Blog in novice

Nasveti, akcije in zanimivosti

Romunija – potopis potovanja po Romuniji

Država: ROMUNIJA

Čas potovanja: 1.5-30.5.2013

Opis poti po Romuniji: Arad – Sibiu – Sighisoara – Viscri – Zalanpatak – Sibiu – Brasov – Bukovina – Mamaia

Prenočišča

Prenočišča od 10 eur, privatna ali v hostlih se začneju tu nekje, v hotelih od 25 naprej, luksuz 100 in več. V turističnih krajih ni težko najti prenočišč. Poleti so na voljo tudi avtokampi. Nekaj preverjenih in priporočljivih prenočišč najdete na moji strani: http://if-poti.blogspot.com/2013/06/romania-romunija.html Priporočam obisk in nočitev na posestvu princa Charlesa!!

Prevozi po Romuniji

Potoval sem z avtomobilom. Brez posebnih težav, paziti je treba le na pogosto zelo luknjaste ceste in konjske vprege na cesti. Ob prestopu romunske meje je potrebno kupiti vinjeto, tudi če ne nameravati voziti po avtocestah. Sicer pa je slednje kar težko najti, saj so jih zaenkrat speljali le v okolici prestolnice Bukarešte. Gorivo je pametno kupovati na bolj urejenih in prometnih bencinskih črpalkah. Avtobusi in vlaki so cenovno ugodni, povezave z večjimi mesti dobre. Koristni posebno kot mestni promet.

Hrana in pijača

Odlična vina, solidno pivo. Domače specialitete, vključno s polento in sarmo, razne klobase, salame, odlične marmelade, kozje in ovčje sire – nakupujte na tržnicah, kjer so domači pridelki cenovno konkurenčni tistim v Lidlu in podobnih trgovinah, a neprimerno bolj kvalitetni!

Cene, stroški in menjava danarja

Cene bencina nekaj nižje kot pri nas. Enako velja za hrano in pijačo v turističnih krajih. Drugod je za tretjino cenejše. Vstopnine so majhne, menjavanje enostavno v menjalnicah ali na bankah – imajo zelo lepe plastične bankovce. Najmanjši bankovec za 1 lei je vreden približno četrt evra in zanj je že mogoče dobiti kak manjši prigrizek ali kavico.

Zanimivosti

Romunija je varna dežela, še posebno izven velikih mest. V Bukarešti in še kje je malo treba paziti na žeparje. Beračev sem videl izredno malo – manj kot pri nas! Med njimi prevladujejo Romi. Večji problem so potepuški psi v mestih. Dobro se jim je izogniti, nikakor pa jim ne ponujajte hrane! Običajno se za ljudi ne zmenijo kaj dosti. V turističnih krajih z angleščino ni težav. Tudi večina mladih jo govori. Lepo se je naučiti nekaj romunskih fraz. A pozor! V Transilvaniji živi veliko Madžarov in ti romunščine ne slišijo radi!

Nevarnosti, opozorila, neprijetnosti

Nobene slabe izkušnje- No izjema je bila preveč zaračunana vinjeta na meji. deset evrov namesto sedem! Nikjer ni bilo cenika, računa pa nerazpoznaven. Vinjeto je mogoče kupiti vnaprej preko spleta, saj zadostuje le potrdilo o plačilu. Nalepk namreč ne izdajajo.

Priporočila za ogled v Romuniji

Vsi zgoraj omenjeni kraji, ki sem jih obiskal so vredni ogleda. Plus še grad bran v katerem naj bi živel Vlad Tepeš. Menda sicer ni bival tam toda po njihovi teoriji je bil tam ko se je spremenil v vampirja. Grad je vsekakor impresiven in z lepo zbirko posvečeno vampirjem. V Bukovini je obvezen obisk slikovito poslikanih (od zunaj) samostanov! Spotoma je veliko lepe gozdnato gorske pokrajine. V Sinai velja obiskati Romunsko Sfingo, ki je povezana z mnogimi skrivnostmi – menda celo s tehnologijo izvenzemeljskih bitij! Uporabljal sem Lonely planet, ki je v celoti izpolnil moja pričakovanja.

Potoval je Igor Fabjan