Potovanje po Kambodži

Osnovne informacije o Kambodži

Glavno mesto: Phnom Penhkambodža

Valuta: 1€ = 5600 Riel, normalno plačevanje v ameriških dolarjih, 1$ = 4000 Rielov

Št. prebivalcev: 15 mio.

Površina: 181.000 km2

Vtičnice: 230V/50Hz

Priporočen čas za obisk

Kambodžo se lahko obišče skoraj skozi vse leto. Najprimernejši čas je med novembrom in februarjem, ko so nekoliko nižje temperature in manj padavin. Aprila in maja je najbolj vroče, ko se temeprature dvignejo do 40 stopinj, med julijem in septembrom pa je nekoliko več vlage in padavin.

Viza

Viza je potrebna in jo dobite na meji. Potrebujete dve fotografiji in stane 20$ ali 25$

Prevozi po državi

Avtobus – najbolj pogost in enostaven prevoz je z avtobusom, ki pelje v vse pomembne destinacije. Nakup karte lahko opravite tudi preko posrednikov, kjer spite, a je cena nekoliko višja, kot direktno na avtobusni postaji. Pametno je primerjati cene z drugimi podjetji in se odločiti za najbolj primeren čas odhoda. Popularne so tudi daljše ture do Tajske, Laosa in Vietnama, kjer ponujajo buse za spanje.

Vlak – železniški prevoz je zelo slabo razvit.

Letalo – v Kambodži sta dve letališči (Phniom Penh in Siem Reap), kjer lahko priletite v državo, čeprav je pogostejši vstop po kopnem in Vietnama, Tajske ali Laosa.

Lokalni prevozi – remork, rikša na motor je popularno prevozno sredstvo za po mestu. Za ceno se obvezno dogovorite v naprej in močno barantajte.

Taxi – Taksiji v mestih so ugodni. Izberite znano podjetje in vstrajajte, da uporabi števec za meritev. Zelo popularni so mini busi in deljeni taksiji za več oseb, ki vozijo med priljubljenimi destinacijami. So hitrejši in nekoliko dražji kot avtobusi, a zaradi slabih cest in hitre vožnje včasih tudi malo nevarni.

Ladja – zelo popularna je ladijska povezava med Phnom Pehnom in Siem Reapom. Tako lahko namesto z avtobusom za samosamo nekaj več denarja uživate na ladji.

Hoteli in prenočišča v Kambodži

Sobe so zelo ugodne in solidne kvalitete. Cena osnovne dvoposteljne sobe je od 8$ na prej. Običajno imajo vse sobe dve postelji, tako da lahko s kom delite. Za iskanje sob uporabite Lonely Planet ali druge vodnike, če zaupate vozniku, vas bo običajno peljal nekam kjer bo dobil provizijo in bo zaradi tega vaša soba dražja. Cena je nižja, če ne želite klime, ki niti ni nujno potrebna, tako da lahko tudi rečete, da je ne boste uporabljali in vam znižajo ceno. Ob morju najdete idilične hiške neposredno ob plaži že od 20$ naprej. Več o prenočiščih najdete na strani hoteli in prenočišča v Kambodži.

Hrana in pijača

Hrana v Kambodži je raznolika in zelo poceni. V veliko restavracijah imate meni s slikami, tako da si lažje predstavljate, kaj boste dobili. Priporočamo obisk lokalnih restavracij, ki sicer niso tako čiste, a je hrana zelo okusna in poceni, veliko krat tudi bolj sveža, kot v turističnih restavracijah, ki nima veliko gostov. Pivo običajno pijejo z ledom, ki ga dobite posebej in si ga dodajate v kozarec ali vam to naredi natakarica. Lokalci veliko pijejo na eks, tako da je velika razlika, če imate notri pol leda ali samo pivo. Tako da boste vedeli… Nekaj stari za poskusiti:cambodia

Amok – nacionalna jed – pečena riba s kokosom in limonino travo v bananinem listu

Morske specialitete – ob morju dobrite odlično in svežo morsko hrano: tune, školjke, rake, jastoge, …

Pivo – številna piva (Cambodia, Angkor, …), ki so zelo primerljiva z našimi.

Vredno ogleda v Kambodži

Zraven svetovnih znamenitosti je še velik del Kambodže neraziskan in manj obiskan, tako da je zelo primerna država za raziskovanje. Zraven tega seveda ne smete izpustiti nekaterih glavnih znamenitosti:

Angkor Wat in ostali temlji – Pri kraju Siem Reap stoji največji tempelj na svetu – Angkor Wat, v bližini pa še na stotine drugih, enako zanimivih templjev: Bayon, Ta Prohm itd. Najboljši čas za ogled je ob sončnem vzhodu in zahodu. Karta stane 20/40/60$ za 1/3/7 dni. Ob nakupu karte po 17h imate dovoljen vstop za sončni zahod in še naslednji dan z isto karto. Priporočljivo si je izposoditi moto taksi, taksi ali vsaj kolo, saj je kompleks ogromen. Z dobrim planiranjem si lahko glavne stvari ogledate v enem dnevu, a si je bolje rezervirati  vsaj dva dni.

Phnom Pehn – glavno mesto, ki ponovno doživlja razcvet. Kraljeva palača in srebrna pagoda sta vredni ogleda. Zraven sproščenega pohajkovanja si lahko ogledate tudi Tuel Sleng muzej, ki je bil mučilnica v času prevzema oblasti s strni Rdečih Kmerov in Killing fields v bližini mesta.

Sihanoukville – glavna plaža Kambodže z razvitim turizmom, lepimi plažami za poležavanje in uživanje

Kampot – na poti v ali iz Vietnama se lahko ustavite tudi v tem kolonilnem mestu, ki se po svoji umirjenosti povsem razlikuje od ostalih mest.

Druga priporočila in zanimivosti

Vzamite s seboj sončno kremo zaradi močnega sonca (ogledi templjev ipd).  Zelo zanimiva država, ki pridobiva vedno več turistov, saj v njej vsak najde nekaj zase. Tudi cena potovanja je zelo nizka, tako da se jo splača vključiti v plan ob obisku sosednjih držav, četudi samo Angkor Wat.

Nevarnosti in opozorila

Ne zahajajte preveč izven turističnih poti in po neraziskanem področju, saj še vedno obstajajo neodstranjene bombe. Drugače ni posebnih omejitev. Voda vedno iz plastenke. Nakup prenočišča ali kart za prevoz je cenejši direktno, kot preko posrednikov.

Druge koristne povezave

Kliknite Like, če ste našli koristne informacije ali dodajte svoj komentar (prispevek), če ste državo že obiskali in pomagajte drugim.