GORIŠKA BRDA

Ponovno je leto naokoli in s tem “babji vikend”. Vesela sem, da se je ideja izpred petih let obdržala in iz leta v leto s prijateljicami odkrivamo lepote Slovenije.

Letošnja organizatorka je bila Katja, ki se nam je tudi prvič pridružila. Več kot odlično je izpeljala izlet v Goriška Brda.

DSCN9345

Goriška Brda se nahajajo na skrajnem zahodnem delu Slovenije. V večini so obdelana z vinogradi in sadovnjaki. Poleg dobrega vina in seveda hrane,  pa lahko v Goriških Brdih odkrijemo še veliko zanimivega. Od gosto strnjenih vasic do marsikatere zanimive naravne dediščine. V Goriških Brdih lahko vsak najde kaj zase.

Nekaj izmed naštetih stvari, ki jih ponujajo Goriška Brda in katere smo mi uspele v dveh dneh ogledati in po bližje spoznati pa v nadaljevanju.

DSCN9344

Vasica Šmartno

9.7.2016, Sobota

GREDIČ

Le kdo ne pozna Grediča, kjer je snemana ena izmed najbolj gledanih Slovenskih nadaljevank, Ena žlahtna štorija. Danes obnovljen grad ponuja prenočišča in vrhunsko restavracijo.

DSCN9238

Ob našem prihodu smo imele v mislih, da na terasi restavracije popijemo kavo, a strežejo le izbrana vina. Seveda smo z veseljem poskusile eno izmed predlaganih vin. In tako začele dan, kot se za Goriška Brda spodobi, s kozarcem v roki 🙂

DSCN9237

 

GRAD DOBROVO

Grad Dobrovo

Grad Dobrovo

Dobrovo je središče Goriških Brd, za ogled pa ponuja enega najlepših gradov na Goriškem, Grad Dobrovo. V pritličju gradu je restavracija, ki ponuja odlično hrano, po zelo dostopnih cenah. Hkrati pa se uživa v grajskem ambientu. Vredno obiska.

DSCN9252

Ribja obara

Iz restavracije v gradu stopnišče vodi do viteške dvorane in muzeja. V drugem nadstropju pa je ob našem prihodu bila slikarska razstava.

DSCN9263

Stopnišče gradu Dobrovo

Pred gradom stoji kip pesnika Alojza Gradnika.

VINSKA KLET GORIŠKA BRDA

Zgrajena je bila leta 1957 in se nahaja 15 m pod površjem. Tekom tedna ponujajo voden ogled posameznikov. Med vikendi pa samo voden ogled skupin. A kljub temu, da smo prispele v soboto so nam omogočili ogled in nas priključili skupini.

DSCN9271

Ob vstopu v klet je za vrati bogata arhivska zbirka vin, saj hranijo 100.000 steklenic vina najboljših letnikov. Drugače pa se skozi ogled vidi vse možne vrste vinskih posod, velikih sodov iz slavonskega hrasta, kot tudi posod iz nerjavečega jekla.

Ob koncu nas je pričakala harmonika, ter pokušina štirih vin iz kleti. Z mano je odšla steklenica penečega rumenega muškata.

DSCN9282

Pokušina vin

Pred vinsko kletjo je trgovina, kjer se lahko kupi vina.

DSCN9268

VINARSTVO ŠIBAV

DSCN9287

Šibav

Par kilometrov iz Dobrova v vasi Neblo smo imele rezervirano sobo pri družini Šibav. Že ob prihodu smo bile deležne toplega sprejema, preostali dan, ki smo ga preživele pri družini pa nas je povsem očaral. Ob druženju z družino začutiš, kako veliko jim pomeni trta in vino. Poleg dveh sob, ki jih ponujajo se seveda ukvarjajo tudi z vinarstvom. Ob degustiranju njihovih vrhunskih vin sta nas gospod Miran in njegova žena poučila o njihovih lastnostih in pridelavi.

Pokušina različnih vin pri družini Šibav

Pokušina različnih vin pri družini Šibav

DSCN9304

Vinarstvo Šibav

Več si lahko preberete na: https://vino-sibav.si/sl/domov.html

Njihova prijaznost in ustrežljivost vas ne bosta razočarale.

Zvečer smo se samo še malo sprehodile med trtami in tako je bil prvi dan prelepih Brd za nami.

DSCN9300

10.7.2016, Nedelja

Moram reči, da so nas spremljale ekstremno visoke temperature. V prihodnje se v Goriška Brda vrnem spomladi ali jeseni.

NARAVNI MOST KRČNIK IN KORITA

Krčnik je naravna znamenitost, zavarovana kot kulturni spomenik. Potok Kožbanjšček je oblikoval okoli 40 m dolga in slikovita korita. Kot velika zanimivost pa je vsekakor naravni most imenovan Krčnik, ki ga je prav tako oblikoval potok in je naravna znamenitost.

DSCN9325

Naravni most Krčnik

DSCN9311

ŠMARTNO

Prelepa vas na griču, ki jo obdaja obzidje z obrambnimi stolpi. Zgodovina priča o tem, da so imeli tu posest goriški grofi, vse do smrti zadnjega grofa, ko je goriško podedoval habsburški cesar Maksimiljan.

DSCN9331

Šmartno

V samem jedru Šmartna se nahaja cerkev Sv.Martina, ki velja za največjo župnijsko cerkev v Brdih. Zanimiv je cerkveni zvonik, ki je nekdanji trdnjavski stolp. Notranjost cerkve se ponaša s freskami slikarja Toneta Kralja.

DSCN9341

Cerkev Sv.Martina

Vas je strnjena z ozkimi ulicami, med katerimi so nekatere hiše obnovljene. Kot npr. briška hiša, ki ponuja posnetek Goriških Brd v drugi polovici 20.st. Ob vstopu v briško hišo je trgovinica z zanimivimi unikatnimi izdelki iz keramike.

Ogledale smo si slikarsko hišo, kjer tamkajšnji umetniki razstavljajo svoja dela.

Zanimiva je tudi trgovina Nona Luisa, ki ponuja domačo naravno kozmetiko.

DSCN9342

Zanimivost vasice Šmartno je tudi hiša Marica, ki je dobila ime po noni Marici, ki je otroke razvajala z dobrotami. Me smo se ustavile na kosilu. Prijeten ambient, prijazna postrežba in kar je najbolj pomembno, dobra hrana.

DSCN9338 DSCN9335

RAZGLEDNI STOLP GONJAČE

Iz vasi Šmartno smo se proti stolpu podale kar peš. Pot je lahka in vodi med vinogradi, ter ponuja razgled na okoliš.

DSCN9355

Razgledni stolp je visok 23 metrov, do vrha pa se je potrebno povzpet čez 144 stopnic. Zgrajen je bil leta 1961. Zraven njega stoji spomenik posvečen 315 žrtvam 2.sv.vojne.

DSCN9360

Razgledni stolp Gonjače

DSCN9366

Prelep razgled iz stolpa

DSCN9373

SABOTIN

Za konec našega vikenda smo se podale proti hribu Sabotin. Žal smo zgrešile pot in se z avtom peljale po zelo strmi in ozki cesti in na koncu obupale. Pot smo nadaljevale peš, a je bila vročila premočna, tako da se na Sabotin vrnemo prihodnjič.

Goriška Brda so v nas vsekakor postila pečat, ki nas bo še kdaj ponesel v ta prečudovit okoliš. Poleg vsega kar ponujajo pa se človeku globoko vtisne v spomin gostoljubnost tamkajšnjih ljudi.

Foto :Slatinek Metka

IZLETI PO SLOVENIJI