PO JUGONOSTALGIJO V BEOGRAD

Začetek meseca maja je prinesel krajši oddih in raziskovanje mesta Beograd. Poleg praznika dela, so pravoslavci praznovali tudi Veliko noč. Tako je bilo mesto mirno in praznično obarvano. Slabost je bila le v tem, da so bili muzeji zaprti, kot tudi večina trgovin in restavracij.

BEOGRAD

Ustanovili so ga Kelti v 3.st.pr.n.št. V rimskem času je nosil ime Singidunum. Okoli leta 630 so ga osvojili Slovani in ga preimenovali v mesto Beli grad. Skozi zgodovino je dobil še druge vzdevke, kot so Balkanska vrata, Slovanski New York.

Velja za eno izmed najstarejših mest v Evropi in ima za sabo pestro zgodovino.

Od leta 1403 je Beograd glavno mesto Srbije.

Beograd se nahaja na sotočju reke Donave in Save. Danes v njem živi približno 1,6 milijona prebivalcev.

Beograd

Sotočje Donave in Save

Ob prihodu v mestu sva poiskala rezerviran apartma. Lociran je bil v samem središču mesta, blizu Beograjske trdnjave. Glede na lokacijo, urejenost, kot tudi cenovno dostopnost in prijaznost lastnikov, ga velja izpostaviti.

Več lahko preberete na: https://www.airbnb.com/users/show/584311

 

DSCN7512DSCN7510

GLAVNE ZNAMENITOSTI BEOGRADA

Na kratko bom opisala znamenitosti, ki sva si jih ogledala v štirih dneh.

BEOGRAJSKA TRDNJAVA

Ena najpomembnejših kulturnih in zgodovinskih kompleksov v Beogradu, je vsekakor Beograjska trdnjava, ki stoji visoko nad sotočjem Donave in Save.

Sestavljena je iz Gornjega grada, spodnjega grada in parka Kalemegdan.

DSCN7535 DSCN7556

SIMBOL BEOGRADA, POBEDNIK (Zmagovalec)

Leta 1912 je Ivan Meštrović oblikoval skulpturo, ki bi morala stati na Terazijah, toda javnost je nasprotovala postavitvi gole moške figure v središču mesta. Leta 1928 so skulpturo postavili na njeno sedanje mesto, kjer je kot spomenik zmagovalcu postala simbol Beograda.

Pobednik (zmagovalec)

Pobednik (zmagovalec)

Spomenik predstavlja zmago srbske vojske nad Otomanskim in Avstro-Ogrskim imperijem v vojnah leta 1912 do 1918.

PARK KALEMEGDAN

Kalemegdan je največji in najlepši park v Beogradu. Je tudi pomemben kulturno zgodovinski kompleks. V njem lahko občudujemo kipe pomembnih osebnosti srbske zgodovine.

V parku si je možno ogledati vojni muzej na prostem, za vse ljubitelje divjih živali-živalski vrt, za najmlajše pa se v parku nahajajo zelo urejena in zanimiva igrala.

Sahat gate in Sahat tower

Sahat gate in Sahat tower

DSCN7593

Vojni muzej na prostem

DSCN7629

Skulptura, delo Simeona Roksandića iz leta 1906. Prikazuje ribiča, ki se bori s kačo

DSCN7525

Razmišljanje ob šahu

Roman we

Roman well (rimski vodnjak)

DSCN7627

(Monument of Gratitude to France) Delo Ivana Mistrovića, ki so jo odkrili leta 1930. Je znak prijateljstva med državama med 1.sv.vojno

DSCN7662

Kalemegdan

ŽIVALSKI VRT

Živalski vrt se je odprl leta 1936 v sklopu Kalemegdana.

DSCN7675 DSCN7702

KNEZ MIHAILOVA ULICA

Ulica obdana s trgovinami, kavarnami in pestrim dogajanjem, torej primerno mesto za porabo denarja.

DSCN7635 DSCN7647

TRG REPUBLIKE

Predstavlja glavno shajališče Beograjčanov, kateri ga poimenujejo kar “kod konja”. Žargonsko ime je dobil po enem izmed najlepših spomenikov v Beogradu, Mihaila Obrenovića na konju, ustanovitelju moderne Srbije.

Trg obkroža Narodni muzej ter Narodno gledališče.

DSCN7655

Trg republike

DSCN7648

AVALA

Je gora, visoka 511 m in se nahaja 16 km iz Beograda. Od leta 1936 je razglašena za nacionalni park. Na vrhu Avale se nahaja spomenik neznanemu junaku, nekoliko nižje pa stoji Avalski stolp.

Avalski stolp

Avalski stolp

SPOMENIK NEZNANEMU JUNAKU

Po 1. svetovni vojni je lokalno prebivalstvo odkrilo večje število grobov srbskih vojakov ubitih v vojni, med njimi tudi grob nekega neznanega srbskega vojaka.

Spomenik je zgrajen med letoma 1934 do 1938, po zasnovi kiparja Ivana Mestovića. Narejen je  v obliki mavzoleja z kariatidami, ki predstavljajo ženske v narodnih nošah iz vseh jugoslovanskih krajev.

DSCN7747

Spomenik neznanemu junaku

Na Avali je dogajanje precej živahno. Ob Avalskem stolpu so stojnice, ki ponujajo po domače povedano kramo, poleg imajo mali zabaviščni park, glasba pa odmeva na okoli. Gozd je poln ljudi, ki imajo piknike. Avala velja za prostor, kamor se je možno umakniti od mestnega vrveža.

Na Avalski stolp se je možno popeljat samo do razgledne točke ali pa z VIP vstopnico do bara, kjer dobiš zastonj pijačo in na toplem občuduješ razgled. V najinem primeru je na vrhu precej pihalo, tako, da je bila VIP vstopnica pravšnja odločitev.

DSCN7742

Razgled iz Avalskega stolpa

Panoramski razgled, Avanski stolp

Panoramski razgled, Avanski stolp

ZEMUN

Zemun je najstarejše območje Beograda in se ga vsekakor splača obiskati. Leži tik ob Donavi, kjer je nešteto različnih restavracij, ki slovijo po ribjih jedeh.

DSCN7817

Srce Zemuna je Gardoš, ki leži na hribu, kamor vodijo ozke tlakovane ulice. Sam vrh pa ponuja lep razgled na Donavo in mesto.

DSCN7830

Gardoš

Na vrhu stoji stolp Millennium, zgrajen leta 1896, na mestu nekdanjega gradu. Danes notranjost ponuja umetnostno galerijo. Žal je ob najinem prihodu bila zaprta.

DSCN7824

ADA CIGANLIJA

Otok na reki Savi, v bližini sotočja z Donavo. Ima zelo urejeno plažo, ob tem pa ponujajo razna športna igrišča, urejeno kolesarko pot, ter vrsto restavracij in kavarnic, ki ob poletnih dneh delajo noč in dan.

DSCN7859

MUZEJ NIKOLE TESLA

Eden najpomembnejših muzejev v Beogradu in v Evropi. Posvečen je svetovnemu znanstveniku na področju fizike, elektrotehnike in radijske tehnike.

DSCN7918

Muzej se nahaja v samem centru mesta, v njem pa razstavljajo najpomembnejše dokumente, predmete in izume, ki so zaznamovali delo Nikole Tesla.

HRAM SVETEGA SAVE

Hram svetega Save je največja pravoslavna cerkev na svetu, ki je v uporabi, saj lahko sprejme kar 11.000 vernikov.

DSCN7766

Njeno zgradbo so načrtovali že leta 1894, na mestu, kjer so leta 1594 sežgali posmrtne ostanke prvega srbskega nadškofa. Gradnja se je kasneje ustavila zaradi vojne, nadaljevala pa leta 1984. Cerkev je bila sezidana okoli leta 2000, štiri leta kasneje pa tudi zunanje urejena.

DSCN7782 DSCN7792

HIŠA CVETJA

Predstavlja mavzolej nekdanjega predsednika SFRJ Josipa Broza Tita na Dedinjah. Nahaja se v okviru kompleksa muzeja zgodovine Jugoslavije.

DSCN7925

SKADARLIJA

Ambient starega Beograda lahko še vedno najbolje občutimo, če se sprehodimo čez Skadarlijo. To je s kamnom tlakovana ulica, ki najbolj slovi po tamkajšnjih restavracijah, kjer so se v preteklosti srečevali umetniki.

DSCN7838

Kot sem že omenila Skadarilja najbolj slovi po tradicionalnih srbskih restavracijah med katerimi so najbolj znane Dva bela goluba,Tri šešira, Šešir moj itd.

DSCN7845

Na koncu ulice boste našli vodnjak Sebilj, replika vodnjaka, ki se nahaja na Baščaršiji v Sarajevu.

DSCN7854

CERKEV SVETEGA MARKA in PARK TAŠMAJDAN

DSCN7796

Cerkev Sv.Marka

REZIDENCA PRINCESE LJUBICE (MUZEJ)

Ljubica Vukomanović je bila žena Miloša Obrenovića I., princa Srbije in ustanovitelja dinastije Obrenović.

Rezidenca princese Ljubice je ena od redkih spomenikov dinastije Obrenović, ter velja za eno najpomembnejših stavb v Beogradu.

DSCN7640

Zgrajena je bila med letoma 1829-1831, kot dom knežji družini, princesi Ljubici in sinovoma.

Zaradi spremenjenih političnih razmer je leta 1842 vsa družina bila prisiljena zapustiti Srbijo. Tako je rezidenca izgubila svoj namen in bila v naslednjih 130. letih večkrat prilagojena za različne namene.

DSCN7884

Leta 1970 so ji oblasti povrnile zgodovinsko in kulturno vrednost in rezidenco ponovno preuredili v muzej.

DSCN7905

BEOGRAJSKA KULINARIKA

DSCN7760

Restavracija Kumbara

Beograd ima v samem središču več kot 100 restavracij in kavarn.

Ena bolj pomembnih lastnosti Beograda je vsekakor hrana in pijača. Še vedno je ob vprašanju ” kaj ti je najbolj všeč v Beogradu? ” glavni odgovor hrana.

Restavracija Lorenzo & Kakalamba

Restavracija Lorenzo & Kakalamba

Večina restavracij je znanih po pripravi tradicionalne srbske hrane. Ta v večini temelji na mesu, vendar iz lastne izkušnje lahko povem, da je tudi za vegetarijance dobro priskrbljeno. Torej v Beogradu ni lačen še tako zahteven gost.

DSCN7881

Restavracija ?

Kot v večini evropskih mest je ob tradicionalni kuhinji na voljo vedno več mednarodne kuhinje.

Znan pregovor trdi: LJUBEZEN GRE SKOZI ŽELODEC. Če to drži, se boste v Beograd zaljubili in radi vračali 🙂

Več o hrani in restavracijah, ki sva jih obiskala, si lahko preberete na:

Restavracije v Beogradu, ki jih morate preizkusiti

Foto: Slatinek Metka

IZLETI V EVROPSKA MESTA