Pin It

DVOREC TRAKOŠĆAN

Prijeten izlet si lahko naredite z obiskom dvorca Trakošćan in njegove okolice. Dvorec je eden bolje obiskanih na Hrvaškem in zagotovo tudi eden najlepših. Stoji na južnih pobočjih Brezove gore.

Ob obisku si tako lahko ogledate njegovo notranjost, se sprehodite ob umetnem jezeru, ki leži ob njegovem vznožju, ali pa se samo prepustite uživanju na klopci ob jezeru.

Izlet je lahko primeren tudi za manjše otroke, saj je na jezeru brod, kjer si lahko izposodite pedolin.

Dvorec Trakošćan je bil kot manjša utrdba zgrajen v 13.stoletju. Današnji videz pa je pridobil v 19.stoletju, ko ga je takratni lastnik, grof Juraj Drašković, obnovil v neogotskem stilu.

V samem dvorcu se je možno sprehoditi čez prostore v štirih nadstropjih (knjižnica, molilnica, kuhinja, viteška dvorana, dnevne sobe, spalnice, atelje Juliane Erdody in orožarna). V prostorih je razstavljeno do potankosti obdelano pohištvo, slike, knjige, orožja in drugi predmeti.

Pod gradom se vije umetno jezero, okoli katerega je urejena sprehajalna pot. Pot okoli jezera je dolga 5 km, ob njej pa so opisane poučne značilnosti rastja in živalstva.

V parku pod dvorcem se nahaja kapelica Sv.Križa, ki je bila zgrajena l. 1754.

 

Foto: Martin Helbing

IZLETI V EVROPSKA MESTA