Potovanje po Armeniji

armenija potovanje

Informacije za potovanje po Armeniji

Priporočen čas za obisk Armenije

Najboljši čas za obisk Armenije je od marca do maja ter septembra. Obiščete ga lahko tudi v poletnih mesecih, vendar so temperature lahko zelo visoke. Novembra je lahko v določenih predelih Armenije že zelo hladno.

Viza

Viza za Armenijo ni potrebna.

Denar

Armenski denar je Dram. 1€ je cca. 500 Dramov.

Prevozi po Armeniji

Avtobus

Avtobus je najbolj razširjeno prevozno sredstvo v Armeniji. Večina prevoza kljub temu poteka v minibusih in večjih kombijih, ki dobro pokrivajo večje kraje med seboj. Cene za prevoz z avtobusom so zelo nizke. V večjih krajih, predvsem v Yerevanu, je najprej potrebno ugotoviti s katere postaje odpelje mini bus v vašo smer. Podatke najdete v turistične vodniku, vendar se občasno zamenjajo, tako da je dobro povprašati tudi v hotelu.

Vlak

Vožnja z vlakom je slabo razvita. Obstaja nekaj povezav med glavnimi mesti, vendar je vožnja za vlakom zelo počasna, tudi en krat daljša, kot z avtobusom in še več s taksijem. Popularna je pot med Tbilisijem v Gruziji in Yerevanom v Armeniji.

Letalo

Glede na majhnost Armenije notranji leti niso potrebni. Za prihod in odhod v Yerevan si oglejte stran letalske karte za Armenijo.

Lokalni prevozi

V Armeniji je možno tudi štopati, vendar je včasih potrebno plačati. Najbolje je, da voznika kar na začetku vprašate, če je potrebno za prevoz kaj plačati, običajno pa vam kar sami povedo, če vas nameravajo peljati brezplačno.

Taxi

Taxiji so zelo razširjeni in poceni. Veliko krat so tudi edina možnost za potovanje, saj javnega prevoza veliko krat v popoldanskih urah ni veliko ali na določeni relaciji sploh ne obstaja. Cena za taxi je 100 dramov (cca. 0,2€) za 1km za potovanja zunaj mesta, znotraj mesta je minimalni znesek, potem pa naprej na km. Izkušnje s taksiji so bile zelo dobre in te ne želijo pretentati glede cene. Veliko jih ne uporablja taksi metra, tako da se je za ceno potrebno dogovoriti v naprej.

V Armeniji je lahko vsak vaš taksi voznik, saj vas je skoraj vsak pripravljen peljati. Veliko krat ti ponudijo prevoz kar v prenočišču. Za ceno se je potrebno dogovoriti v naprej, da se izognete težavam, je pa skoraj vedno 100 dram za km, tako kot jo imajo uradni taksiji.

Taxi iz letališča v Yerevanu je ugoden in priročen, saj večina letal pristane v nočnih urah. Potrebno je možno barantati in se cena zelo zniža. Iz letališča je cca. 4000 dram, na letališče pa 3000.

Hoteli in prenočišča v Armeniji

V Armeniji najdete zelo veliko hotelov vseh cenovnih razredov in možnih prenočišč pri domačinih. Tudi število hostlov, kot jih poznamo drugod se počasi povečuje. bivanje pri družini (guesthouse ali B&B) je posebno doživetje, ki vam približa način življenja v Armeniji. Takšna prenočišča so urejena in stanejo cca. 30€ za dve osebi. Če ste pripravljeni spati izven mesta, je lahko cena še nekaj nižja.

Številna prenočišča za Yerevan, Goris, Sevan in druge najdete tukaj.

Več informacij o prenočiščih najdete na strani hoteli v Armeniji.

Hrana in pijača

Hrana v Armeniji je zelo odvisna od kraja, kjer se nahajate. V Yerevanu imate zelo veliko ponudbo, medtem ko se v manjših krajih zelo zmanjša in je včasih zelo težko najti kakšno restavracijo z armensko hrano. Fast food imate skoraj povsod. Če se odločite, da boste spali pri domačinih, si lahko naročite tudi kosilo ali večerjo, zajtrk je že vključen v ceno. Cene pri domačinih so približno enake, kot v restavraciji, porcije pa običajno veliko večje oz. več različne hrane.

V Armeniji veliko hrane pridelajo sami, tako da je vse zelo domače in sveže. Hrana v restavracijah je zelo poceni, v primerjavi z nami. Kljub temu pa je odvisno od lokacije in mesta. V manjših lahko dobiš dve kosili že za 8€.

Glavne znamenitosti Armenije

V Armeniji si lahko ogledate kar nekaj znamenitosti, zaščitenih objektov in drugih zanimivosti. Nekaj jih najdete naštetih spodaj.

Znamenitosti Armenije:

  • Yerevan – velik mesto, ki je vredno obiska in raziskovanja. Veliko umetnosti, muzejev, zanimive restavracije. Med drugim si lahko ogledate Cascade (štiristopenjske stopnice z vodometi in lepim pogledom na Yerevan), spomenik genocidu, Mother Armenia, muzej pisave, …
  • tempelj Garni in samostan Geghard – blizu Yerevana – tempelj na robu kanjona in nekaj drugih zgrad in samostan na lepi lokaciji, ki je zgrajen v skalo in iz jame. Zelo popularno in vredno ogleda.
  • samostan Tatev – še en samostan na odlični lokaciji pred velikim kanjono čez katerega se pelješ za najdaljšo žičnico na svetu.
  • jezero Sevan – veliko jezero z lepo cerkvico na višini 1900m, kjer je lahko zunaj glavne sezone že hladno.
  • Echmiadzin – več verskih zgradb in prva cerkev v Armeniji
  • Debed kanjon – ogled številnih cerkev in samostanov zaščitenih pod Unescom. Iz kraja Alaverdi imate glavne zelo blizu.
  • Areni – majhna vasica znana po pridelavi vina. V bližini najdete tudi komplekt cerkev Noravank.

Druga priporočila in zanimivosti

Glavna zanimivost potovanja po Armeniji je stik z domačini (zraven velikega števila cerkev in samostanov). Na tak način najlažje spoznate pravo Armenijo. To lahko doživite tako, da spite v kakšnem B&B in podobnih prenočiščih, prav tako pa si pri njih naročite hrano. Armenci so zelo prijazni, nekoliko težav nastopi zaradi težkega sporazumevanja, saj slabo razumejo angleško. Večina jih govori tudi rusko.

Priporočljivo je uporabiti kakšen turistični vodnik za Armenijo, kot je ta za Armenijo, Gruzijo in Azerbajdžan.

Nevarnosti in opozorila

Armenija je zelo varna država za potovanje. Ni nevarnosti za krajo osebne lastnine in podobne težave, vendar previdnost nikoli ni odveč. Tudi taksisti te ne želijo pretentati, ko se pogovarjaš o ceni za prevoz. Vozniki kombijev in minibusiv lahko včasih vozijo zelo hitro in nekoliko nevarno. Lahko jih opozorite, da vozijo malo počasneje.

Drugih omejitev in nevarnosti za potovanje po Armeniji ni.

Druge koristne povezave

Delite stran za potovanje po Armeniji s prijatelji na Facebook in pritisnite Like.