PO POTEH MOZARTA, LUDVIKA II. BAVARSKEGA IN GORSKEGA ZDRAVNIKA

Bavarska vsako leto privabi na tisoče turistov, ki so željni po bližje spoznati skrivnostno življenje   Ludvika II. Bavarskega, ter njegove veličastne gradove. Lepo poletno vreme in podaljšan vikend sva tudi midva izkoristila z obisk te kraljeve dežele.

SALZBURG, MOZARTOVO MESTO

Med potjo proti Bavarski sva se ustavila v Mozartovem mestu Salzburg, kjer sva prenočila. Imela sva rezervirano sobo v Haus Elisabeth, na obrobju mesta. Super lokacija, saj je v bližini avtobusna postaja z direktnim prevozom do centra mesta. Prav tako so zelo urejene sobe in prijazni gostitelji.

IMG_5719

Jutranji razgled na Salzburg

Salzburg je četrto največje mesto Avstrije in velja za eno najpomembnejših kulturnih prestolnic na svetu. Kljub dežju, ki naju je pričakal ob prihodu v mestu, sva bila nad njegovo lepoto navdušena. Vsekakor priporočam ogled naslednjih znamenitosti:

Palača Mirabell s svojimi občudovanja vrednimi baročnimi vrtovi

Palačo Mirabell je dal zgraditi Nadškof Wolf Dietrich von Raitenau, leta 1606. Danes jo uporabljajo kot gledališče in v koncertne namene.

IMG_5701

Palača Mirabell

DSCN9400

Baročni vrtovi

Prvotni vrtovi so bili narejeni po načrtih Johanna Bernharda Fischerja von Erlacha leta 1689. Leta 1730, jih je Franz Anton Danreiter ponovno preoblikoval in sicer v ene izmed najlepših vrtov baročne Evrope. v 19.st. so bili ponovno obnovljeni, v takšni obliki jih lahko občudujemo tudi danes.

Staro mestno jedro Salzburga

Ko čez enega izmed mostu prečkamo reko Salzach, pridemo v staro mestno jedro Salzburga. Tu nas seveda pozdravijo urejene izložbe, ki ponujajo od spominkov do prestižnih oblačil. In seveda nikjer ne manjkajo podobe Mozarta. Mozartove kroglice so tako obvezen nakup 🙂

IMG_5690

Reka Salzach, pogled na staro mestno jedro

DSCN9417
DSCN9413

Staro mestno jedro Salzburga

IMG_5681

Trdnjava Hohensalzburg

Simbol mesta Salzburg predstavlja mogočna trdnjava, ki se vzpenja nad mestom. Vsekakor se je vredno sprehoditi do vrha, saj ponuja lep razgled nad mesto.

pogled na trdnjavo Hohensalzburg

Pogled na trdnjavo Hohensalzburg

IMG_5657

Trdnjava Hohensalzburg

Danes Hohensalzburg ponuja različne muzeje, ki si jih obiskovalci lahko ogledajo.

IMG_5668

Salzburg

Salzburška katedrala

V Salzburški katedrali je bil kršen Wolfgang Amadeus Mozart.

IMG_5671

Notranjost Salzburške katedrale, koncert

Salzburška katedrala

Mozartova rojstna hiša

Mozart je bil v njej rojen leta 1756. Danes je v njej muzej, kjer si lahko ogledamo Mozartove dokumente in inštrumente, ter uživamo ob njegovi glasbi.

Znamenito mozartovo krogljico je pred 118 leti izdelal Paul Fürst.

Pivovarna Stiegl

Dan sva zaključila v pivovarni Stiegl. Velja za največjo pivovarno v Salzburgu. Ponujajo tudi ogled muzeja, kjer predstavijo zgodovino piva, ter pokušino. Midva sva se zadovoljila samo z obiskom pivnice, saj je muzej že bil zaprt.

IMG_5714

Pivovarna Stiegl

 ORLOVO GNEZDO in KRALJEVO JEZERO

Soboto zjutraj sva se na najino srečo zbudila v sončen dan. Namenila sva se proti gorskemu mestu Berchtesgoden. Mesto je veljalo za počitniško pribežališče nacističnih veljakov. Iz mesta se pot strmo vzpne do Obersalzberga, od koder vozijo avtobusi po panoramski gorski cesti vse do vznožja Hitlerjeve rezidence Kehlsteinhaus, oziroma Orlovega gnezda. Od tam pa na vrh pelje dvigalo (1834 m).

DSCN9454

Orlovo gnezdo

Orlovo gnezdo je bilo zgrajeno leta 1939, za Hitlerjev 50. rojstni dan. Vrh ponuja možnost pohodov in seveda prelep razgled na okoliške Alpe.

Za ogled Orlovega gnezda si je potrebno vzeti večji del dneva. Že sama procedura do vrha zna bit precej zamudna, saj je to zanimivost, ki privabi precej ljudi. Tako se čaka od nakupa kart, avtobusa in na koncu še dvigala. Nama je čakanje vzelo vsaj tri ure.

Iz Vrha Orlovega gnezda se lepo vidi Kraljevo jezero, ob katerem sva se tudi ustavila. Tudi tukaj je bilo ogromno ljudi, tako sva komaj našla prostor, kamor sva dobesedno stišala avto.

Königssee, Kraljevo jezero je ledeniškega izvora. Leži ob vznožju gore Watzmann. Za turiste ponujajo panoramsko vožnjo po jezeru, ki traja pribl. eno uro.

DSCN9467

Kraljevo jezero

Dan sva zaključila s prihodom v mesto Prien ob Kimskem jezeru. Uživanje ob živi glasbi, dobri hrani in večernem sončnem zahodu.

DSCN9543

Nočitev pri go. Theresi preko AirBnB. (Poiščite Charmantes Zimmer S/O mit Bergblick v kraju Raubling)

Kimsko jezero

Kimsko jezero

Kdo je bil Ludvik II. Bavarski?

Ludvik II. Bavarski je leta 1864 postal kralj Bavarske, po smrti očeta kralja Maksimiljana II. Ob prevzemu krone je bil star komaj 18 let.

Ludvik II. je veljal za posebneža. Bolj kot vladarske obveznosti ga je zanimala umetnost, opera, vitezi, pripovedke itd. Bil je veliki občudovalec Richarda Wagnerja. Pesnika je zato tudi povabil na dvor, ter mu nudil finančno oporo. Mnogim kraljeva naklonjenost pesniku ni bila všeč, hkrati pa so Wegnerja preganjali upniki, zato je bil pesnik primoran zapustiti Bavarsko.

Po Wegnerjevem odhodu Ludvik nikoli ni bil več isti, umaknil se je v samoto, svoj sanjski svet, ter tako začel uresničevati svoje fantazije, ki jih lahko danes občudujemo skozi gradove.

Ludvik Bavaski II. ni bil nikoli poročen. Sicer je bil zaročen s svojo sestrično Sophie Charlotte Augustine, vendar je zaroko preklical. Njegova pisma in dnevniki pa namigujejo, da naj bi bil istospolno usmerjen.

Tri dni pred njegovo smrtjo so mu odvzeli pravico do vladanja, zaradi duševne motnje, ter ga odpeljali na zdravljenje.

Njegova smrt je do danes ostala neznanka. Našli so ga mrtvega v Starnberškem jezeru, skupaj z njegovim zdravnikom.

Njegovo biografijo si lahko ogledate skozi zanimiv film: LUDWIG II, 2012.

Kimsko jezero (Chiemsee)

Nekateri ga imenujejo Bavarsko morje, saj predstavlja največje jezero na Bavarskem. Jezero je ledeniškega izvora, na njem pa kraljujejo trije otoki. Najbolj znan in oblegan je zagotovo t.i. moški otok (Herreninsel), na katerem je Ludvik Bavarski II., dal zgraditi grad Herrenchiemsee. Drugi je t.i. ženski otok (Fraueninsel), znan po ženskem samostanu (Frauenchiemsee), ki še vedno deluje.

DSCN9536

Ženski otok, samostan

Okoli jezera je več mest, midva sva se ustavila samo v mestu Prien, od koder vozijo ladjice do otokov. Prevoz z ladjami imajo zelo dobro organiziran, lahko se kupi karta za obisk enega otoka, ali krožna karta za obisk obeh otokov in obalnega mesta Gstadt. Ladje pa vozijo na pribl. 30 min.

Prien ponuja tudi legendarni parni vlak iz leta 1887, ki popelje obiskovalce po 1,8 km dolgi poti.

Grad Herrenchiemsee

Ob prihodu na moški otok je potrebno kupiti karto za ogled gradu, kjer se tudi določi ura in jezik vodenja. Grad je od pomola oddaljen približno 15 min hoje. Seveda je na voljo tudi kočija, ki obiskovalce popelje do tega veličastnega gradu.

DSCN9498

Grad Herrenchiemsee

Gradnja Herrenchiemsee se je pričela leta 1878, po zasnovi Georg Dollmanna in je tudi zadnji grad, ki ga je Ludvik II. začel graditi. Grad je zgrajen po zgledu Versaillesa, katerega je Ludvik Bavarski II. goreče občudoval.

Ob prihodu se razprostre pogled na baročne  vrtove, grad in fontane. Naprej od vrtov se nadaljuje zelena preproga, ki vodo do Kimskega jezera.

Grad Herrenchiemsee ima 72 sob, a od tega jih kar 50 ni dokončanih. Dokončane sobe so v stilu Francoskega baroka, razkošne in polne pozlačenih okraskov. Med najbolj znanimi je vsekakor dvorani ogledal, ki je dolga 98 metrov in je tudi največji grajski prostor v Nemčiji. V Dvorani je 23 zrcal, 33 lestencev in 43 velikih svečnikov.

Ludvik II. je v gradu preživel le 10 dni.

Opatija Ettal

DSCN9549

Na poti proti naslednjemu gradu Linderhof, se je vredno ustaviti v vasici Ettal, ki slovi po benediktinski opatiji Ettal. To je priljubljen romarski kraj, kjer romarji častijo znameniti milostni kip »Ettalske Matere Božje«. Opatija je bila zgrajena v 14.stoletju. Od zunaj jo krasi mogočna kupola narejena po zgledu božjega groba v Jeruzalemu.

DSCN9551

Opatija Ettal

Tamkajšnji benediktinci so se v Ettal vrnili leta 1900, znani pa so po izdelavi zeliščnih likerjev in pivu, ki ga varijo sami. Oboje je možno kupiti v tamkajšnji trgovini.

Grad Linderhof

Gre za edini grad oziroma dvorec, ki je bil v času življenja Ludvika Bavarskega II. dokončan. Zgrajen je v stilu rokokoja in velja za najmanjši njegov grad. Ima samo 10 sob. Zelo lep je zunanji vrt v katerem se nahaja fontana z 22 m visokim vodometom.

Ludvik II. je v gradu preživel dobrih osem let.

DSCN9572

Grad Linderhof

V okolici se nahaja še Venerin tempelj, Kraljeva koča, Kapela svete Ane, Maroška hiša itd.

Grad Neuschwanstein

Gre za vsekakor najbolj oblegan grad na Bavarskem. S svojo podobo si je pridobil vzdevek “pravljični grad”. Grad Neuschwanstein je bil med prvimi njegovimi podvigi, zgrajen v romanskem slogu.

V času življenja Ludvika Bavarskega je bila zgrajena ena tretjina soban gradu. Kralj pa njegovo notranjost nikoli ni želel pokazati javnosti. Kljub temu so že 6 tednov po njegovi smrti grad odprli za javnost.

DSCN9602

Grad Neuschwanstein

Walt Disney ustvarjalec pravljičnih kraljestev, je uporabil grad Neuschwanstein, za kraj kjer je živela Trnuljčica.

Grad Hohenschwangau

Nedaleč stran od gradu Neuschwanstein, stoji grad Hohenschwangau, katerega je zgradil že Ludvikov oče Maksimiljan II. Grad so uporabljali kot poletno rezidenco.

DSCN9607

Grad Hohenschwangau

Ludvik II. Bavarski je imel tudi željo, da bi po njegovi smrti zrušili vse njegove gradove. S tem bi ohranili njihovo čistost.

Grajski dan sva zaključila pol ure vožnje od Neuschwansteina, na Tirolskem, pri gospe Brigitti preko AirBnB (poiščite Room in Tirol v kraju Weißenbach am Lech)

PO POTEH GORSKEGA ZDRAVNIKA

Ob vrnitvi proti domu sva obiskala pokrajino Wilder Kaiser, ki je zaslovela po snemanju filma gorski zdravnik.

Ustavila sva se v vasici Ellmau, kjer ima dr.Gruber svojo ordinacijo, ter v vasici Going, ki slovi po glavnem vaškem trgu.

DSCN9680

Ellmau, ordinacija dr.Gruberja

IMG_5907

Osrednji trg vasice Going

DSCN9670
IZLETI V EVROPSKA MESTA