POTOVANJE PO ČEŠKI

V začetku meseca septembra smo se odpravili na 10 dnevno potepanje po Češki. Češka je vsekakor destinacija, ki ponuja ogromno znamenitosti in zanimivosti za raziskovanje. Odkrivamo lahko gradove in dvorce, Unescove spomenike in lepoto starodavnih mest. Za vse, ki potrebujejo počitek omogoča bivanje v katerih izmed term, tisti, ki uživajo v naravi pa lahko obiščejo nacionalne parke in gore. Zelo se mi zdi primerna za družine, saj je na voljo veliko muzejev, zabaviščnih parkov in drugih zanimivosti v katerih bodo otroci zelo uživali. Vsekakor pa za piko na i ne smemo pozabiti na dobro kulinariko.

Delček tega smo doživeli tudi mi, več o našem potepanju po Češki pa si lahko preberete v nadaljevanju.

Naša pot:

Plzen

Je četrto  največje mesto na Češkem, ki ponuja veliko zgodovinskih in kulturnih znamenitosti. V času našega obiska je potekal festival ulične umetnosti (1.-4.9.2022) z glavnim prizoriščem na trgu Republike. Ker je festival ponujal res veliko zanimivosti, smo kar nekaj časa namenili ogledu različnih prizorišč.

Cathedral of St. Bartholomew

Gotska katedrala, ki se nahaja na glavnem trgu v Plznu je na Češkem znana po najvišjem zvoniku (103 m), na katerega se lahko povzpnete čez 301 stopnic. Najdragocenejša umetnina v katedrali je kip device Marije iz 14.stoletja.

Cathedral of St. Bartholomew

Velika Sinagoga

Je druga največja Sinagoga v Evropi in tretja največja na svetu. Zgrajena je bila leta 1888 in iz pročelja sta vidna dva stolpa, ki bi po prvotnih načrtih morala biti višja, vendar se takratni  mestni svet z višino ni strinjal, saj bi sinagoga po višini konkurirala katedrali.

Muzej pivovarstva

Mesto Plzen je raj za vse ljubitelje piva. V kolikor ste njegov ljubitelj lahko obiščete muzej pivovarstva in se na ta način seznanite z zgodovino piva, ki sega v 13. stoletje. Ogledate si lahko srednjevaške kleti, notranjost vaške krčme s konca 19. in začetka 20.stoletja, zbirko predmetov ter druge zanimivosti povezane s pivom.

Lutkovni muzej

Če si želite odjadrati v svet pravljic, je obisk lutkovnega muzeja v Plznu nujen ogleda. Nas, predvsem pa hčerko je prevzel. Češka ima bogato zgodovino lutkarstva in češko lutkarstvo je tudi na Unescovem seznamu kulturne dediščine. Poleg predstavljene zgodovine lutkarstva je v muzeju na voljo soba, kjer lahko sami poskusite različne načine upravljanja z lutkami.

Muzej lutk-Plzen

Dino Park in živalski vrt Plzen

V sklopu živalskega vrsta je možno obiskati Dino Park z razstavljenimi modeli prazgodovinskih živali v naravni velikosti, 3D kino in paleontološko igrišče za otroke. Mi živalskega vrta nismo obiskali, sicer pa je opisano da vključuje botanične vrtove in veliko vrst živali, tudi takšne ki jih drugod po Češki ni možno videti.

Dino park-Plzen

V Plznu smo prespali v hotelu Panorama, ki je par minut oddaljen iz centra mesta in ponuja zasebno parkirišče. Z namestitvijo in zajtrkom smo bili zadovoljni.

Drugi dan smo pot nadaljevali proti mestu Karlovy Vary. Ob poti smo si ogledali Grad Loket.

Grad Loket

Pravljično grad se nahaja v mestu Loket nad reko Ohře. Grad je bil zgrajen v romansko-gotskem slogu v 13. stoletju. V gradu si lahko ogledate dvorane s poslikanim pohištvom, staro lekarno in grajsko ječo z mučilnico.

Grad Loket

Karlovy Vary

Legenda pravi, da je Karlovy Vary v 14. stoletju ustanovil češki kralj in cesar Karel IV., ko naj bi med lovom na jelene odkril edinstven izvir. Skozi stoletja se je na tem mestu razvilo zelo priljubljeno zdraviliško mesto, katero je gostilo znane osebnosti (Goete, Beetoven, Mozart itd.).

Karlovy Vary

Ob sprehodu skozi mesto, ki sledi potoku Teplá, lahko občudujete čudovito arhitekturo hotelov in zdravilišč. Kupite si lahko vrč in ga napolnite iz katerega izmed zdravilnih vrelcev, pri čemer je potrebno paziti na temperaturo vode. Najbolj vroč izvir Vřídlo ima temperaturo vode 720 stopinj Celzija. Z žičnico se lahko odpeljete do stolpa Diana, kjer vas bo pričakal prelep razgled na mesto.

Karlovy Vary slovi tudi po svetovni znani steklarni Moser, porcelanu in likerju Becherovka, ki ga imenujejo kot 13. mestni izvir. Posebno mesto v tradiciji mesta in kot zelo priljubljen prigrizek so napolitanke, katerih zgodovina sega v leto 1800. Takratne kuharice so za goste zdravilišč pripravljale s sladkorjem posute napolitanke. Kasneje so jim dodali različne okuse. Današnje napolitanke so aromatizirane z čokolado ter mešanico lešnikov in vanilje.

Praga

Vrh Petrin

Petrin je vsekakor najbolj znan po razglednem stolpu, vrh katerega ponuja panoramski pogled na Prago. Nanj se lahko povzpnete peš ali  z dvigalom (plačilo).

Razgledni stolp Petrin

Tik ob razglednem stolpu se nahaja labirint ogledal, ki je prava zabava tako za otroke kot odrasle. Skozi labirint ogledal si boste lahko ogledovali sebe v različnih oblikah in pri tem je smeh zagotovljen.

Praški grad

Katedrala Sv. Vida

Ob vstopu v Praški grad vas bo pričakala mogočna katedrala Sv. Vida, katere notranjost je čudovito okrašena. Povzpnete se lahko tudi na glavni stolp, ki ponuja enega najlepših razgledov  na Prago.

Katedrala Sv.Vida

Zlata ulica

Gre za majhno ulico z pisanimi majhnimi hišicami, katere bi naj po legendi naselili alkimisti, ki so delali za cesarja Rudolfa II., kateri je hrepenel po odkritju eliksirja mladosti. Vsaka izmed hišic je označena s številko in najbolj znana je hišica s številko 22, kjer je ustvarjal znani praški pisatelj Franz Kafka.

Zlata ulica

Znotraj Praškega gradu lahko izbirate med ogledi številnih muzejev in razstav, na voljo so skozi celo leto. V kolikor imate zraven otroke je na voljo muzej igrač. Zunanjost gradu pa ponuja čudovite vrtove.

Astronomska ura na staromestnem trgu

Praška astronomska ura velja za eno izmed največjih dragocenosti mesta. Na vsako uro je možno videti mehansko predstavo s procesijo apostolov in premikajočimi se kipi. O njenem nastanku je veliko legend, med katerimi je najbolj znana ta, da jo je zgradil Hanuš leta 1410. Takratni mestni svetniki, so bili nad njegovo stvaritvijo tako navdušeni, da so se začeli bati, da bi takšno uro zgradil še v kakšnem evropskem mestu. Zato so ga dali oslepiti in ta čudovita ura je ostala le v Pragi.

Astronomska ura

Karlov most

Velja za enega izmed najlepših krajev v Evropi, kjer lahko občudujete galerijo baročnih kipov, v ozadju pa pogled na Praški grad. Na Karlov most lahko stopite iz strani starega metnega jedra, kjer stoji stolp, katerega okrasje ga uvršča med najlepše na svetu. Nanj se lahko povzpnete.

Od 30 kipov na Karlovem mostu izstopa kip sv. Janeza Nepomuka. Če želite domov odnesti kanček praške sreče pobožajte njegov bronast relief na dnu.

Drugi konec mostu se konča z dvema gotskima stolpoma Male četrti.

Grad Karlštejn

Grad Karlštejn je ustanovil češki kralj in rimski cesar Karel IV., kot prostor za shranjevanje kraljevih zakladov, svetih relikvij in drugih dragocenosti. Gre za enega izmen najbolj obiskanih gradov na Češkem. Pod gradom je na voljo veliko parkirišče od koder je organiziran prevoz z kombiji ali kočijo. Seveda se do gradu lahko odpravite tudi peš.

Grad Karlštejn

V Pragi smo bivali v hotelu Herrmes

Z izbrano namestitvijo smo bili zelo zadovoljni. Omogoča zasebno parkirišče, sobe so zelo čiste in osebje prijazno. Hotel omogoča samopostrežni zajtrk, velika prednost je tudi, da je hotel lociran minuto od podzemne železnice Jinonice in tramvaja.

Adršpach Teplice Rocks

Naša naslednja destinacija je bilo območje Adršpach. Gre za eno najbolj priljubljenih območij skalnih stolpov na Češkem. Na spletni stran je možna predhodna rezervacija ogleda:  https://www.adrspasskeskaly.cz/en

Skozi park vodi krožna pot dolga 3,5 km. Za ogled pa si vzemite vsaj tri ure časa.

Adršpach Teplice Rocks

V kraju Adršpach smo prespali v apartmaju Horni Adrspach.

Pot med krošnjami Krkonoše

Se nahaja v osrčju gozdov Narodnega parka Krkonoše. Pot v skupni dolžini meri 1500 m in ponuja veliko zelo koristnih informacij o gozdu, na vrhu 45 m stolpa pa pričaka prelep razgled.

Pot med krošnjami Krkonoše

V podzemlju razglednega stolpa si je možno ogledati učni center in predstavlja podzemni svet.

Na koncu ogleda je na voljo restavracija in igralni park za otroke.

Kutna Hora

Kutna Hora, mesto srebra katere središče je bilo zaradi zgodovinskega pomena in arhitekture uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine. Glavni simbol Kutne Hore je edinstvena poznogotska katedrala sv. Barbare.

Kutna Hora

Naša nočitev v Kutni Hori je bil Hotel a Muzeumlega. Hotel je res nekaj posebnega in še posebej navduši otroke. Ponuja muzej legokock, sobo kjer lahko otroci uživajo ob sestavljanju legokock. Na voljo je samopostrežni zajtrk.

Mirakolum Park

Gre za zelo zanimiv otroški park v katerem boste našli od manjšega živalskega vrta, trampolinov, plezal, gugalnic, podzemnih hodnikov, toboganov itd. Otroci lahko izkusijo življenje na kmetiji in cestni vožnji. Preko celotnega dneva potekajo različne delavnice, v amfiteatru pa tudi predstave. V lepem in toplem vremenu je na voljo vodni park. Na več mestih parka je poskrbljeno za okrepčila, na  voljo je tudi samopostrežna restavracija. Več si lahko preberete na:  https://mirakulum.cz/

Grad Hluboká

Je opisan kot eden izmed najlepših Čeških gradov, zasluga pa je pripisana družini Schwarzenberg. Grad ponuja več možnosti ogledov. Na razpolago je ogled razkošnih sob, dvoran z zbirkami slik, porcelana in elegantno opremo. Ogledati si je možno razgledni stolp, grajsko kuhinjo z bogato kuhinjsko opremo ohranjeno iz preloma 19. in 20. stoletja.

Grad Hluboká

Vasica Holašovice

Ponos tega majhnega kraja so čudovite baročne kmetije, ki so uvrščene na Unescov seznam svetovne dediščine, saj so ohranile enako število hiš vseh 800 let svojega obstoja. Na voljo za ogled je le ena kmetija označena s številko 6. Lastnik vas bo popeljal po starih ohranjenih predmetih, ki jih skrbno hrani. Na voljo je tudi keramična delavnica, kjer vam lahko izdelajo skodelico ali vrč.

Vasica Holašovice

Češki Krumlov

Naša zadnja destinacija je bil Češki biser, katerega srednjeveško središče je bilo 1992 uvrščeno na Unescov seznam svetovno kulturne in naravne dediščine. Slovi po dveh glavnih znamenitostih, gradu in gotski cerkvi Sv. Vida.

Češki Krumlov

Najboljši način, da doživite lepoto mesta je, da se sprehodite med ozkimi ulicami in občudujete lepoto mestnih hiš.

V Češkem Krumlovu smo prespali v Penzionu Rosa.

Nam je bilo potovanje po Češki zelo zanimivo, predvsem pa nama je bilo pomembno je uživala hčerka, saj ponuja res veliko možnosti za otroke. Ker smo uspeli videti le delček Češke se v prihodnosti vsekakor vrnemo.

IZLETI V EVROPSKA MESTA, RAZNO