Potovanje po Iranu

Priporočen čas za obisk

Najboljši čas za obisk Irana je pomladi in jeseni, saj je pozimi lahko zelo mrzlo, poleti pa zelo vroče. Nekoliko je tudi odvisno v kateri del Irana se odpravljate. Najbolj primeren čas za obisk centralnega Irana je tako aprila in maja ter septembra in oktobra.

Viza za Iran

Največ vprašanj o Iranu se pojavi glede pridobitve vize. Kljub nekaterim informacijam, da lahko slovenski državljani dobijo vizo na letališču (Viza on arrival) ali ob prehodu meje, je bolje, če se le da, da si vizo pridobite že pred odhodom. Vizo za Iran lahko pridobite na konzulatu v Ljubljani, Tolstojeva 8. Cena je 50€, čas izdelave okoli 2 tedna.

Denar

Zaradi visoke inflacije in drugih dejavnikov, je z denarjem kar zmešnjava. Zraven uradne valute Rial, uporabljajo tudi Toman (1 Toman je 10 Rialov). Veliko zneskov ali objavljenih cen je v Tomanih, pred nakupom se je dobro prepričati, katero valuto so imeli v mislih.

Menjava denarja je še ena zmešnjava. V času našega obiska je bila uradna menjava za 1€ cca. 15.000 Rialov, v menjalnicah pa si dobil kar 45.000 Rialov za 1€, saj vlada umetno drži takšen menjalni tečaj. Denar je tako najbolj menjati v uradnih menjalnicah, ki jih je vse polno. Veliko je tudi menjave na ulici, običajno stojijo pred uradnimi menjalnicami, vendar so tečaji slabši, prav tako pa obstaja manjša možnost “pomote”.

Plačilne/kreditne/debetne kartice v Iranu ne delujejo, tako da morate prinesti gotovino, evre ali dolarje. V redkih primerih lahko kakšno stvar plačate s kartico (preproge, nadstandardni hoteli), drugače pa so neuporabne.

Iran

Prevozi po državi

Vsi prevozi po Iranu so dokaj dobro organizirani, točni in zelo poceni.

Avtobus

Avtobusno omrežje je seveda najbolj veliko. Imajo dva razreda avtobusov, VIP razred vozi običajno ponoči in na daljše razdalje. Je tudi nekoliko dražji, a zelo poceni za naše razmere. Npr. nočni avtobus Yazd – Shiraz, ki traja kakšnih 6 ur je 3,5€, zraven pa dobiš tudi vodo, kekse in še kaj. Avtobusi pa zelo prostorni in čisti. Boljši kot pri nas.

Vlak

Tudi potovanje z vlakom je zelo udobno, a je manj povezav. Tudi vlaki so zelo urejeni, čisti, dobite vodo in zelo poceni. Teheran – Yazd za kakšnih 6 ur vožnje cca. 4€.

Letalo

Vsa večja mesta imajo tudi lokalne letališke povezave. Cene so regulirane, za vse družbe enaki in so zelo nizke. Priročno, če nimate veliko časa, saj so letalske karte že od 25€ naprej.

Lokalni prevozi

Med manjšimi kraji obstaja veliko različnih prevozov, načeloma pa je vsako vozilo v Iranu neke vrste taksi. Pri uradnih je seveda potrebno plačilo, če pa vam ustavijo kar tako, pa včasih ni potrebno plačati. Tudi avtoštop je zelo enostaven, ti hitro ustavijo, a je včasih potrebno plačati.

Taxi

Taxijev je v večjih mestih zelo dosti. Ustavijo pa vam tudi ljudje, ki nimajo uradno taksija in vas vseeno peljejo, kakor koli želite. Cene so zelo nizke. Letališče Teheran – Teheran  cca 40km – 8€, po mestih običajno med 0,5 in 1€. Vedno je potrebno nekoliko znižati ceno. Obstajajo tudi deljeni taksiji, ki vozijo na določenih relacijah in sprejemajo tudi ostale potnike.

Hoteli in prenočišča v Iranu

S pomočjo turističnih vodnikov in tudi drugače je iskanje prenočišč celo enostavno. Večina hotelov je zelo čistih in dobro urejenih. Cena za budget hotele, hostle in podobna prenočišča so od 5€ do 12€. Priporočamo tradicionlane hotele, ki so preurejene stare hiše in so zelo lepo urejeni (Yazd, Shiraz).

Hrana in pijača

Alkohol je strogo prepovedan. Voda iz pipe je pitna. Plastenke vode so na vsakem koraku in stanejo po celem Iranu cca. 10 centov. Glavna pijača je seveda čaj, ki ga dobite povsod. Veliko je tudi jogurta in mlečnih napitkov. Popularni so tudi sveži sokovi, smootiji in podobni napitki, ki jih najdete na bazarjih in drugod po mestu.

Hrana je zelo dobra in poceni. Glavna jed je kebab, ki ga dobite na veliko različnih načinov. Priporočamo dizi in beryani (Esfahan). Veliko je tudi hrane brez mesa. Lahko se vam zgodi, da vas bo kdo od Irancev povabil domov na večerjo, kar je prav posebno doživetje. Ne ga izpustiti.

Znamenitosti Irana

Bazarji – vsako mesto ima svoj bazar, kjer lahko kiupite vse živo in na splošno je tam veliko dogajanja, tako jih je priporočljivo obiskati že samo zaradi doživetja in opazovanja.

Esfahan – glavno turistično mesto, ki ga seveda ne smete izpustiti. Trg Jahan Imam, Jameh mošeja in mostovi na reki.

Shiraz – bazar, grad, Aramgah Shah svetišče, Hafozova grobnica in veliko drugih obnovljenih hiš in objektov

Perzepolis – v bližini Shiraza, enostaven obisk s pomočjo vodenega ogleda, kjer vam vse podrobno razložijo. cca. 20$

Yazd – stari del mesta zgrajen iz posušenega blata, zanimivi tradicionlani hoteli, Jameh mošeja

Teheran – muzej draguljev v centralnem sefu banke (največji dijamant na svetu), bazar, Golestan palača, številni parki, veliko drugih muzejev

Druga priporočila in zanimivosti

Iranske preproge – najdete jih v vsakem kraju. Cena je odvisna od kvalitete, velikosti in št. vozlov. Lahko plačate tudi s karticami in vam jih dostavijo po pošti domov.

Zelo veliko imajo piknikov in posedajo po parkih skupaj s prijatelji in družino. Še posebej ob večerih in prostih dnevih.

V Teharanu je na metroju prvi in zadnji vagon namenjen samo ženskam, ki pa lahko sedijo tudi v vseh ostalih. Enako je na avtobusih, kjer je za ženske namenjen zadnji del avtobusa.

Iranci in Iranke so zelo urejeni. Moški nosijo večino srajce in obleke, ženske dobro urejen make-up.

Iran je zelo zanimiv tudi za treking in smučanje, kar lahko vključite v svoje potovanje.

Nevarnosti in opozorila za Iran

Prepovedano je fotografirati vojaške, policijske in podobne zgradbe in vozila. Lahko se vam zgodi, da vas kakšen policaj v civilu pridrži, če boste delali kaj takega (nam se je), kjer so nam preverili fotografije in jih nekaj izbrisali. Če vas pridržijo, ostanite mirni in prijazno odgovarjajte na vprašanja, delajte se, da ste navaden turist in da niste vedeli, da je to prepovedano.

Ženske morajo biti ves čas pokrite z ruto. Pokrite morajo biti tudi noge in ramena. Tudi moški nosijo samo dolge hlače.

Priporočljivo se je izogibati območji ob meji z Irakom, Pakistanom in Afganistanom.

Drugih nevarnosti ni. Iran je zelo varna država.

Druge koristne povezave

Kliknite Like, če ste našli koristne informacije ali dodajte svoj komentar (prispevek), če ste državo že obiskali in pomagajte drugim.