Potovanje po Irski

Priporočen čas za obisk

Irsko lahko obiščemo praktično skozi vse leto, kljub temu pa so temperature med novembrom in februarjem nekoliko nižje, prav tako so dnevi krajši, tako da se je tem mesecem bolje izogniti. Konec marca, aprila, avgusta in oktobra najdete tam manj turistov, zaradi tega so nekoliko nižje tudi cene. Glavna sezona se začne maja, predvsem pa junij in julij, ko je turistov veliko, cene pa zaradi tega narastejo, tako da se je, če imate možnost, tema dvema mescoma izogniti.

Vreme je poseben pojav na Irskem, saj je muhasto skozi vse leto in se lahko v enem dnevu obrnejo vsi štirje letni časi. Veliko krat pada rahel dež in rosi, ampak se boste tega navadili. Vzamite s seboj primerna oblačila za takšno vreme in mogoče celo dočakate teden lepega vremena.

Viza

Viza za potovanje na Irsko ni potrebna. Slovenci lahko potujejo z veljavnim osebnim dokumentom.

Denar

Uporabljajo evro. Bankomati in plačevanje s plačilnimi karticami je zelo razširjeno, tako da ne bo težav.

Prevozi po Irski

Spodaj najdete nekaj napotkov za prevoze po Irski.

Avtobus

Zelo priljubljena oblika transporta, saj so razdalje male, ceste dobro vzdrževane, tako da vožnja z avtobusom ni naporna. Nakup avtobusnih kart preko spleta je 5% cenejši, kot na postaji ali busu. Obstajajo tudi vozovnice za neomejeno potovanje v določenem številu dni, kar je priročno, če imate manj časa in se boste hitreje pomikali okoli. Na voljo je tudi veliko število privatnih podjetij. Urnike in povezave najdete na strani getthere.ie

Vlak

Med večjimi mesti, kjer obstaja železniška povezava, lahko potujete tudi z vlakom, da je vožnja še bolj udobna kot pri avtobusu. Karto za vlak je potrebno kupiti vsaj nekaj dni prej, saj so cene takrat bistveno cenejše.

Letalo

Zaradi manjših razdalj potovanje med mesti na Irskem ni potrebno. Za potovanje do Irske preverite stran letalske karte za Dublin.

Rent a car

Zelo priročno in popularno je uporabite Rent a car, saj so cene najema nizke, s tem pa ne boste omejeni na javna prevozna sredstva in čakanje. Avto si lahko najamete že kar na letališču ali kasneje v Dublinu. V začetku boste seveda morali biti malo bolj skoncentrirani, saj vozijo po levi strani.

Kolo

Zelo popularno in zanimivo je raziskovanje Irske s kolesom. Kolo si seveda lahko pripeljete s seboj, vsi ostali pa si lahko v vsakem manjšem kraju izposodite kolesa in se podate na raziskovanje okolice.

Taxi

Taxiji so priporočljivi predvsem v večjih mestih in jih je pametno poklicati v naprej, saj je cena nižja, kot če ga ustavimo na ulici. Kljub temu je cena kar visoka, tako da niso primerni za nizkocenovne popotnike.

Hoteli in prenočišča na Irskem

Na Irskem najdete različne oblike prenočišč vseh cenovnih razredov. Samo iskanje je zelo enostavno, saj si jih lahko enostavno rezervirate sproti preko strani Booking ali uporabite kakšno drugo opcijo.

Tudi v turističnih vodnikih najdete širok seznam vse oblik prenočišč, hotelov, hostlov ipd in lahko na podlagi opisa v njih izberete enega izmed njih.

Na Irskem je zelo dobro razvit tudi sistem Airbnb, kjer prav tako najdete zanimive sobe in prenočišča, z registracijo pa dobite na prvo nočitev tudi 18€ popusta.

Zelo razširjena je oblika Bed & Breakfast, kjer gre običajno za družinska prenočišča, prijetno urejana in ugodna.

Hrana in pijača

Restavracije so na Irskem drage, a na srečo obstaja še nekaj cenejših možnosti, če potujete z bolj omejenim proračunom. Ena izmed možnosti je prehranjevanje v pubih, kjer imajo skoraj v vsakem nekaj na meniju, cene pa so nekoliko nižje, kot v običajnih restavracijah.

Druga možnost so trgovine in restavracije s hitro prehrano (Fish & chips). V trgovinah je veliko hrane že pripravljene, tako da lahko kupite že takšna, prav tako pa ima veliko prenočišč (B&B) skupno kuhinjo, tako da si lahko kupljene hrano pripravite ali pogrejete tam.

Večina jedi na Irskem vsebuje meso (ovčetina in svinjina) in krompir. Nekaj jedi, ki jih je vredno poskusiti:

 • Boxty – palačinke iz krompirja
 • Irish breakfast – obilen zajtrk, da imate dovolj za cel dan
 • ribja hrana –  predvsem ob morju, popularna sta kraja Kinsale in Donegal

Ena izmed glavnih zanimivosti Irske je pivo in viski. Zraven vsesplošno popularnega Guinnessa, najdete še veliko drugih pivovarn, ki ponujajo ogled in degustiranje. Število mikro pivovarn raste iz leta v leto. Tudi ogledi in degustacije viski destilarn so zelo popularne, v pubih pa najdete na meniju tudi do 150 različnih viskijev. Cene alkohola so vkar nekaj višje kot pri nas.

Vredno ogleda – znamenitosti Irske

Irska ima številne znamenitosti, ki si jih je vredno ogledati. Ogledi so seveda odvisni od tega, koliko imate časa in v kateri del Irske se odpravljate.

 • Dublin – multikulturna prestolnica, kjer nadete veliko zanimivih svari za ogled.
 • Cliffs of Moher – klifi na zahodni obali za idiličen sončni zahod
 • Kilkenny – srednjeveško mesto
 • polotok Dingle – odličen izlet po polotoku
 • grad Blarney – odličen grad v bližini Corka z znamenitim kamnom
 • Rock of Cashel – najbolj spektakularen grad na Irskem
 • Donegal – umirjena pokrajina za malo turisti in lepimi razgledi. Priporočeno z lastnim prevozom.
 • Pub – obvezen obisk 🙂

Druga priporočila in zanimivosti

Veliko drugih koristnih informacij najdete v turističnem vodniku, ki vam bo pomagal na poti in pri razlagi posameznih znamenitosti. Priporočen je Lonely Planet Irska.

Nevarnosti in opozorila

Irska je varna država za potovanje. Manjše kraje so možne v večjih mestih, tako da previdno s svojo prtljago in dodatki. Previdno tudi po prekomernem pitju ali soočanju s takimi, ki so.

Druge koristne povezave

Kliknite Like, če ste našli koristne informacije ali če vam je Irska všeč!