BENETKE

Benetke, svetovno znano obmorsko mesto, ki se razteza med številnimi malimi otoki in lagunami.

Z avtom na ogled Benetk

V kolikor se odločite za obisk Benetk z avtom, je najcenejša varianta, da pustite avto na parkirišču Venice City Park (https://www.venicecitypark.com/). Cena dnevnega parkiranja znaša 4,5 eur. Tam lahko kupite karto za avtobus, katerega postaja je par metrov stran, vožnja do Benetk pa traja pribl. 5 minut.

Avtobus vas bo pripeljal do Piazzale Roma. Od tam se lahko peš napotite med kanali proti San Marcu, ali pa se zapeljete z vaparettom po velikem kanalu.

Naj znamenitosti Benetk

 1. TRG SVETEGA MARKA (Piazza San Marco)

  Na trgu Sv.Marka in okoli njega stoji nekaj največjih mestnih znamenitosti. Med njimi Bazilika svetega Marka, zvonik sv.Marka, Doževa palača, muzej Corner ter most vzdihljajev.

  Trg Svetega Marka

 2. BAZILIKA SAN MARCO (Basilica di San Marco)

  Bizantinska bazilika krasi trg svetega Marka. Začeli so jo graditi l.829, a je l.976 pogorela do tal. Današnja zgradba je iz leta 1071. Je v obliki grškega križa, s petimi kupolami, njena zunanjost je prelepa, saj jo krasijo marmorni kipi in bleščeči mozaiki. Na sprednji stani bazilike lahko vidimo štiri konje, kateri originalni bronasti in pozlačeni so danes v muzeju.

  Bazilika San Marco

   

 3. ZVONIK SVETEGA MARKA (Camponile di San Marco)

  Najvišja stavba v Benetkah, ki se dviga 99 metrov nad trgom Sv.Marka in omogoča prelep razgled. Originalni stolp se je zrušil leta 1902, vendar so ga postavili v prvotni obliki.

  Zvonik Sv.Marka

 4. DOŽEVA PALAČA (Palazzo ducale)

  Je bila sedež 120 dožev, ki so vladali Benetkam med letoma 697 in 1797. Ogledate si lahko sobane v treh nadstropjih.

  Doževa palača

 5. VELIKI KANAL (Canal grande)

  Je eden od 177 kanalov, ki tečejo skozi mesto. Dolg je približno 4 km. Ob njegovih obalah stojijo čudovite palače (naj bi jih bilo okoli 200). Po kanalu vozijo vaporetti, ki se vzdolž kanala tudi ustavljajo.

  Pogled na veliki kanal iz mostu Rialto

 6. MOST VZDIHLJAJEV(Ponte dei Sospiri)

  Sodi med najznamenitejše mostove sveta. Čez ta most so nekdaj obsojence vodili iz Doževe palače v sosednje zapore. Na mosti bi le ti naj zavzdihnili ob zadnjem pogledu na nebo in morje.

 7. MUZEJ CORNER

  Domuje na Trgu Sv.Marka, v njem pa si lahko ogledamo dragocene umetnine in predmete iz beneške zgodovine.

 8. MOST RIALTO

  Stoji na najožji točki velikega kanala in velja za veliko atrakcijo Benetk. Iz njega lahko opazujemo promet na glavni ulici v Benetkah. Na mostu in okoli njega pa so posejane trgovine in restavracije.

  Most Rialto

 9. TRŽNICA RIALTO

  Blizu mostu Rialto se nahaja glavna tržnica v Benetkah. Ponuja sveže sadje zelenjavo in ribe.

 10. VOŽNJA Z GONDOLO

  Značilna beneška gondola vozi po mestnih kanalih že od 11.stoletja. Njena današnja oblika pa sega v konec 15. stoletja. Z njo se lahko zapeljemo čez veliki kanal, ali pa med bolj romantičnimi manjšimi mestnimi kanali. V začetku so bile gondole pobarvane v živahne barve, danes pa vidimo črne, to pa zato, ker so želeli preprečiti pretirano razkazovanje bogastva.

  Vožnja z gondolo med malimi kanali

 11. MASKE

  Po vsem mestu lahko občudujemo ročno izdelane maske iz papirmašeja in keramike. Danes so namenjene turistom, v preteklosti pa so bili del kostuma med karnevalom. Tako so aristokrati lahko uživali v anonimnosti. Masko z ukrivljenim dolgim nosom so nosili zdravniki med kugo. Njene nosnice so bile napolnjene z zelišči, ki so filtrirali okužen zrak.

   Beneške maske

  Benetke posameznika vsekakor očarajo. Za ogled potrebujemo več kot en dan, saj ponujajo ogromno zanimivosti. V kolikor se odpravljamo na enodnevni izlet in si želimo ogledati kakšno izmed glavnih znamenitosti je dobro, da smo tam zjutraj pred množico. Lahko pa enostavno pozabimo na več kot oblegane znamenitosti in se sprehodimo med ozkimi ulicami in kanali z mostovi, si privoščimo kavo na kakšnem manj obleganem mestu, ter se na koncu popeljemo čez veliki kanal, ter uživamo ob razgledu.

Prenočišča v Benetkah

Na voljo je zelo veliko število hotelov in drugih prenočišč. Za ogled primerjavo in rezervacijo kliknite tukaj.

Foto: Slatinek Metka

Literatura: Naj 10 Benetke, MK 2012, Svetovni popotnik Italija MK 1997, Wikipedija

IZLETI V EVROPSKA MESTA