Potovanje po Tajski

tajskaPriporočen čas za obisk Tajske

Najboljši čas za obisk Tajske je med novembrom in februarjem, ko je malo dežja in temperature niso tako visoke. Če se odpravljate v severni del Tajske, lahko tudi tudi od marca do maja, na jugu so temperature visoke,  a bolj konstantne celo leto. Lahk jo obiščete tudi v drugih mesecih, ko je manj turistov in so cene nižje, vendar vam bodo v napoto višje temperature in dež.

Viza

Viza za Tajsko za vstop do 30 dni ni potrebna.

Denar

Na Tajskem uporabljajo tajski Baht. Bankomate so pogosti v vseh večjim mestih in turističnih destinacijah. Za obisk otokov si je priporočljivo denar zamenjati v naprej, saj se lahko zgodi, da ni bankomata ali so menjalni tečaji v guest housih zelo slabi.

Prevozi po Tajski

Tajska je transportno zelo dobro razvita, tako da lahko uporabljate več prevoznih sredstev na enakih relacijah.

Avtobus – Vožnja z avtobusom je na Tajskem zelo dobro razvita. Avtobusi različnih kategorij vozijo do vsakega mesta, so udobni in poceni. Pazljjivost pri izbiri podjetja za prevoz ni odveč, saj obstaja veliko podjetij, ki vam za nekoliko nižjo ceno obljublja veliko, dobite pa zelo slab prevoz. Zaradi močne klime je priporočljivo pri  sebi imeti kakšen pulover (ja klub temu, da je zunaj 30 stopinj), saj se lahko hitro prehladite.

Vlak – Vlaki na Tajskem so dobri in pokrivajo velik del države od Chang Maija na severu do Malezije na jugu. Imajo več cenovnih razredov, rezervacija pa je priporočena na bolj popularnih poteh in spalnih vlakih. Popularen je spalni vlak med Bangkokom in Chang Maijem, ki ga je priporočljivo rezervirati v naprej. Vlaki so običajno počasnejši od avtobusov, a nudijo večje ugodje.

Letalo – Večina ljudi prileti v Bangkok, ki je zelo dobro povezan z Evropo in ostalo Azijo. Za lete po Tajski in sosednjih državah imate na voljo kar nekaj nizkocenovnih prevoznikov in drugih družb, tako da lahko enostavno odleti v Chang Mai, na kakšen otok ali sosednjo državo. Cene za polete po Tajski so nizke in vam lahko prihranijo čas, tako da pravočasno preverite in rezervirajte let. Več o prihodu na Tajsko si lahko preberete na strani Letalske karte za Tajsko.

Ostali prevozi – zelo popularna prevoza sta s tuk- tuki in songthaew. Tuk tuk je manjše vozilo, običajno na tri kolesa, ki je primerno za manjše relacije po mestih.  songthaew so manjši tovornjaki in pick-upi, kjer sta notri običajno dve klopi. Primerni so za krajše razdalje med mesti. Za ceno se je priporočljivo dogovorite v naprej, še posebej je to pomembno, če je prazen, saj vam lahko v tem primeru zaračuna polno ceno (taxi). Motorna kolesa so na vsakem koraku in lahko jih koristite kot taxije ali si jih izposodite za lastne prevoz. Za prevoze med otoki se je ceneje pridružiti kakšni skupini ali kupiti karto v kombinaciji z avtobusom, kot pa samostojno organizirati pot s čolnom ali ladjo.

Hoteli in prenočišča na Tajskem

Na Tajskem najdete vse oblike prenočišč od najboljših svetovnih hotelov do visečih mrež. Sobo si je priporočljivo ogledati, preden se za njo odločite. Možno je tudi barantanje za nižjo ceno, še posebej zunaj glavne turistične sezone. Drugače so na splošno cene za prenočišča in hotele zelo nizke, možnosti pa je veliko. Guest housi so najcenejša opcija. Prav tako vprašajte za popust, če nekje ostanete dalj časa. Več o iskanju prenočišč in rezervacijo lahkoo izveste na strani Poceni hoteli na Tajskem.

Hrana in pijača

Tajska je zelo znana po svoji hrani, tako da bodo na svoj račun prišli vsi, ki uživaju v raznovrstni in zanimivi hrani. Ponudba hrane je ogromna, od najbolj prestižnih restavracij v Bangkoku do uličnih stojnic, ki prav tako servirajo odlično in poceni hrano. Glede na standard Tajske je hrana zelo poceni.

Glavni jedi sta riž (khao) ali rezanci (sen), ki jih z zelenjavo in mesom kombinirajo na tisoče načinov. Tudi hrana iz stojnice ni problem, pri tem pa je priporočljivo, da vedno izberete takšno, ki ima veliko prometa. To vam pove, da je tam dobro in da so sestavine sveže. Pri hrani na Tajskem je potrebno biti pozoren na količino čilija, ki ga dodajo jedem, saj je bistveno bolj pekoč, kot pri nas, tudi drugače pa jedo Tajci zelo pekočo hrano. Na to bodite pozorni v manj turističnih krajih, kjer niso navajeni, da tujci ne jedo pekoče (npr. na trekingu na severu) in jih na to opozorite pred naročanjem.

Hrano se običajno deli, saj zraven riža ali rezancev dobite glavno jed na posebnem krožniku, tako da lahko lažje poizkusite več jedi, če vas je več za mizo. Veliko jedem dodajo ribjo omako, sveži koriander, limonino travo in limetin sok. Tudi vegeterianci na Tajskem ne bodo imeli težav, saj je jedi ogromno.

Voda iz pipe naj bi bila pitna samo v novejših stavbah v Bangkoku, vendar vseeno priporočamo, da pijete samo kupljeno pri čem pazite, da je zamašek dobro zaprt. Pazljivo tudi pri ledu. Glede na to, da Red Bull (Krathing Daeng) originalno izvira iz Tajske, lahko pričakujete poplavo energijskih pijač, seveda pa obilico alkohola, še posebej v turističnih krajih in otokih, ki pa je relativno drag.

Vredno ogleda na Tajskem

Bangkok – odlično mesto, polno energije in številne znamenitosti, Grand Palace kot glavna.

Chang Mai – lepo mesto na severu, kot iztočnica za trekinge

Sukhothai in Ayutthaya – izkopanine starodavnega mesta zaščitene pod Unescom

Kanchanaburi – znameniti most na reki Kwai, nacionalni park Erawan s 7 stopenjskim slapom in druge znamenitosti

Otoki – poležavanje ali full moon party na otokih

Druga priporočila in zanimivosti
  • Snorkljanje in potapljanje na otokih
  • Ogled tajskega boksa -Muay Thai
  • Treking med plemeni na severu Tajske
  • Ogled plavajoče tržnice blizu Bangkoka
  • Tradicionalna tajska masaža
  • Tečaj Tajske kuhinje
Nevarnosti in opozorila

Tajska je zelo varna država, kljub temu pa previdnost ni odveč. Lahko se vam zgodi, da vas go voznik taxija ali tuk-tuka hotel peljati zastonj, samo če pogledate v trgovino njegovega prijatelja. Od vseh teh stvari dobijo provizijo, cene so še posebej zasoljene, vi pa boste samo po nepotrebnem izgubljali čas. Obvezno se pred začetkom vožnje dogovorite kam želite iti in koliko je cena. Druge so strogo prepovedane in kljub temu, da so ponekod lahko dostopne, je lahko kazen doživljenjski zapor. Premislite, če se izplača. Tajci so zelo temperamentni, še posebej, ko so pijani, tako da jih v takih primerih ne provocirajte. S seboj vzamite tudi ključavnico (obešanko), da lahko nadomestite obstoječe v hotelih, da vam ne bi kdo pregledoval prtljage.

Druge koristne povezave

Kliknite Like, če ste našli koristne informacije ali dodajte svoj komentar (prispevek), če ste Tajsko že obiskali in pomagajte drugim.