišča zelo draga. Pred vhodom stoji avtobus, ki pelje do centa za 1,2€. Postelje so bile nadstropne, skupne kopalnice, vključen zajtrk. Hostel sicer ni bil kaj posebnega, vendar zelo ugodna cena za Firence.
  • PisaCerte Notti B&B – Zelo lep hostel izven mesta pri letališču z ugodno ceno. Čez dan so sicer moteča letala, saj je letališče zelo blizu, vendar ponoči vzletanje preneha. Prijazen lastnik, vključen zajtrk.
  • PoggibonsiLa Moraia – odlična turistična kmetija po ugodni ceni z bazenom nekaj km izven kraja Poggibonsi. Odlična lokacija za raziskovanje Chiantija, San Gimignana in drugih znamenitih mest, ki jih je tukaj zelo veliko. Priporočljivo za več dni.
  • SienaSiena Hostel – lepo urejen hostel nekaj km izven Siene. Osebje zelo prijazno, vključen zajtrk, skupne kopalnice, na voljo so računalniki, …
  • Chianciano termeHotel Villa Edelweiss – Nekoliko starejši hotel, vendar zelo prijazno osebje, zelo čist in dober zajtrk. V kraju najdete ugodna prenočišča zaradi zelo velike ponudbe tukajšnjih term. Primerno za raziskovanje okolice.
  • RiminiHotel Arabesco – na poti nazaja sva se ustavila v Riminiju in San Marinu. Hotel ni kaj posebnega, dober zajtrk in ugodne cene, saj še ni bilo sezone v Riminiju in je bilo zelo veliko hotelov praznih.

Prevozi

Uporabljala sva lasten prevoz in naredila cca. 2300 km vključno s potjo iz Slovenije. Cestnina do Firenc je 30€, ostalo sva se vozila po regionalnih cestah, ki so prav tako zelo dobre in primerne za raziskovanje manjših krajev. Avto je tudi najprimernejša oblika za potovanje po Toskani, saj se lahko ustaviš kjer želiš in potuješ s svojim tempom. Potovanje po Toskani z javnim avtomobus bi bilo zelo zamudno.

Bencinske črpalke so vsakih nekam km. Policijo sva videla samo enkrat, kar nekaj pa je stacionarnih radarjev, tako da je priporočljivo upoštevanje hitrosti. Za potovanje sva uporabljala navigacijo s starejšim zemljevidom in ni bilo težav.

V centrih mesta so parkingi vedno plačljivi in stanejo običajno 2€ na uro (turistični kraji). V večjih mestih (npr. Siena) najdete tudi kar nekaj brezplačnih parkirnih mest. Ceste niso pretirano polne, tako da z vožnjo ni težav. Nekoliko večja gužva je edino v Firencah, kjer svoje dodajo še motoristi. Bencin je na avtocesti praviloma cenejši, kot na regionalnih cestah in v mestih.

Stroški, cena in denar

Skupni stroški potovanja po Toskani so znašali cca. 900€ za dve osebi (brez daril). Skoraj vse znamenitosti so plačljive, v tistih večjih pa se cene dvignejo tudi na 8€ in več. Za vstopnine in hrano se zapravi tudi največ denarja (v restavracije se plača postrežnina – Coperto – 2€ na osebo), tako da se tukaj lahko tudi največ prihrani. Kuhate si lahko v hotelih in hostlih, od znotraj pa si ogledate samo tiste znamenitosti, ki vas res zanimajo ali so nekaj posebnega.

Hrana in pijača

Italijanska hrana verjetno ne potrebuje posebne predstavitve. Vedno, ko se je za mizo, se plača coperto 2€ na osebo. Na voljo so tudi poceni pice na kos. Hrana v restavracijah je dobra, cena za 2 osebi je od 25€ naprej. Cena za sladoled je sicer visoka (3€), vendar je zelo okusen. Priporočama sladoled GROM v Sieni v bližini Piazza del Campo (najdete jih tudi v drugih večjih krajih v Italiji).

Znamenitosti Toskane

Toskana ima na tisoče znamenitosti in samo od vas je odvisno za kakšen način potovanja se boste odločili. Midva sva si želela ogldati predvsem pokrajino in manjše kraje. Ogledala sma si vse zgoraj naštete in še kakšne druge na poti. Zanimiva je predvsem vožja po pokrajini Chianti, dolini Val d’Elsa in Val d’Orcia.

Firence, San Gimignano, Montepulciano in še nekaj drugih krajev je zelo turističnih, tako da nastaja prava gužva. Dobro si jih je ogledate zgodaj zjutraj, saj je drugače preveč ljudi, še posebej v času turistične sezone.

Toskana je znana tudi po renesansi in tako po številnih in ogromnih muzejih. Midva sva si od večjih ogledala samo Uffizi v Firencah (16€/osebo). Obvezno kupite karto preko spleta ali bodite na vhodu zjutraj 30 minut pred odprtjem, drugače boste čakali minimalno 2 uri. Vsako mesto ima tudi glavno cerkev (duomo), ki je vredna ogleda (v Firencah brezplačno, drugje običajno vstopnina). Za ogled priporočama tudi kakšen manjši in neturistični kraj, ki so prav tako zelo lepi, vendar brez množice turistov.

Mesto Siena sicer nima tako znamenitih muzejev kot Firence, vendar je prav tako zelo lepo in predvsem brez množice turistov, ki v Firencah in drugih popularnih krajih v Toskani kar malo pokvarijo vzdušje pokrajine.

Na poti sma uporabljala Lonely Planet Florence & Tuscany in slovensko verzijo DK Eyewitness Firence in Toskana. Prvi je bil boljši zaradi omenjenih cen in priporočil, drugi pa za razlago znamenitosti in opisov.

Nevarnosti, opozorila ipd

Posebnih opozoril za potovanje po Toskani ni. Potovanje je potekalo brez problemov in nevarnosti.

Drugi nasveti za potovanje po Toskani

Prenočišča si rezervirajte v naprej, prav tako pa si narediti okvirno pot. Najbolj turistične kraje in znamenitosti obiščite zgodaj zjutraj, saj je drugače veliko ljudi in boste lahko veliko časa izgubili v čakalni vrsti ali prometu.