Potovanje po Portugalski

Priporočen čas za obisk

Najboljši čas za obisk Portugalske je v poletnih mesecih od sredine junija do sredine septembra, ko so temperature okoli 27 stopinj. Na jugu, v pokrajini Algarve, so v tem času temperature še višje, kar lahko včasih predstavlja omejitve. Če se želite izogniti velikim množicam, lahko Portugalsko obiščete tudi pred in po glavni sezoni, saj so temperature višje kot pri nas.

Viza

Viza za slovenske državljane ni potrebna. Obisk Portugalske je možen z osebno izkaznico.

Denar

Uporaba evra, banke in bankomati so zelo pogosti.

Prevozi po Portugalski

Avtobus

Avtobusno omrežje je dobro razvejano, veliko krat pa tudi edina možnost (če ste brez avtomobila) pa pridete do nekaterih odročnih krajev. Na voljo so tri različne povezave med mesti, ki so razlikujejo po tem, na koliko mestih stoji avtobus. Pri rezervaciji ali nakupu bodite tako previdni, katero ste kupili, da se potem ne bi ustavljali v vsakem malo večjem kraju, če npr. želite iz Lizbone v Porto. Rezervacija običajno ni potrebna v naprej.

Vlak

Pri potovanju z vlakom najdete manj povezav, prav tako pa je nekoliko dražje, kot potovanje z avtobusom. Na drugi strani pa je potovanje veliko bolj udobno. Povezava med jugom (Faro) in severom (Braga) deluje dobro, tako da lahko za te ralacije uporabite vlak.

Letalo

Večina letov je v Lizbono, kamor lahko odletite iz vseh večjih letališč v okolici Sloveniji (z vmesnimi postanki). Preverite tudi nizkocenovne letalske družbe, kjer lahko s kombiniranjem letov priletite v Lizbono in odletite iz Porta ali Fara. Faro je prav tako zanimiv zaradi čarterskih letalskih kart, ki so zakupljene s strani turističnih aranžamajev. Uporabite iskalnik za letalske karte.

Lokalni prevozi

Lizbona in Porto imata podzemno železnico z ostalimi povezavami na površju, ki vam lahko zelo koristi pri ogledih mesta.

Štopanje ni prepovedano, a ga je nekoliko težje dobiti.

Taxi

Za uporabo taxija in izračun cene preverite stran centraldetaxis.pt, kjer si lahko izračunate približno ceno med dvema razdaljama. V večini so cene kar visoke, tako da se jim je bolje izogniti.

Hoteli in prenočišča na Portugalskem

Na Portugalskem najdete vse oblike prenočišč in vseh cenovnih razredov. Hostli in hoteli so v vseh mestih, tako da lahko izbiro prepustite svojim željam in denarnici. Za rezervacijo uporabite stran za poceni hotele.

Dodatna možnost na Portugalskem je tudi kampiranje v urejenih kampih. Zaradi toplih noči in nekoliko nižjih cen je to zelo popularna alternativa. Na drugi strani pa so kampi običajno nekoliko izven mesta, tako da boste tudi do tja potrebovali prevoz in nekaj časa.

Več informacij o prenočiščih na Portugalskem.

Hrana in pijača

Hrana na Portugalskem je zelo dobra in raznolika. Zelo veliko je morske hrane. V večini mest najdete tudi posebne menije za turiste, ki zajemajo komplet: celotno kosilo z 2 dl vina in kavo. Cena je nekoliko višja a je zanimiva izkušnja. Sama postrežba je umirjena, tako da ne bodite nestrpni, če natakar ne pride takoj in bodite pripravljeni, da bo priprava hrane običajno trajala nekaj časa.

Med vsemi pijačami na Portugalskem je najboj znano vino Portovec, ki ga pridelujejo na severu države in so ga po reki Douro vozili do mesta Porto, po katerem je dobilo ime, od tam pa naprej po državi in svetu. Obisk vinske kleti v Portu je obvezno.

Vredno ogleda na Portugalskem

  • Lizbona– glavno mesto, številne zanimivosti
  • Porto – stari del mesta in obisk vinske kleti za pokušino portovca
  • Braga – odlične cerkve
  • Algarve – odlične plaže in zalivi
  • Coimbra – zgodovinsko mesto
  • Sintra – znamenita palača Pena v bližinin Lizbone
  • Obidos – s trdnjavo ograjena vasica
  • Sagres – najbolj jugozahodni del Evrope in lep pogled na Atlantski ocean
  • Nacionalni park Peneda-Gerês na severu za ljubitelje pohodov in narave

Druga priporočila in zanimivosti

Veliko muzejev je brezplačnih ob nedeljah.

Nevarnosti in opozorila

Portugalska je varna država za potovanje. Zraven nekaj redkih predelov v Lizboni in Portu, ki se jih je ponoči bolje preventivno izogibati, ni drugih nevarnosti in omejitev pri potovanju.

Druge koristne povezave

Kliknite Like ali Share, če ste našli koristne informacije ali če ste Portugalsko že obiskali.