Potovanje po Maroku

marokoPriporočen čas za obisk

Najboljši čas za obisk Maroka je pomladi (sredina marca do konec maja) in v jesenskih mesecih (od septembra do novembra)

Viza za Maroko

Viza za Maroko za slovenske državljane do 90 dni ni potrebna.

Denar

V Maroku uporabljajo Dirham, ki se deli na 100 centimov. Menjava denarja je zelo enostavna, saj najdete veliko bank in menjalnic, ki imajo zelo podoben menjalni tečaj. Zraven tega lahko denar zamenjate tudi nanekaterih poštah in boljših hotelih, kjer pa je tečaj nekaj slabši. Bankomatov je veliko, vendar so lahko v medinah bolj redki, zunaj starega mesta pa jih je veliko. Vedno je vsaj en zraven banke. Pred uporabo preverite, če sprejema vašo znamko kartice.

Prevozi po Maroku

Prevozi so Maroku so prava dogodivščina, ne glede na to kakšen prevoz uporabljate.

Avtobus – Potovanje z avtobusom je zelo enostavno in dobro pokrito. Ob prihodu na avtobusno postajo, vozniki in njihovi pomagači veliko krat vzklikajo destinacijo kamor se odpravljajo, ko pa vidijo tujca pa ga direktno vprašajo kam gre in mu tudi veliko krat pomagajo do avtobusa, ki je namenjen v tisto smer. Obstajajo turistični avtobusi, ki vozijo med glavnimi turističnimi destinacijami, so bolje opremljeni in stanejo več. Lokalni avtobusi so cenejši, vendar veliko krat bolj zanimivi, saj na njih lažje prideš v stik z domačini. Razne privatna podjetja organizirajo tudi nočne vožnje med bolj oddaljenimi kraji, ki so priporočljivi, da lahko spite.

Vlak – Vlak je najbolj udobno prevozno sredstvo v Maroku, a je na žalost omrežje slabo razvito, tako da priporočamo uporabo vlaka, če se le da oz. se peljete na tej relaciji. Vlaki so urejeni, poceni in točni. Zraven tega so primerni za spoznavanje domačinov ali drugih popotnikov.

Letalo – potovanje z letalom po Maroku ni običajno in je dokaj drago, tako da je bolje uporabiti druga prevozna sredstva.

Lokalni prevozi – Sem lahko štejemo mini buse in Mercedese. Mini busi vozijo med malo večjimi kraji in so včasih bolj pogosti kot normalni busi ali celo edina možnost. Ustavijo se kjer koli, kar tudi pomeni, da vožnja lahko traja bistveno dlje. Običajno so tudi zelo natrpani, kar je ob vročini še toliko hujše. Med bližnjimi kraji vozijo tudi večji taksiji, ki so skoraj vedno Mercedesi ali kakšni drugi večji avtomobili. Tudi ti imajo sistem, da ustavijo kjer koli, odpeljejo pa iz postaje, ko je avto poln. Najdete jih v bližini avtobusnih postaj. Namenjeni so vsaj za 6 ljudi (tri spredaj, tri zadaj), z otroci pa se vas lahko v njem znajde tudi osem ali več.

Taxi – Tudi mini taksiji za po mestih so dobro razviti. Za ceno se je potrebno dogovoriti v naprej, saj imajo zelo slabe taksi metre, ki jim ni za zaupati.

Hoteli in prenočišča v Maroku

Iskanje hotelov, hostlov in drugih prenočišč v Maroku je zelo enostavno. Za prvi dan ali dva si je priporočljivo rezervirati hotel v naprej, prav tako, če bi radi kakšen dan imeli boljši hotel in ne bi radi izgubljali časa z iskanjem, saj so boljši hoteli običajno nekoliko zunaj, v novejšem delu mesta. Ob prihodu na avtobusno, železniško ali taxi postajo vas v bolj turističnih mestih skoraj vedno ustavijo in ponudijo prenočišče. Lahko se dobi zelo dobra cena za solidno prenočišče, a se je potrebno vse podrobnosti dogovoriti v naprej, saj radi kasneje spreminjajo ponudbo. Najprej vam povedo najboljšo, da vas pritegne, potem pa počasi spreminjajo. V kolikor se za nekaj dogovorite in tudi oni na to pristanejo, se tega držijo.

V Maroku najdete veliko število različnih prenočišč. Za popotnike so najbolj zanimivi poceni hostli in tradicionalne (Berberske) hiše. Prenočišča so zelo ugodna, običajno je vključen tudi zajtrk. Topla voda ni vedno vključena, tudi klima ne, tako da je to potrebno posebej naročiti in doplačati. V večini krajev je možno tudi kampirati, vendar so kampi zunaj mest in nekoliko slabo dostopni. Zelo popularno je tudi spanje na terasah na strehi, saj imajo vse hiše v Maroku odprto streho, kjer se lahko zvečer družite ali kar prespite na vzmetnicah. Zanimiva in najcenejša možnost spanja v Maroku. Za rezervacijo obiščite stran poceni hoteli v Maroku.

Hrana in pijača v Maroku

Hrana v Maroku vas bo hitro navdušila, saj je zelo dobra, raznolika in poceni. Solato dobite v naprej, saj jo v Maroku pojejo pred glavno jedjo. Vsekakor vas bo očaraj njihov kruh, na sto in en način. Pivo in nekatere druge pijače so v Maroku dostopne, med njimi najbolj pivo (Casablanca). Zelo dobri so sveže pripravljeni sokovi iz banan, pomaranč, mandarina li kakšnega drugega sadja. Vodo je potrebno kupovati. Zelo popularno je tudi pitje čaja, ki vam ga veliko krat ponudijo, običajno tudi kot zvijačo, da vas zvabijo v trgovino. Nekaj jedi, ki jih morate poizkusiti:

Tagine – v glineni posodi pripravljena jed z različnim mesom ali ribami in dodano zelenjavo, ki se dolgo časa greje nad žerjavico.

Kuskus – dodatek k jedem, ki je najbolj značilen za Maroko. Lahko se uporablja kot priloga h glavnim jedem ali v kakšni drugi kombinaciji.

Harira – juha, ki se je na začetku in je sestavljena iz leče, graha, paradižnika in druge zelenjave.

Sveži juice – odličen sveže pripravljen juice, ki ga morate poizkusi, še posebej v Marakešu na Djeema El Fna.

Vredno ogleda v Maroku – znamenitosti

Marakeš – najbolj zanimivo mesto v Maroku, trg Djeema El Fna

Casablanca – največje mesto, mošeja Hasan II, druga največja na svetu

Rabat – glavno mesto

Fes – največja medina s preko 30000 ulicami

Meknes – Zanimivo in bolj umirjeno mesto od Fesa

Chefchaouen – umirjeno mesto v hribovju Rif

Essaouira – prijetno mesto ob morju, popularno predvsem v poletnih mesecih

Merzouga in M’Hamid – kraja primerna za ogled puščave

Druga priporočila in zanimivosti

– obisk hammama

– obisk in spanje v puščavi

– treking po Atlasu ali gorovlju Rif

Nevarnosti in opozorila

Vožnja pod vplivom alkohola je prepovedana. Prav tako se je potrebno izogibati ostalim drogam, kot so trava (kif v Maroku) in hašišu, ki so lažje dostopni, a lahko imate velike težave. Tudi denar raje menjajte v uradni menjalnicah in bankah, kot kje na ulici. Drugače je Maroko varna država.

Druge koristne povezave

Kliknite Like, če ste našli koristne informacije ali dodajte svoj komentar (prispevek), če ste Maroko že obiskali in pomagajte drugim.