Pin It

TRIDNEVNI IZLET PO HRVAŠKI ISTRI

Konec septembra, ko ni več gneče na cestah in plažah, sva se s prijateljico Špelo odpravile na izlet po Hrvaški Istri.

Istra največji hrvaški polotok, obkrožen z morjem vsekakor ponuja ogromno zanimivosti. Lahko se odpravimo v njeno notranjost in obiščemo kakšno izmed mestec na hribu, se spustimo v kakšno izmed jam ali pa enostavno poležavamo ob morju. Tudi če nam zagode slabo vreme, nam Istra ponuja Istarske toplice ali adrenalinski Istraland.

Seveda je Istra znana tudi po kulinariki, kjer poleg različnih morskih jedi, ponuja izvrstne jedi iz Tartufov. Nekateri jo radi primerjajo s Toskano, prav zaradi dobrih vin in kakovostnega olivnega olja.

Vsega po malem sva v svoj izlet vključile tudi mi dve in tako doživele Istro v svoji pristnosti. V nadaljevanju vam predstavljam kratsk opis izleta.

1. dan: NOVIGRAD- BUJE- GROŽNJAN- VIŠNJAN

NOVIGRAD

Novigrad se nahaja na zahodni strani Istrskega polotoka, južno od Umaga. V Novigrad sva prispele dan prej, sicer v večernih urah, a nama je bila to dobra začetna točka, za nadaljevanje izleta po Istri. Prespale sva v Apartmaju Roberta, ki se nahaja 800 m od mestne marine. Novigrad ima sicer dve marini, Marina Novigrad in Marina Nautika.

Novigrad je bil prvič omenjen v 6. stoletju, kot Rimsko mesto Nepolis. V srednjem veku se je razvil na otoku pred obalo, ter se v 18. stoletju združil s kopnim. Kljub kasnejšemu Turškemu opustošenju mesta, so ga obnovili v srednjeveškem stilu, kakršnega lahko občudujemo tudi v današnjem času.

Zanimivosti Novigrada:

 • Sprehod ob Marini Novigrad do starega mestnega jedra.
 • Raziskovanje ozkih, zavitih ulic Novigrada.
 • Bazilika Sv. Pelagija iz 8. stoletja.

Pogled na staro mestno jedro, Novigrad

BUJE

Pot sva nadaljevale proti mesto Buje, ki je oddaljena od morja približno 13 km. Današnje staro mestno jedro leži na vzpetini in tako omogoča lep razgled na okoliš. Ob najinem prihodu so ravno imeli praznik grozdja. Postavljene so bile razne stojnice z lokalnimi pridelki, ob tem pa so se predstavljale folklore s svojimi plesi.

Zanimivosti Buj:

 • Glavni trg z župnijsko cerkvijo sv. Servola in zvonik.

  Cerkev sv.Servula je glavna cerkev Buj. Ime je dobila po zaščitniku mesta, sv. Servola. Nedaleč stran stoji zvonik iz 15. stoletja. Nanj se je možno vzpeti po neskončnih stopnicah za 2 evra. Trud pa je potem poplačan s prelepim razgledom 360 stopinj.

  Cerkev sv.Servola, zvonik v mestu Buje

 • Cerkve sv. Marije Usmiljene na Trgu Slobode.

  Cerkev Marije usmiljene, Buje

 • Bujsko pivo San Servola

  Buje so znane tudi po svoji pivovarni San Servola, ki obratuje od leta 2013. Ponuja rdeče pivo z blagim okusom pražene kave in karamele, svetlo pivo s pridihom cvetličnega medu in temno pivo.

GROŽNJAN

Je prav gotovo eno izmed najbolj obleganih naselij v notranjosti Hrvaške Istre, nekateri mu pravijo kar osrčje Istre. Od Buj je oddaljen približno 12 km. Grožnjan je poznan kot mesto umetnikov, tako lahko med kamnitimi ulicami občudujemo različne galerije. Naj bi jih bilo kar dvajset.

Grožnjan

Zanimivosti Grožnjana:

 • Glavna mesta vrata, del obrambnega zidu.
 • Baročna župnijska cerkev sv. Vida.
 • Sprehod med srednjeveškimi ulicami.
 • Ogled umetniških galerij.

  Grožnjan

  Naslednji najin cilj je bil Motovun, a sva zaradi zaprtja ceste, zgrešile obvoz in pristale v Kostanjici. Tudi v drugo sva zgrešile in si Motovun prihranile za konec. Pot sva nadaljevale proti Višnjanu.

  Kostanjica

VIŠNJAN

Zanimivosti Višnjana:

 • Sprehod čez staro mestno jedro
 • Zvezdarnica

Kosilo, Višnjan

ROVINJ

Prvi dan sva izlet zaključile v Rovinju, kjer sva imele rezerviran apartma: Apartments Nada, ki ga lahko rezervirate na Bookingu.

Rovinj je pomembna in priljubljena turistična destinacija. Ogledale sva si predvsem stari del Rovinja, ki leži na polotoku.

Zanimivosti Rovinja:

2.dan: ROVINJ- FAŽANA- BRIJONI- PULA

FAŽANA IN OBISK BRIONOV

Fažana je izhodišna točka za obisk Brijunov. Tudi najin cilj je bil, da jih obiščeva. Ker je na poti proti Fažani postalo nepredvidljivo vreme, sva se odločile, da si jih ogledava sami iz ladje. Odločitev je bila na koncu prava, saj nam vreme ni vzdržalo do koca in nas je kar precej pralo na poti nazaj.

Brioni po hrvaško Brijuni predstavljajo 14 majhnih otokov ob obali Hrvaške Istre.

PULA

Končni cilj drugega dne je bila Pula. Ob prihodu so naju pričakale zaprte ceste centra mesta, saj je ravno potekal triatlon Iron man. A vzdušje mesta je bilo prežeto s pozitivno borbeno energijo, ter glasnim navijanjem na vsakem koraku. Še posebej na končnem cilju, v Pulski areni.

Pula velja za največje mestu istrske župnije. Leži pa na samem jugu istrskega polotoka.

Zanimivosti Pule:

Tretji dan: Motovun- Buzet

MOTOVUN

Zjutraj sva se odpravile proti Mutovunu. Gre za priznano izletniško mestece, ki leži na nadmorski višini 277 m. Že ob sprehodu do samega vrha Motovuna, se vidi, da je turistično razvito, saj je na voljo veliko urejenih trgovin, ki ponujajo vina iz okoliških vinogradov, specialitete iz tartufov, ter drugih ročnih izdelkov. Kljub jutranji uri pa so turisti že polnili ulice.

Zanimivosti Motovuna:

 • Sprehod po obzidju iz 13. in 14. stoletja, s prelepim razgledom po vsej okolici
 • Trdnjava, zvonik iz 13.stoletja
 • Baročna cerkev sv. Stjepana, zgrajena leta 1614
 • Renesančna loggia je iz 17. stoletja
 • Pokušina Tartufov

Cerkev sv.Stjepana

Obzidje, Motovun

BUZET

Buzet velja za staro mesto, ki je bilo omenjeno že v času rimskega imperija. Takrat pod imenom Pinguentum. Današnjo podobo pa je dobil v času beneške vladavine.

Zanimivosti Buzeta:

 • Mestna vrata
 • Eden najlepših Istrskih vodnjakov
 • Muzej z bogato arheološko, etnografsko in zgodovinsko zbirko

  Tako sva prišle do konca začrtanega izleta po Istri. Vsekakor je tri dni premalo, tako da se bo še v prihodnosti potrebno vrniti in si ogledati še kakšno izmed zanimivosti, ki jih ponuja t.i. Hrvaška Toskana 🙂

   

  Druge zanimivosti Istre:

   Tartuf- gobji kraj, velja za redko gobo, katera raste samo pod zemljo.Obstaja jih več podvrst, iščejo  pa jih s pomočjo psov. Prav zaradi svoje posebnosti, okusa in načina iskanja, tartufi dosegajo vrtoglavo vrednost na svetovnih trgih.

  Prve Tartufe so odkrili pred 80 leti v Motovunskih gozdovih.

  Malvazija velja za kraljico istrskih vinskih kleti.

  Istrska olivna olja veljajo za ena najboljših na svetu.

IZLETI V EVROPSKA MESTA