ISTANBUL

Priznam, da se zelo redko zgodi, da bi sodelovala v nagradnih igrah. Enostavno sem padla v tisto skupino ljudi, ki si mislijo, ah jaz tako nikoli nič ne dobim, pač nimam sreče. No pred približno tremi meseci, je bila na spletu objavljena nagradna igra, ki pa mi ni pustila, da ne bi poskusila sreče. Izplačalo se je, saj sem bila izžrebana in prejela dve karti za Istanbul.

V Istanbulu sem bila pred letom dni, a samo tri dni. Vsekakor bo teh sedem dni dovolj, da se pobližje spoznam z mestom.

26.9.2015, Sobota
Let iz Ljubljane s Turkey airline. Prispela sva na Ataturk letališče. Iz letališča je možen prevoz z metrojem. Kupila sva si istanbulkart. Ob na kupu stane kartica 4 eur, gor pa sta že dve vožnji. Kasneje jo na avtomatih polniš in jo lahko uporabljaš za vse javne prevoze v mestu. S kartico so vožnje tudi cenejše.

V področju Sultanahmed sva si preko bookinga rezervirala apartma. Imenuje se Sophia Studio Apartments. Za sedem dni je cena 223 eur. Na bookingu je ocenjen z 9, kar me je tudi prepričalo, da sva ga rezervirala. Moram reči, da sva zelo zadovoljna. Zelo urejeni apartmaji in zelo toplo vzdušje, lastnik je res prijazen in ustrežljiv. Ob prihodu naju je lepo postregel s pivom in prigrizki. Pove da že dvajset let dela v hotelirstvu. Začel je v hostlu, nadaljeval v hotelih in sedaj je šef teh apartmajev. Sledila je še večerja, ter krajši sprehod po mestu.

27.9.2015, Nedelja

Ker si je zjutraj Martin odšel ogledati Topkapi Palace, ter Hagio Sofijo, ki sem si ju že ogledala, sem se sama sprehodila po ulicah. Prišla sem do mošeje little hagia sofija. Predvsem v primerjavi z veliko Hagijo Sofijo, je ta mirnejša in ne toliko oblegana.

Mala Hagia Sofija

Mala Hagia Sofija

Prav tako si je zanimivo ogledati ohranjeno Ottomansko arhitekturo hiš, ki se nahajajo med ulicami. Le te se nahajajo tudi za Hagijo Sofijo, a so trenutno v obnavljanju.

DSCN5456 DSCN5745

Naprej sem prišla do t.i Arasta bazarja, ki se nahaja nekoliko skrit za modro mošejo. Sprehodila sem se skozenj, a je bilo še vse mirnejše, saj je zaradi dopoldanske ure bazar šele začel živeti.

DSCN5462 DSCN5463 DSCN5465

Z Martinom sva bila zmenjena na klopeh pred modro mošejo. Med potjo do tja me je ogovoril domačin, kar seveda ni posebnost, saj te prijazni moški iz vseh strani vabijo v svoje trgovine ali restavracije. Ker sem imela čas sem mu namenila par minut. Povedal mi je nekaj info.,ki so me zanimale in seveda izkoristil priliko, da mi pokaže restavracijo, ki ponuja razgled na mesto in znamenitosti. Imenuje se Seven hill restauration in je na vrhu hotela, zraven top znamenitosti.

Kasneje sva se z Martinom vrnila tja na kosilo. Imajo predvsem ribje jedi. Bilo je dobro, za kar se pa splača tja pa je res lep razgled na mesto. Cene so prav zaradi lokacije nekoliko višje.

Hagija Sofija

Hagija Sofija

Modra mošeja

Modra mošeja

Po kosilu sva si skupaj ogledala muzej islamske umetnosti. Ima ogromno zbranih knjig, posod, preprog ter drugih predmetov. Je na novo preurejen.

Za vstop v muzeje in druge znamenitosti se lahko kupi kartica, ki stane pribl.30 eur, z njo pa je vstop možen v določene muzeje in velja 5 dni.

Po kratkem počitku sva si ogledala grobnice, ki se nahajajo za Hagijo Sofijo, ter se posladkala s turškim sladoledom.
Večerjala sva v t.i. Doy-Doy restavraciji, ki nudi teraso, s pogledom na morje in modro mošejo. Imajo tudi poceni in zelo dobro.

DSCN5501
Turška hrana

Turška hrana

Tudi zvečer se je prav prijetno sprehoditi po centru, ko so glavne znamenitosti lepo osvetljene, mesto pa ni nič kaj manj živahno kot čez dan.

Hipodrom

Hipodrom

Hagija Sofija

Hagija Sofija

28.9.2015, Ponedeljek
Zjutraj sva se zbudila v pričakovanju dežja, a ga ni bilo. Z metrojem sva se odpravila do cerkve Hora, danes muzej. Žal je trenutno v obnovi, tako je možno videti samo del notranjosti. Vstopnina je 5 eur. Prvotno je to bila bizantinska cerkev, kasneje Ottomanska mošeja. Nahaja se v predelu Faith. Vsekakor vredna ogleda.

DSCN5575 DSCN5587

Po ogledu cekve Hora sva se odpeljala do mostu Galata. Most je poln dogajanja. Na njem ribiči lovijo ribe, od spodaj pa je kup restavracij, ki ponujajo ribje jedi. Bolj kot kosilo sva iskala ribjo tržnico, kjer se priporočajo ribji sendviči, a bo ostala za naslednje dni, ker sva jo zgrešila. Se je pa prijetno usest v eni izmed restavracij, ter spit kakšno turško kavo ali čaj, ter uživati ob razgledu.

DSCN5607

Ribiči na mostu Galata

DSCN5600 DSCN5611

Turčija seveda slovi po baklavah. Najbolj dobre bi naj bile v Karakoy Gulluoglu. Družinsko podjetje, ki deluje že od leta 1949. Njihov logotip je stolp Galata.

Seveda sva to morala poskusiti. Veliko vrst baklav, dobre..če najboljše težko rečem. Sem najbrž slaba poznavalka baklav.

DSCN5619Vsekakor sva si do dobra dvignila “cuker”, še dobro, saj je pred nama bil orng vzpon, do stolpa Galata. Na vrh stolpa nisva šla, saj je vstopnina 4 eur, kar je malo pretirano, saj razgled nudi  že skoraj vsaka restavracija.

Srednjeveški stolp Galata

Srednjeveški stolp Galata

Na ulicah Istanbula se na veliko ponujajo sveže stisnjeni sokovi. Naju je najbolj zanimal sok granatnega jabolka, zato sva si ga privoščila. Moram reči, da je precej trpkega okusa, a na svoj način dober.

DSCN5625 DSCN5626

Dan sva zaključila v nakupovalnem središču Istanbul Cevahir, ki velja za največjega v Evropi. Direkt pred vhod te pripelje Metro. Med 343 trgovinami ni težko najti kakšno zase. Po 4-urnem “šopingiranju” me predvsem več niso nosile noge. Za nameček pa naju je od zunaj pričakal dež.

DSCN5630

29.9.2015, Torek
Dopoldan sva si ogledala palačo Dolmabahče. Vstopnina za ogled palače in harema znaša 14 eur. Palača, ki velja za eno izmed najbolj glamuroznih na svetu, se vsekakor splača ogledati. Saj je dih jemajoča.

Palača Dolmabahče

Palača Dolmabahče

Ogled je možen zgolj vodeno v skupini. Slikanje notranjosti ni dovoljeno, vsi predmeti v notranjosti so originalni. Število ogledov dnevno je omejeno na 3000 ljudi, tako, da prepozno ni priporočljivo iti na ogled, kljub temu, da je odprto do 16.ure.

Palačo so gradili od leta 1843 do 1856, z namenom, da postane administrativno središče Osmanskega cesarstva. Pred tem so sultani živeli v palači Topkapi. Palača je razdeljena na administrativni del in zasebni del (harem). V njej je do leta 1924 živelo šest sultanov, kasneje prvi turški predsednik Mustafa Kemal Ataturk. V palači je tudi umrl. Skozi ogled je posteljo, kjer je preminil možno videti.

Osebno me je palača očarala. Ena lepših do sedaj videnih iz mojega seznama.

Po ogledu Dolmabahče palače, nama vreme žal ni bilo naklonjeno, saj je deževalo in pihalo. Odločila sva se za ogled še arheološkega muzeja, ki je na top seznamu ogledov Istanbula. Tudi ta muzej je v prenavljanju. Vstopnina je 5 eur in je vreden ogleda saj ima veliko zbirko najdenih predmetov različnih civilizacij.

DSCN5660 DSCN5668 DSCN5672

Po ogledu dveh muzejev človeku hitro pade cuker. Takrat pomaga prava doza baklave 🙂  do sedaj najboljša mi je bila v Efezadele baklavas. So pa cene tudi do 2x višje kot drugje.

DSCN5709

Po počitku sva se sprehodila še po Grand bazarju.

DSCN5714Na večerji sva mimogrede pristala v Ortaklar doner iskender, ki ima dobro oceno s strani Trip advisorja. Bilo nama je všeč. Poskusila sva rižev puding. Bi rekla, da je to kuhan riž v vanilijevem pudingu.

Rižev puding

Rižev puding

Večer sva zaključila s pokušino turške pipe. Izbrala sva okus pomaranče. Sva se kar lovila, saj nihče od naju ni kadilec. So nama prinesli še nastavek za balončke in potem je bil večer smeha poln koš.

DSCN5728

Imela sva tudi možnost videti na kak način se pripravi jed pečena v lončeni posodi, ki na koncu poči.

30.9.2015, Sreda

Ogledala sva si Sulejmanovo mošejo in se med ulicami sprehodila do Spice bazarja-bazar začimb. Kot nalašč sva prišla do kavarne, kjer sproti meljejo in pakirajo njihovo kavo. To sva tudi prejšnji dan iskala na Grand bazarju. Sicer pa gneča ljudi pred okencem prodajalca in vonj, ki se širi ni možno na tem bazarju zgrešiti. Kupila sva zalogo kave za domov. Martin si je odšel pogledati baziliko cistern in notranjost modre mošeje, jaz pa sem se podala malo po trgovinah.

Popoldan sva si želela preživeti v Tradicionalnem turškem hamamu. Lastnika apartmajev sva vprašala, če hodi v hamam in katerega. Pove da je v bližini t.i. Kadirga Hamam. Na hitro pogledam na trip advisor in vidim, da ima dokaj solidno oceno in mnenja. Seveda je ta res povsem tradicionalni turški hamam. Moški in ženske so ločene.

Ob prihodu v ženski del iz postelje vržem nekoliko starejšo gospo, mlajša se zame ne zmeni in gleda limonado. Angleško ne zna nobena. S kazanjem nam nekako uspe, da se približno sporazumemo. Bila sem edina gostja, kasneje se mi pridruži domačinka. Za 50 lir (pribl.17 eur) dobiš komplet, savno, piling in masažo. Ambient res ni bil luksozni, ostalo pa je bilo super. Drugje so namreč bile cene precej višje.

1.10.2015, Četrtek
Ostal nama je še trg Taksim, ter nakupovanje po ulici Istikar. Dan je bil dobesedno nakupovanje, saj se to v Turčiji vsekakor splača. Pred tem sva si ogledala še novo mošejo, ki naj bi bila najlepša v Istanbulu.

Nova mošeja

Nova mošeja

DSCN5798

Čez ulico Istikal se je možno zapeljati z mini vlakom.

Obiskala sva tudi ribjo tržnico. V načrtu je bila še vožnja po Bosporju, a nama ni ostalo časa za to. Zvečer sva jedla po mojem mnenju v najboljši restavraciji, t.i. Sehzade Turkish kitchen.

2.10.2015, petek
Ostal nama je še en dan Istanbula. Odločila sva se, da si ga ogledava še iz drugega zornega kota. Odpravila sva se do mostu Galata, kupila karto za vožnjo po Bosporju. Turo ponujajo na vsakem koraku, a najceneje je če se odpraviš sam. Sicer to vključuje samo vožnjo, brez vodenja in razlaganja. Vožnja z ladjo traja približno dve uri. Bilo mi je všeč.

DSCN5855

Po vožnji z ladjico, sva se peljala čez tunel, ki povezuje Evropski del Istanbula z Azijskim, še pred tem pa končno prišla do ribjega sendviča, ki ga pripravljajo pred mostom Galata.

DSCN5864

Preživet teden v Istanbulu je bil TOP. Mesto ponuja ogromno zanimivosti, dobre lokalne znamenitosti, bazarjev, poceni nakupovanja, muzejev, nočnega življenja in še in še..

Zelo me je presenetil tudi odnos mesta do živali, saj je na ulicah ogromno mačk. Ne vem, če sem kje že videla toliko mačk. In vse so zelo lepe, povsod jim dajejo hrano, brikete. Vidiš jih kako ležijo po lokalih, trgovinah.

Omenila bi še samo eno od previdnosti, ki v Istanbulu ni odveč. To je pazljivost pri denarju. V obtoku so namreč ponarejeni denarji. Midva sva bila tega deležna v eni izmed restavracij. Naslednji dan sva odšla nazaj in povedala, da so nama dali ponarejen denar. Brez prigovarjanja so nama ga vrnili.

Sicer pa poceni letalske karte za Istanbul vabijo, da si ogledate, ter podoživite mesto dveh celin!

IZLETI V EVROPSKA MESTA