DVOREC TRAKOŠĆAN

Prijeten izlet si lahko naredite z obiskom dvorca Trakošćan in njegove okolice. Dvorec je eden bolje obiskanih na Hrvaškem in zagotovo tudi eden najlepših. Stoji na južnih pobočjih Brezove gore.

Ob obisku si tako lahko ogledate njegovo notranjost, se sprehodite ob umetnem jezeru, ki leži ob njegovem vznožju, ali pa se samo prepustite uživanju na klopci ob jezeru.

Izlet je lahko primeren tudi za manjše otroke, saj je na jezeru brod, kjer si lahko izposodite pedolin.
IMG_4667

Dvorec Trakošćan je bil kot manjša utrdba zgrajen v 13.stoletju. Današnji videz pa je pridobil v 19.stoletju, ko ga je takratni lastnik, grof Juraj Drašković, obnovil v neogotskem stilu.

IMG_4646 IMG_4652

V samem dvorcu se je možno sprehoditi čez prostore v štirih nadstropjih (knjižnica, molilnica, kuhinja, viteška dvorana, dnevne sobe, spalnice, atelje Juliane Erdody in orožarna). V prostorih je razstavljeno do potankosti obdelano pohištvo, slike, knjige, orožja in drugi predmeti.

IMG_4654
kuhinja

kuhinja

IMG_4657

Pod gradom se vije umetno jezero, okoli katerega je urejena sprehajalna pot. Pot okoli jezera je dolga 5 km, ob njej pa so opisane poučne značilnosti rastja in živalstva.

IMG_4668 IMG_4688 GOPR1022 IMG_4706

V parku pod dvorcem se nahaja kapelica Sv.Križa, ki je bila zgrajena l. 1754.

IMG_4647

 

Foto: Martin Helbing

IZLETI V EVROPSKA MESTA