VARAŽDIN, MESTO KJER ANGELI SPIJO

Varaždin je mesto baroka, mladih ljudi, glasbe, cvetja in koles. Mesto angelov, pisanih dogodkov, med katerimi so najbolj priljubljeni Špancirfest, ter festival klasične glasbe.

GOPR0898

Je mesto, ki te očara, ki ga je vredno obiskati in raziskati, se ga naužiti na kakšnem izmed trgu, ob kavi ali kosu peciva.

V nadaljevanju bom na kratko opisala znamenitosti, ki si jih je vredno ogledati, če se odpravite v Varaždin.

IMG_4464

Soboto zjutraj je bil pogled skozi okno, kot za nalašč primeren za izlet. Tokrat v smeri mesta Varaždin. S fantom sva imela rezerviran hotel Turist v centru mesta.

Ob prihodu sva si kot prvo privoščila masažo celotnega telesa. Vsekakor se masažo v Varaždinu splača privoščiti saj je zelo ugodna (15 eur).

V naslednjih dveh dneh sva si ogledala:

STARI GRAD

IMG_4468

Trdnjava je bila prvič omenjena v 12.stoletju, ko je bila sedež takratnega župana Varaždina. Ob koncu 14. stoletja je bila v lasti Celjskih grofov in je bila obnovljena v gotskem slogu. V 16. stoletju pa je bila rekonstruirana v moderno renesančno utrdbo.

Leta 1543 je bil imenovan za velikega župana Varaždina Ivan Ungnad in izročen mu je bil grad s trdnjavo. Leto kasneje je zgradil okrogle stolpe, okoli njih glinene stene in jarek napolnjen z vodo. Trdnjava tako postane znana kot “Wasserburg“.

Na koncu dobi v roke trdnjavo madžarsko-hrvaška družina Erdödyja, kateri so na njej naredili manjše baročne spremembe.

Vidimo lahko, da ima Varaždinski stari grad pestro zgodovino sprememb. Danes je v njem sedež mestnega muzeja Varaždin.

Stari grad

Stari grad

STROSSMAYERJEVO SPREHAJALIŠČE

Okoli gradu se je možno sprehoditi po preurejenem obzidju in uživati v razgledu na grad in preostalo mesto.

GOPR0882

MESTNI MUZEJ VARAŽDIN

Mestni muzej Varaždin

Mestni muzej Varaždin

V njegovih prostorih se nahajajo zbirke najstarejšega, kulturno zgodovinskega oddelka, ki so razstavljene v stilskih sobah. Najdragocenejše so zbirke cehovskih predmetov, pohištva, zgodovinskih portretov, orožja, slik, ur, porcelana in stekla, ter številni drugi predmeti iz vsakdanjega življenja varaždinskega plemstva in bogatega meščanstva, ki si jih obiskovalci lahko ogledajo v 40-ih muzejskih prostorih.

Mestni muzej Varaždin, Keramika

Mestni muzej Varaždin

Mestni muzej Varaždin, ure

Mestni muzej Varaždin, ure

CIMERI

Obrtniki so pustili pomemben pečat v zgodovini Varaždina. Nad vhodom v obrtniško delavnico je obvezno visel cimer. To je bila  reklamna plošča, oziroma figura, ki je označevala obrtno dejavnost ali je bila prepoznavni simbol trgovca.

Ob sprehodu po starem delu Varaždina, lahko opazimo, nekaj takšnih primerov.

Cimer "želva"

Cimer “želva”, ponazarja trgovino z mešanim blagom

BAROČNE PALAČE

V starem središču Varaždina je vrsta baročnih palač, katere so bile zgrajene med 17. in 19.stoletjem.

PALAČA SERMAGE

IMG_4487

Palača Sermage

Palača Sermage se nahaja na trgu Miljenka Stančića, na nasprotni strani starega grada Varaždin. Palača žari v svoji barviti fasadi s črnimi in rdečimi medaljoni.

IMG_4530

Palača Sermage

V palači si je možno ogledati galerijo starih in sodobnih umetnosti.

Midva si galerije nisva ogledala, sva pa precej časa preživela na trgu, ki je bil poln ljudi, sonce pa nas je precej grelo.

IMG_3737

PALAČA HERZER

Palača Herzer je v stilu pozno baroškega klasicizma, zgrajena leta 1791. Zanimivo je, da jo ni povzdignil plemič, temveč mestni poštar Franjo Herzer, kateri je obogatel z zmago na loteriji. Kar hitro je bankrotiral in palača mu je bila odvzeta.

Palača Herzer

Palača Herzer

PALAČA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Palača Varaždinske županije je bila zgrajena leta 1768 v rokoko slogu, ampak je bila v požaru težko poškodovana. Zaradi obnov je izgubila svoje prvotne stilske lastnosti. Danes je v palači spet sedež Varaždinske župnije.

Palača Varaždiske župnije

Palača Varaždinske župnije

KATEDRALA

Posvečena vnebovzetju blažene Device Marije.

V srednji niši je kip Marije iz 17. stoletja. Pod nišo je grb družine Drašković, ki je bila glavni donator jezuitov in cerkve. Glavni oltar je največji v Varaždinu.

Ob katedrali je zgrajen tudi samostan.

Katedrala

Katedrala

FRANČIŠKANSKA CERKEV

Cerkev ima najvišji stolp v Varaždinu. Na trgu pred vhodom v cerkev se nahaja bronast kip Grgurja Ninskeg (škof). Na južni steni cerkve pa se nahaja sončna ura.

IMG_4453

Frančiščkanska cerkev, sončna ura

IMG_4459

kip Grgurja Ninskeg

CERKEV SV.NIKOLE

Posvečena Sv.Miklavžu, zaščitniku Varaždina. Drevored okoli cerkve označuje nekdanje pokopališče.

GOPR0836

Cerkev Sv.Nikole

URŠULINSKA CERKEV

Je posvečena rojstvu Jezusa Kristusa.

Uršulinska cerkev

Uršulinska cerkev

TRG TRADICIONALNIH OBRTI

GOPR0854

Trg tradicionalnih obrti

Trg je naproti Uršulinske cerkve, na njem pa si je možno ogledati še vedno delujoče obrti.

GOPR0856

GLAVNI MESTNI TRG KRALJA TOMISLAVA

IMG_4512

Na glavnem mestnem trgu se nahaja mestna hiša. Vsekakor pa kup luštnih lokalov, ki obiskovalce kar kličejo, da prisedejo.

Mestna hiša

Mestna hiša

MUZEJ ANGELOV

Slikar Željko Prstec je s svojimi motivi angelov v baročnem vzdušju, svojemu rodnemu mestu priskrbel vzdevek: mesto v katerem spijo angeli.

Muzej Angelov

Muzej Angelov

Mesto v katerem spijo angeli, Jadranka Pintarić

Nekoč davno, ko so ljudje še znali nositi svojega angela na ramenu, mu neskončno verjeli in z njim nežno ravnali, je bila ta vojska Božja predana, zvesta in vztrajna. Bili so tu takšni angeli- od nekdaj, vedno in za zmeraj, kakršna je prava ljubezen… Angeli so, samo z zamahom, odgnali vsako bolečino, utrujenost, nemir v duši in s prhutanjem kril so želje uresničili. Ali tako nekako, nihče se več ne spomni. Svet, kakršen je bil, več ne obstaja. Od takrat ali tako nekako, nekateri ljudje ne potrebujejo več angelov, zato angeli odvrženo obupavajo…Vendar pa, glede na to, da so nekateri angeli ostali brez dela so se odločili, da bodo tudi oni počivali. “Zakaj ne bi tudi mi kdajpakdaj sanjali , če že imamo sanje in ko se da v sanjah tako lepo in mirno lebdeti.” Zato angeli spijo. In potem so morali angeli najti prostor, kamor bodo položili krila, da se bodo lahko prepustili svojim sanjam. Gledali si okoli, iskali in hodili in ravno v to mesto prispeli. Tu so se naselili in vse do danes ostali.

IMG_4501

ANÐELINAK

IMG_4511 IMG_4508 IMG_4558

MESTNA TRŽNICA

Mestna tržnica je tudi znana kot “plac”. Vsekakor se jo splača obiskati, saj je ponudba zelo barvita, zelenjave, sadja, rož in mnogo drugih domačih dobrot. Ker se je bližala velika noč, sva kupila veje, kamor sva obesila velikonočna jajčka in pa seveda varaždinsko domače zelje.

IMG_4630

VARAŽDINSKI KLIPIĆ

Pecivo, ki je vsekakor simbol mesta. Privoščite si ga ob jutranji kavi, ko so sveže pečeni.

IMG_3743

VARAŽDINSKO POKOPALIŠČE

Varaždinsko pokopališče je ustanovljeno leta 1773, urejati pa ga je začel Herman Haller leta 1905 ko je posadil okoli 7.000 cipres, javorov, jesenov, rdečih bukev, zelenik, magnolij in brez.

Varaždinsko pokopališče

Varaždinsko pokopališče

IMG_4636

Tako je bil vikend pri koncu. Pred odhodom domov sva se ustavila še v nakupovalnem centru Lumini, ki pa naju ni navdušil.

 

Foto: Slatinek Metka, Martin Helbing

Vir: https://www.tourism-varazdin.hr/

IZLETI V EVROPSKA MESTA