ALBANIJA – Shqipëria

ALBANIJA

Albanija se nahaja v jugovzhodni Evropi. Obdajajo jo Črna gora, Makedonija, Grčija, Kosovo, ter Jadransko in Jonsko morje. Svoje ime je dobila med 8. in 11. stoletjem po etnični skupni Albanos. V albanščini se državi reče Shqipëria, kar pomeni dežela orlov. Prav dvoglavega orla na rdeči zastavi, lahko vidimo po vse državi. Albanija ima približno tri milijone prebivalcev in še vedno spada med najbolj nerazvito državo v Evropi.

Je precej gorata država, saj se kar 70% dežele nahaja nad 300 m nadmorske višine. Najvišji vrh je Korab s svojimi 2764 m nadmorske višine.

Najdaljša reka je Drina z 282 km, med pomembnejša in prepoznana jezera pa spadajo Skadarsko jezero na meji s Črno goro, Ohridsko jezero na meji z Makedonijo in Prespansko jezero na meji z Grčijo in Makedonijo.

V Albaniji prevladuje muslimanska vera (pribl. 59%), ostalo so kristjani in pripadniki drugih verstev.

ALBANIJA SKOZI ZGODOVINO

Albanci so potomci antičnih Ilirov, ki so se na balkanskem polotoku pojavili na začetku evropske zgodovine. Danes Albanci spadajo med najstarjše narode na Balkanu.

Albanijo so skozi zgodovino preplavljali tuji vladarji. Leta 168 pr.n.št Rimljani, leta 395 Bizantinsko cesarstvo. V vseh dolgih stoletjih so imeli albanci le enkrat priložnost za politično svobodo.To je bilo v 12.stoletju z ustanovitvijo kneževine Arbërie, ki pa pa je imela kratek obstoj (1191-1216). Od leta 1347 je Albanija bila po oblastjo Osmanskega imperija, vse do leta 1443, ko je prišlo do splošne vstaje pod vodstavom George Kastrioti-Scanderbeg, ki je dal svojim ljudem dve zgodovinsko pomembni stvari, svobodo dežele in Albansko državo. Albanci so se pod njegovim vodstvom vojskovali, vse dokler jih niso premagali Otomani. Svojo odvisnost so si priborili šele leta 1912.

Druga svetovna vojna je bila v znamenju enega najbolj diktatorskih komunističnih režimov. Enver Hodža je državo popolnoma uničil, zaradi strahu pred imperialističnim zahodom. Ljudem je vzel svobodo. To je bila edina država na svetu, ki se je razglasila za popolnoma ateistično. Leta 1976 je bilo v ustavi zapisano, da “država ne bo podpirala nobene vere, podpirala in izvajala bo le ateistično propagando, da bi ljudem vcepila znanstveni in materialistični pogled na svet”. Kdor se s tem ni strinjal so ga zaprli. V času komunizma je bilo v Albaniji med 40-50 delovnih taborišč. Poleg vsega pa je Enver Hodža ukazal družinam, da zgradijo polkrožne bunkerje, ki bi v primeru vojne služili za varnost. Postavili so jih več kot 700.000.

Leta 1998 je bila sprejeta ustava, po kateri je bila država razglašena za parlamentarno republiko s svobodo govora, medijev in organizacije zborovanj. Od leta 2002 se razmere izboljšujejo.

VOJAŠKI BUNKERJI

Vojaški bunkerji vsekakor veljajo za simbol današnje Albanije. Opazimo jih lahko na vsakem koraku. Kljub temu, da so bili namenjeni vojaški obrambi, temu nikoli niso služili. Tudi če bi bilo potrebno, bi jih z lahkoto uničili, saj so postavljeni na vidnih mestih. Po vsej državi jih je več kot 700.000. V času komunističnega režimajih je vzdrževala albanska vojska, danes pa so v precej slabem stanju.

Vojaški bunker ob morju, Albanija

POTOVANJE PO ALBANIJI

Po Albaniji sva potovala z avtom v začetku meseca maja. Kljub temu, da veliko piše o slabih cestah, slabe izkušnje nisva imela. Večja previdnost vsekakor ni odveč, saj se kakšne luknje vsekakor najdejo, a so temu primerne tudi omejitve. Res pa nisva vozila v odročne kraje, saj nama tudi čas ni dopuščal. Na voljo sva imela en teden. Ogledala sva si po mnenju popotnikov najbolj atraktivne destinacije.

Najina začrtana pot po Albaniji:

Skadar – Kruje – Tirana – Berat – Fier – Vlore – Dhermi – Gjirokaster

SKADARSKO JEZERO

Skadarsko jezero je največje jezero na Balkanskem polotoku in se nahaja na meji med Albanijo in Črno goro. Večji del jezera (2/3) pripada Črni gori, z večjim mestom Virpazar, 1/3 površine jezera pa Albancem z mestom Skadar, po katerem jezero nosi ime.

Najino potovanje sva skombinirala tako, da sva si pred Albanijo ogledala Črno goro. Skadarsko jezero sva tako občudovala že na črngorski strani, kjer sva iz smeri Cetinje proti Virpazarju imela čudovite razglede.

Pogled na Skadarsko jezero

SKADAR (Shkodra)

Skadar je eno od najstarejših in zgodovinsko najpomembnejših albanskih mest. V mestu in okolici je več naravnih in kulturnih znamenitosti. Med najbolj privlačnimi je mestna četrt Pjaca v samem središču mesta, kjer sta spomenika materi Terezi in Luigju Garakuqiju, ter Gjuhadol okoli ene od najbolj živahnih mestnih ulic, ki povezuje katedralo in središče mesta.

Katedrala, Skadar

Najbolj prepoznana mestna znamenitost je trdnjava Rozafati. Zgrajena je bila v obdobju Ilirov in je povezana z legendo. Rozafa naj bi bila živa zazidana v mestno obzidje, da bi odvrnila zle duhove. Mlečno bela voda, ki teče preko kamenja na glavnem vhodu, naj bi bila Rozafino mleko, s katerim je dojila svojega sina. Rozafa je namreč zahtevala, da ji ne zazidajo prsi, ter ene noge, da bi lahko zibala sinovo zibko, ter ene roke, da bi ga lahko božala pred spanjem.

V trdnjavi je muzej, posvečen zgodovini gradu in njegovim legendam.

V mestu Skadar sva prespala v hotelu Shkodra L. Gre za družinski hotel, oddaljen par minut od centra mesta. Hotel ima zelo urejene in čiste sobe, ki ponujajo tudi čajno kuhinjo. Imajo možnost brezplačnega parkiranja. Lastniki so zelo prijazni. Zjutraj v sobe postrežejo obilen zajtrk.

V Skadarju je na volju tudi več restavracij, ki ponujajo tradicionalno albansko hrano. Midva sva se odločila za Oborri Shkodran in je bilo odlično.

JEZERO KOMANI

Naslednji dan sva se dopravila ogledat jezero Komani. Gre za umetno jezero, ki so ga zajezili na reki Drini za energijske namene. Razteza se 30 km od kraja Koman do kraja Fierza. Po jezeru se lahko peljemo z trajektom, iz Komana ob 9h zjutraj ali pa izberemo vodeno turo iz mesta Skadar. Za informacije se lahko vpraša v hotelu.

Ker sva slišala, da je cesta iz Skadarja do Koman v zelo slabem stanju, sva se določila za vodeno turo in ni nama bilo žal, saj bi z avtom vsekakor težko prišla na cilj.

Jezero je prečudovito, sinje barve, ponuja lepe razglede na neokrnjeno naravo in strme hribe. Imela sva sicer slabše vreme, a je bilo vseeno vredno ogleda.

V primeru, da se za ogled odločite v spomladanskem ali jesenskem času, je dobro, da zraven vzamete topla oblačila.

Jezero Komani

Jezero Komani

KRUJE

Je dovolj majhen kraj, da ga lahko prehodimo. Nahaja se na gori, z eno glavno ulico, katere glavna atrakcija je bazar, ter grad znotraj katerega je muzej Skanderberg in etnografski muzej.

Kruje

V Kruje sva prespala v Hotelu Panorama Kruje, ki nudi čudovit razgled na glavne znamenitosti. Nahaja se neposredno ob bazarju, z balkona pa lahko občudujemo grad z okolico. Hotel ima zasebno garažno hišo.

TIRANA

Mesto je leta 1614 ustanovil Sulejman Pasha Bargjin. Od leta 1920 je prestolnica Albanije, s približno 620.000 prebivalci.

Znamenitosti Tirane

Clock Tower

Nahaja se v samem središču mesta in velja za simbol Tirane. Gre za enega najstarejših objektov v Tirani, zgrajen leta 1820.

Clock tower, Tirana

Bey džamija Et´hem

Velja za eno najlepših mošej v Albaniji, z zelo zanimivimi okraski in umetniškimi deli. Gradnja mošeje je trajala 28 let, ter se končala leta 1821.

Bey džamija Et’hem

Nacionalani zgodovinski muzej

Gre za glavni muzej v Tirani, ki ga prepoznamo po velikem mozaiku na sprednji strani fasade. Vsebuje veliko predmetov, ki segajo od antike do režima Hodža. Muzej kljub temu, da je bil  leta 1990 oropan še vedno najbolje predstavi zgodovino Albanije.

Piramida

Je bila zrajena leta 1987 po načrtih hčere Hodža in je bil prvotni muzej njenega očeta. V času komunizma je veljala za najdražjo stavbo. Danes je zapuščena in v slabem stanju.

Katedrala Orthodox

Popolnoma nova katedrala, katere zunanjost je osupljiva.

Christ Orthodox Cathedrala

Bunk Art I., Bunk Art II.

Bunk art I., muzej najbolj znane albanske umetnosti. Bunk art II., pa prikazuje zgodovino Albanije. Oboje vredno ogleda.

Mestna četrt Blloku

Na tem območju lahko najdemo najboljše restavracije, kavarne in trgovine v Tirani. Tukaj se nahaja tudi vila nekdanjega diktatorja Enver Hodža. V času komunizma je bilo območje rezervirano izključno za vladne uradnike. Danes je na tem območju, predvsem ob večerih, polno ljudi.

Sky Tower Rotating Bar

V Blloku se nahaja restavracija in bar, ki jo je treba obiskati. Z dvigalom se pripelješ najprej do restavracije, nad katero se nahaja bar, ki se vrti okoli svoje osi. Tako se lahko ob pijači uživa v 360 st. razgledu nad mestom Tirana. Še posebej lepo ob sončnem zahodu.

Sky Tower Rotating Bar

Gora Dajti

Kot druga možnost za uživanje ob razgledu na Tirano je obisk gore Dajti, ki je visoka 1.612 m in do njenega vrha vozi tudi gondola.

Restavracija Oda

Gre za tardicionalno restavracijo, ki ponuja seveda tradicionalno Albansko hrano. Velja za eno boljših v Tirani.

Tradicionalna Albanska restavracija,Oda

V Tirani sva prespala v Hotelu Boutique Areela, katere sobe so opremljene v zanimivem baročnem stilu. Hotel ima garažno hišo in je oddaljen 10 minut peš od središča mesta.

BERAT

Gre za mesto v Albaniji, ki je bilo leta 2000 dodano na Unescov seznam svetovne dediščine. Je redek primer tako ohranjene Otomanske arhitekture. Mesto velja za eno najlepših v državi in ga imenujejo tudi “mesto tisočerih oken”.

Berat, mesto tisočerih oken

Znamenitosti Berata:

Grad Kala

Je bil  zgrajen v 13 stoletju. Do njega se lahko sprehodimo po strmi tlakovani ulici. Znotraj trdnjave najdemo številne bizantinske cerkve, hotele, bare in restavracije.

Ikonografski muzej Onufri

Se nahaja znotraj obzidja gradu Kala, v tamkajšnji katedrali, katere notranjost je osupljiva. V muzeju lahko občudujemo dela znanega slikarja iz 16. stoletja Onufri in mnogih drugih.

Etnografski muzej Berat

Na poti proti gradu se v tradicionalni hiši nahaja etnografski muzej, opremljen s tradicionalnim pohištvom in opremo.

Etnografski muzej, Berat

Poleg znamenitosti je potrebno poskusiti tamkajšnjo hrano. Obiskala sva par, ki imata na svoji terasi tri lesene mize. Žena kuha, mož pa streže, seveda domačo albansko hrano. Imenujeta se Home-made food Lili. Poskusila sva skoraj vse, kar sta imela ta dan na jedilniku. Izvrstna hrana, prijaznost in kar se ne poje ti zavijejo za domov.

Home-made Lili food, Berat

V Beratu sva prespala v hotelu Klea, ki se nahaja znotraj obzidja gradu Berat v tradicionalni hiši.

STARODAVNO MESTO APOLLONIJA

Apolonija se nahaja 13 km od mesta Fier. Gre za fascinantno pokrajino arheološkega parka, ki se je dobro ohranila.

Apolonija

Apolonijo so leta 588 pr.n.št. ustanovli grški kolonisti iz Krfa in Kointa, na mestu, ki so ga prvotno naseljevala Ilirska plemena. Mesto je bilo morda najpomembnejše od vseh mest imenovanih Apolonija. V rimskem obdobju je bila v njem stara filozofska šola.

VLORE

Vlore leži na južnem koncu Jadranskega morja in severnem delu Jonskega morja. Velja za priljubljeno počitniško destinacijo, na to kažejo rastoče stolpnice in prenova mesta. V Vlore sva si ogledala muzej neodvisnosti, ki pa žal ne vsebuje prevodov.

Vlore

V Vlore sva se ustavila za kratek čas, saj je zaradi gradnje mesto precej kaotično. Je pa bila v nadaljevanju zelo zanimiva vožnja do najinega naslednjega cilja Dhermi. Cesta se vije od morja čez prelaz, kjer je čudovit razgled na morje in plaže.

DHERMI

Dhermi je predvsem znan po prelepih plažah in sinje modrem morju, ki trenutno še ni oblegan s strani tujih turistov.

Dhermi

Področje je znano po medu in olivnem olju, ki ga prodajajo ob cesti.

V Dhermi sva prespala v hotelu Royal Blue, ki se nahaja v neposrednji bližini plaže. Lepe, čiste sobe z balkonom in pogledom na morje.

Za vse, ki imamo radi mir se v okolici nahaj še veliko plaž, kjer lahko najdemo mir. Ena izmed teh je prav gotovo Gjipe beach.

GJIPE BEACH

Nahaja se približno 7 km od Dhermija. Že ob glavni cesti so oznake za pešpot do plaže, čez kanjon. Lahko pa se peljemo, do konca asfaltirane ceste, kjer pridemo do parkirišča. Od tam peš nadaljujemo po gozdni cesti, ki nas po približno 30 minutah pripelje do Gjipe beach. Za plažo je kamp, kjer je možno taboriti.

Gjipe beach

Gjipe beach

Pot sva nadaljevala proti Sarande in se ustavljala ob plažah, kot so Jali beach, Himara itd.

Jali beach, Albanija

BLUE EYE

Je vodni izvir, naravni pojav pri kraju Muzinë. Zelo priljubljena turistična atrakcija, kjer lahko občudujemo jasno modre mehurče, ki prihajajo na vodno gladino. Naj bi šlo za 50 metrov globoko luknjo, a še vedno ni jasno kolikšna je dejanska globina. Izvir pripada reki Bistricë, ki je dolga 25 km in se izliva južno od Sarande v Jonsko morje.

Blue eye

GJIROKASTER

Najina zadnja destinacija je bila Gjirokaster, katerega staro mestno jedro je uvršeno na Unescov seznam svetovne dediščine. Opisan je kot redek primer otomanskega mesta. V mestu se je rodil Enver Hodža. Gjirokaster je dosti manj turističen kot Berat, a kljub temu zelo zanimiv. Prespala sva v odličnem družinskem hotelu Gjirokastra.

Gjirokastër

Znamenitosti:

Gjirokaster grad z muzeji

Gjirokaster grad

Bazar, središče starega mesta.

Gjirokaster bazar

Hiša Zekate, najbolj obiskana kamnita hiša, ki nudi lep razgled na mesto.

Potovanje po Albaniji je bilo polno presenečenj. Najbrž zato, ker sem na pot odšla s predsotki in z mislijo, da me država kot je Albanija ne more s čim navdušiti. A domov sem prišla več kot navdušena in prav gotovo se bom vrnila. In kaj je tisto za kar se splača obiskati Albanijo:

  1. Hrana, ki je noro dobra in raznovrstna.
  2. Prijaznost. Na celem potovanju nisva imela ene slabe izkušnje, so se pa pozitivne kar vrstile. Ljudje so zelo odprti in prijazni, zelo gostoljubni. Vsaj dvakrat nisva našla hotela in v obeh primerih so nama pomagali, da so poklicali v hotel, v enem primeru so prišli po naju. Velikokrat so nama častili pijačo ali pa kakšno sladico, celo avto sva si lahko pred enim izmed hotelov umila.
  3. Ugodne cene. Cene so vsaj 30% nižje v primerjavi z našimi.
  4. Brez masovnega turizma. 
  5. Varna država.
  6. Domačnost.
  7. Sinje modro Jonsko morje in samotne plaže.
  8. Narava s prečudovitimi vrhovi.
  9. Kulturne znamenitosti.
POTOVANJA