TOSKANA

Tokrat bom na kratko opisala 9-dnevno popotovanje po Toskani. Na pot sva se skupaj s fantom podala z avtom.

Toskana po vsem svetu slovi po umetnosti, zgodovini in prelepi pokrajini. Prav zaradi omenjenega ima za obiskovalce prav poseben čar. Tudi naju je očarala, tako da povratek ni pod vprašanjem.

25.4.2015, Sobota

Firence

Zgodnji odhod iz Maribora proti Firencam, kamor sva prispela okoli druge ure popoldne. Po nastanitvi v hostlu, sva se odpravila v center Firenc. Prihajajoči prazniki in vikend niso bili nič kaj presenetljivi, da je bilo na ulicah več kot preveč turistov. Gneča na vsakem koraku naju je kar hitro odvrnila od tega, da bi izgubljala čas. Odpravila sva iskat picerijo (Gusta pizza), kjer bi naj bile po nasvetu prijateljev dobre pice.

Glede na uro je bila zaprta. Malo naprej sva zagledala stojnice, plakate in veliko ljudi, ki niso bili turisti. Čeprav sklepam so se na stojnicah zbirali dobrodelni prispevki, za različne aktualne probleme. Prodajali so domače pečeno vegansko pecivo, kuskus z zelenjavo, vino, pivo, knjige itd.

Kupila sva si kos čokoladnega peciva, ter se vsedla na tla poleg ostalih. Zanimivo je bilo opazovati zbiranje povsem različnih ljudi. Vsak je po svoje izstopal z izgledom, ter s tem sporočal neko sporočilo. Malo naprej sva zaslišala glasbo in ljudi, ki so se začeli zbirati. Začeli so igrati trije fanti. Ljudje so začeli peti, plesati, nastal je pravi koncert.  Bilo je super.

Tako sva kar hitro dočakala odprtje picerije.

Koncert na ulici

Koncert na ulici

Gusta pizza

Gusta pizza

Ob prihodu do picerije naju je že pričakala kolona ljudi, ki so čakali na naročilo. Ker je prostor znotraj zelo majhen in ni bilo več prostora, sva naročila za zraven.

Odpravila sva se na most s pogledom na Ponte Vecchio,  ki bi naj bil ob sončnem zahodu najlepši.
Res je, sploh če ob tem ješ pico in si v dobri družbi.

Firence - Toskana

Firence – Toskana

26.4.2015,  Nedelja

Rana ura zlata ura. Cilj vsekakor izogniti se pretirani gneči. Ob prihodu v center Firenc, so bile ulice prazne. Ker sva si prejšnji dan Firenško katedralo ogledala od znotraj, sva si jo tokrat v miru od zunaj. Kljub temu, da sem bila v Firencah že pred dvema letoma in sem jo že videla, so me ponovno njeni detajli in njena mogočnost očarali. Velja za četrto največjo cerkev v Evropi.

Naprej sva se sprehodila do Ponte Vechio, ki velja za najstarejši most v Firencah in edinega, ki med 2.sv.vojno ni bil uničen.

Prejšnji dan se zaradi gneče ljudi, ni bilo možno sprehoditi čez njega. Zjutraj pa je bil povsem prazen. Majhne trgovinice z zlatom so bile še zaprte.

DSCN3683

Ponte Vechio

DSCN3665

Ta dan sva predvsem želela posvetiti čas raziskovanju muzeja Uffizi, ki velja za pravi renesančni leksikon. Kljub zgodnjemu prihodu, naju je pričakala vrsta ljudi, ki so čakali na nakup vstopnic. Najbrž je bila napaka, da si nisva rezervirala preko spleta, saj nama je čakanje vzelo dobro uro. A se splača čeprav je muzej  tako veliki, da je kar preveč vsega za en dan.

DSCN3696
DSCN3688

Vojvoda in Vojvodina Urbinska Eden izmed prvih renesančnih portretov

Ko nama je bilo dovolj umetnosti, sva se naprej sprehodila do Palazzo Pitti, ter si ogledava vrtove Boboli. Vrtovi so primer renesančnega vrtnarjenja. Med vrtovi se vrstijo različni kipi iz vrha pa je lep razgled na Firence. Firenčani imajo v park prost vstop.

Po daljšem počitku na travi vrtov Boboli naju je na žalost dobila nevihta. Po kakšni uri naliva, sva se uspela vrniti v Hostel.

Vrtovi Boboli
Razgled na Firence iz vrtov Boboli

Razgled na Firence iz vrtov Boboli

Prenočišče

V Firencah sva prespala v tem hostlu, ki ga najdete tudi preko Bookinga.

27.4.2015, Ponedeljek

Jutro ni kazalo na dober obet vremena. Zgodaj zjutraj sva zapustila Firence. Podala sva se raziskovat severni del Toskane.

Prato

Prato privablja romarje iz vse Italije, da si ogledajo sveti pas device Marije, ki ga hranijo v Duomu in je na ogled večkrat na leto. Pas naj bi v Prato prišel l.1141, ko se je tamkajšnji trgovec poročil s Palestinko, ki je s seboj prinesla pas, ki ji ga je zapustil apostol Tomaž, kateri ga je dobil od device Marije.

Pročelje Duoma in prižnica

Pročelje Duoma in prižnica

DSCN3785

Pistoia

Mestu se drži prav posebnega slovesa. Pebivalci Pistoia so bili v 13.st. znani po zlobi in spletkah, takšen sloves se jih drži še danes. Razlog za to je bil spor med rivalskima skupinama, črnim in belim. Pogosti so bili umori. Najljubše orožje je bilo smrtno nevarno bodalo t.i. pistole.

Po sprehodu med ulicami Pistoia, me je navdušila trgovina z lepimi izdelki Toskanskega pridiha. Vsak izdelek v trgovini je bil nekaj posebnega. Kupila sem si okvirje za slike, kamor bom lahko vložila najljubše trenutke popotovanja po Toskani.

Lucca

Obdaja jo obzidje iz rdeče opeke in je med najbolje ohranjenimi renesančnimi obrambnimi obzidji v Evropi.  Znotraj obzidja je mirno mesto z ozkimi ulicami. Zanimivo je tudi, da mesto leži na ravnem za razliko od večine, ki ležijo na gričih.

Lucca

Lucca

DSCN3812
DSCN3819

Razgled na mesto Lucca

Vzpela sva se na enega izmed stolpov in razgled na Lucco je bil fenomenalen, kljub nekoliko slabšemu vremenu.

Po priporočilu Lonelyja sva obiskala Pizzeria de Felice. Z eno besedo slastno. Vsekakor je potrebno poskusiti t.i. focaccine.

IMG_0883
IMG_0885
Kip Sv.Martina, ki si para plašč, da bi ga delil z beračem v stiski

Kip Sv.Martina, ki si para plašč, da bi ga delil z beračem v stiski

Na koncu sva si še ogledala Luško katedralo, ki je posvečena Sv.Martinu, rimskemu vojaku.

Dan sva zaključila s prihodom v mesto Pisa. Rezerviran sva imela B&B Certe Notti, sicer nekoliko na obrobju mesta, v bližini letališča, a cenovno ugoden. Prav tako naju je pozitivno presenetil z urejenostjo in prijaznostjo osebja.

28.4.2015, Torek

Pisa

Jutro je kazalo, da nama bo vremensko dan naklonjen. Ogledala sva si znameniti Pise, kot so poševni stolp, ter katedrala.

Pisa

Pisa

DSCN3871

Notranjost katedrale,Pisa

Notranjost katedrale Pisa

Notranjost katedrale Pisa

Katedrala in poševni stolp, Pisa

Katedrala in poševni stolp, Pisa

Iz Pise sva se odpravila nazaj proti Lucci. Želela sva si ogledati Ponte della Maddalena ali Hudičev most v bližini Bagni di Lucce. Po krajevni legendi naj bi most zgradil hudič, v zameno pa dobil prvo dušo, ki bi prečkala ta most. Vaščani so se s pogojem strinjali. Ko je bil most zgrajen pa so čezenj poslali psa.

Hudičev most

Hudičev most

Naprej naju je pot peljala med vinogradi in prelepo pokrajino proti mestu Vinci. Mesto leži na hribu in je rojstni kraj Leonarda da Vincija. Ogledala sva si muzej Leonardino, kjer so na voljo leseni predmeti Leonardovih strojev, njegovi zapiski itd.

Potovanje po Toskani

Potovanje po Toskani

Pribl. 2 km stran stoji njegova preprosta rojstna hiša, Casa di Leonardo.

DSCN3947

Casa di Leonardo

Dan sva zaključila v mestu Poggibonsi.

29.4.2015, Sreda

Zbudila sva se v prelepo jutro med vinogradi, na turistični kmetiji La Moraia, ki jo najdete tukaj na Bookingu. Po jutranjem uživanju ob kavici, sva se podala na daljši izlet po osrednji Toskani, s sledečimi mesti.

DSCN3950 DSCN3957

San Gimignano

Je v srednjem veku ležalo na glavni romarski poti iz S Evrope v Rim. Vse dokler ni mesti opustošila kuga je bilo zelo uspešno. Opomoglo si je ponovno po 2.sv.vojni.

San Gimignano ali mesto lepih stolpov je eno najbolje ohranjenih srednjeveških mest v Toskani. Od prvotnih 76 stolpov jih je ostalo le še 14. Stolpi so brez okenskih odprtin in so takrat simbolizirali bogastvo lastnikov.

DSCN3988

San Gimignano

DSCN3991

San Gimignano, VODNJAK IZ 12.STOLETJA

DSCN4010 DSCN3979 DSCN4013

Volttera

DSCN4022

Toskana, na poti proti Voltteri

DSCN4027

Kot večina etruščanskih mest,Voltera stoji na planoti od koder se odpirajo razgledi na okoliške griče. Ker sva v Volttero prišla ob uri, ko je bilo bolj ko ne vse zaprto, sva se samo sprehodila in uživala ob razgledu, ter dobri kavici.

Voltera

Voltera

Colle di Val`Elsa

Sestavlja jo spodnje in zgornje mesto. Peš sva se šla na zgornje t.i. Colle Alti. Na vrhu je bil prelep razgled, med ulicami pa popolna tišina o turistih pa ne duha ne sluha. Mestece me je povsem prevzelo. V eni izmed restavracij sva poskusila lokalno rdeče vino.

DSCN4039 DSCN4044

Monteriggioni

Popolno ga obkrožajo visoki zidovi s 14 stolpi, katere je Dante primerjal s titani, čuvaji najglobljega dela pekla.

DSCN4075

Monteriggioni

DSCN4090

30.4.2015, Četrtek

Zjutraj sva se odpravila po okolici Chiantija proti Sieni. Pot je bila zelo lepa in zanimiva. Vozila sva se med vinogradi, prelepimi polji in kmetijami.

Prva postaja je bila Castellina in Chianti. Ker se je mesto ob najinem prihodu šele začelo prebujati, sva se na hitro sprehodila po centru, nakupila nekaj spominkov in vina, ter se odpravila naprej proti Radda in Chianti, ter Gaiole in Chianti, kjer sva si ogledala grad Meleto iz 13 stoletja, ter na zadnje še Castello di Brolio.

Po okolici Chiantija

Po okolici Chiantija

Gallo Nero (črni petelin) je simbol konzorcija Chianti Classico

Gallo Nero (črni petelin) je simbol konzorcija Chianti Classico

DSCN4109 DSCN4098 DSCN4119

Siena

Zvečer sva prispela v Sieno. Kljub utrujenosti sva se odločila za krajši sprehod po centru. Bilo je super, sončno zahod in že prazne ulice so poskrbele za dvig razpoloženja. Za piko na i ob koncu dneva pa je poskrbel GROM z več kot odličnim sladoledom.

Palazzo Pubblico - Gotska mestna hiša je bila dokončana l.1342. Zvonik je visok 102 m in je drugi najvišji srednjeveški zvonik v Italiji.

Palazzo Pubblico – Gotska mestna hiša je bila dokončana l.1342. Zvonik je visok 102 m in je drugi najvišji srednjeveški zvonik v Italiji.

Piazza del Campo

Piazza del Campo

IMG_1163
Grom

Grom

Siena je razdeljena na sedem župnij, ki jih zastopajo živalski simboli. Je mesto strmih srednjeveških ulic, ki obkrožajo Piazzo del Campo.

Duomo - Sienski Duomo je med najveličastnejšimi Italijanskimi katedralami, v celoti zgrajen v gotskem slogu.

Duomo – Sienski Duomo je med najveličastnejšimi Italijanskimi katedralami, v celoti zgrajen v gotskem slogu.

1.5.2015, Petek

Dopoldne sva si vzela čas za ogled Siene.

Sprehodila sva se do Piazza del Campo, ki je iz 12. stoletja. Na trgu stoji vodnjak Fonte Gaia, okrašen s kipi. Trenutni vodnjak na trgu je kopija. Originalnega so odmaknili, zaradi vremenskih vplivov. Relief na vodnjaku upodablja Adama in Evo, Madono in otroka.

Piazza del Campo

Piazza del Campo

Fonte Gaia

Fonte Gaia

IMG_1205

Najslavnejši toskanski festival t.i. Sienski Palio poteka vsako leto na Campu. Gre za tekmo na konjih brez sedla.

Sienske ulice

Sienske ulice

Pot sva nadaljevala proti Pienzi, po prelepi pokrajini.

DSCN4277DSCN4283DSCN4297DSCN4313

Prenočišče v Sieni

Za spanje v Sieni sva izbrala ta hostel, ki ga najdete tudi na Bookingu.

Pienza

V renesansi je mestno jedro Pienze v celoti obnovil papež Pij II. Svoje rojstno mesto je želel spremeniti v idealno renesančno mesto. Uresničenih je bilo le nekaj stavb.
DSCN4318

DSCN4320 DSCN4321

Ob koncu dneva sva se ustavila še na eni izmed kmetij. Poskusila vino, olivno olje, ter druge dobrote.

DSCN4340

2.5.2015, Sobota

Monterpulciano

Montepulciano je najvišje ležeče Toskansko mesto. Obdaja ga obzidje, za njem pa natrpane ulice.

Montepulciano

Montepulciano

Cortona

Je med najstarejšimi Toskanskimi mesti. Ustanovili so jo Etruščani.

DSCN4372
Srednjeveške hiške, ki so najstarejše v Italiji

Srednjeveške hiške, ki so najstarejše v Italiji

DSCN4396 DSCN4405

 Arrezo

Kot zadnje izmed Toskanskih mest sva si ogledala še mesto Arrezo. Velja za enega najbogatejših mest v Toskani, kjer izdelujejo zlat nakit za prodajo po vsej Evropi. Mesto je znano po freskah Piera della Francesce in po starinski tržnici.

Ob prihodu je bilo mestno jedro odeto v starinsko tržnico. Bilo je neverjetno kaj vse so imeli na razpolago za kupit.

DSCN4423

DSCN4435Tako sva prišla do zadnjega začrtanega cilja v Toskani. Pot je sledila proti Riminiju, kjer sva prespala v hotelu Arabesco, naslednji dan pa proti domu.

Obisk Toskane je res nekaj posebnega, saj pav vsak lahko v njen najde kaj zase in se domov vrne s samimi pozitivnimi mislimi, kot midva.

In drevored se je spremenil v Toskano,
grozdje še ni bilo obrano.
Sredi sončnic je stala ena vila
in tam sem ti povedala,
da me mama ni pustila,
da sem vsa leta tu stala,
in da bom vedno tvoja mala
Toskana.

(Bilbi)

Preberite si popotovanje čez Toskano do Rima:

https://vodič.com/po-poteh/2013/05/vse-poti-vodijo-v-rim-road-trip/


Viri: Svetovni popotnik, Firence in Toskana
Slike: Martin Helbing & Metka Slatinek

POTOVANJA