Potovanje po Vietnamu

Osnovne informacije o VietnamuVietnam

Glavno mesto: Hanoi

Valuta: 1€ = 27€ vietnamskih dongov

Št. prebivalcev: 90 mio.

Površina: 331.ooo km2

Vtičnice: 220V/50Hz

Priporočen čas za obisk

Vietnam se razteza čez velik del JV Azije, tako da se vreme med severom in jugom razlikuje. V zimskem času (dec – mar) je severni Vietnam hladen z več padavinami, meglo in hladnim vetrom. Najboljši čas za obisk severa je aprila in maja, v juliju in avgustu že postane bolj vroče. Južni Vietnam se lahko obišče skozi vse leto.

Viza za Vietnam

Slovenski državljani potrebujejo vizum, ki si ga morajo urediti pred vstopom v Vietnam. Veliko bolj enostavno in ceneje si je vizo urediti preko spleta (visa on arrival), kjer kupite potrdilo (letter of approval), ki ga pokažete na letališču in plačate za vizo. Na spletu je kar nekaj ponudnikov, mi smo uporabili tega www.vietnam-visa.com. Cena je odvisna števila vstopov in časa veljavnosti (1 mesec ali 3 mesece). Če potujete iz drugih držav (Tajska, Kambodža, …) si ga lahko priskrbite v nekaj dneh v večjim mestih.

Prevozi po Vietnamu

Vlak – Zelo uporabna železniška proga, ki pelje čez cel Vietnam in omogoča ogled številnih znamenitosti, prav tako povezava za obisk Sape. Priporočljivi so spalniki, kjer lahko prihranite pri prenočišču, saj vlak veliko krat pelje celo noč. Več cenovnih razredov, odvisno od tega, kaj želite.

Avtobusi – Številni avtobusi in mini busi vas peljejo kamorkoli. Karte so ugodne pri državnih podjetjih in malo manj pri privatnih, a imajo ti običajno boljše avtobuse in drugačne odhode, tako da preverite pri vseh. Lahko uporabite tudi spalni avtobus, v katerem lahko spite. Vozijo podnevi in ponoči.

Letalo – Lokalni letalski prevozi so v Vietnamu zelo poceni. Za razliko od ostalih držav, imajo nizkocenovne letalske družbe zelo nizke cene tudi dan ali dva pred odhodom, tako da lahko dobite letalsko karto ceneje, kot karto za vlak (mi smo jo iz Hanoi do Dananga). Preverite letalske družbe Jetstar, Vietnam Airlines in Air Asia. Kvaliteta je boljša kot Ryanair. Za prihod in odhod na letališče uporabiti mini avtobuse, ki so na letališčih ali pred glavno poslovalnico letalskih družb v mestih.

Taxi – Taxiji so zelo ugodni in koristni. Obvezno uporabite znana podjetja za taxi npr: Mai Linh, saj lahko imajo prirejene števce. Moto taxi (xe om), na vsakem koraku vam bodo ponujali prevoz vozniki motorjev, ki so cenejši (dobro barantajte) in lahko peljejo tudi vaš nahrbtnik.

Lokalni prevozi – kolo je odlična stvar za ogled mest in plaž, ki so nekoliko oddaljene. Lahko si ga sposodite povsod. Cena cca 1$ na dan. Lahko si sposodite tudi motor, vendar zaradi groznega prometa ni najbolj priporočljivo.

Hoteli in prenočišča v Vietnamu

Sobe in prenočišča so ugodne in čiste, tudi tiste za nižje cene, tako da se sami odločite katere izbrate. Veliko napotkov najdete v vodniku Lonely Planet, vas ustavijo na avtobusni postaji, ko prispete ali enostavno najdete številne hotele in hostle. Cene so od 4$ na noč za sobo, ki je običajno dvoposteljna, tako da je lahko povprečna cena za dva 7$ na noč. V Hanoiju in Ho Chi Minh City je nekoliko dražje, od 10$ naprej. Več na strani hoteli v Vietnamu.

Hrana in pijača

Vietnam je kulinarična velesila. Hrana je odlična, raznolika, sveža in poceni. Vietnam ima več kot 500 tradicionalnih jedi, tako da boste vedno lahko našli kaj zanimivega. Veliko je različnih juh, morske hrane, riža in lokalnih specialitet (Hoi An). Na vsaki tržnici najdete “food court”, kjer lahko izbirate med številno hrano, zelo poceni, vendar manj čisto kot v restavracijah. Nekaj jedi, ki jih morate poizkusiti:

Pho – juha na sto in en način, ki se je skozi cel dan, najbolj pogosto zjutraj.

Ulične restavracije v Hanoiju – posebnost mesta, ki jih enostavno morate poiskusiti.

White rose – posebnost mesta Hoi An, mleti rakci v testu

Hrana  na plaži – če ste ob morju, vam hrano postrežejo kar na plaži, kjer lahko izbirate med raki, tunami, mečaricami, mini hobotnicami in še številnimi drugimi ribami, sadjem in slaščicami.

Glavne znamenitosti Vietnamapotovanje po vietnamu

Hanoi – glavno mesto z zaščitenim starim delom mesta, grobnico Ho Chi Minha in odlično hrano. Tudi zelo dobro izhodišče za vse ostale znamenitosti severnega Vietnama.

Hoi An – idilično mestece ob morju, kjer se je čas ustavil. Must see!

Hue – stara prestolnica z ogromno palačo

Sapa – prelepe riževe terase v hribih, kjer si lahko ogledate hribovska plemena. Izogibajte se zimskim mesecem, ker so temperature nizke in velika verjetnost megle.

Halong bay ali Cat Ba – apnenčasta pokrajina, ki se je potopila v morje in za seboj pustila 3000 otokov, ki štrlijo iz morja. Zelo popularno, za manj turistični ogled se odpravite na otok Cat Ba in si organizirajte prevoz od tam.

Ho Chi Minh City (Saigon) – Največje mesto in gospodarski center Vietnama. Primerno tudi za ogled delte mekong.

Cu Chi tuneli – ogled tunelov in rovov v katerih so med vojno živeli Vietnamci, prikaz življanja, bojevanja ipd.

Plaže – na stotine odličnih plaž, prav gotovo boste našli kakšno za sebe. Dve popularni sta Mui Ne in Nha Trang

Druga priporočila in zanimivosti

Bankomati so na vsakem koraku. Posamezne znamenitosti se je veliko lažje in ceneje ogledati na vodenih ogledih. Preverite pri različnih ponudnikih, saj so cene za enak paket lahko zelo razlikujejo, da ne bi po nepotrebnem plačali več.

Nevarnosti in opozorila

Ni posebnih opozoril in nevarnosti. Barantajte za cene prevozov iz letališč, moto taksijev in spominkov. Voda samo iz plastenke.

Druge koristne povezave

Kliknite Like, če ste našli koristne informacije ali delite stran s prijatelji in ga pokažite tudi drugim.