POTOVANJE PO MADŽARSKI

Konec aprila smo se odpravili na 10 dnevno potovanje po Madžarski, ki ponuja veliko zanimivosti.

Prve tri dni smo raziskovali Budimpešto. Ker sva mesto obiskala že 2x je tokratni obisk bil organiziran tako, da je bil zanimiv hčerki stari 4 leta.

BUDIMPEŠTA

GRAD BORY

Na poti v Budimpešto smo se ustavili v Székesfehérvárju, kjer se nahaja pravljični grad Bory. Gre za zelo zanimiv grad z razstavljenimi več sto kipi in drugimi umetniškimi deli. A bolj kot sam grad je zanimiva zgodba njegovega nastanka, ki se je pričela leta 1912. Takrat je Jenő Bory, arhitekt in kipar kupil parcelo, ki je obsegala sadovnjak in vinsko klet. Leta 1923 je le z nekaj pomočniki pričel z gradnjo gradu in ga v večini zgradil čisto sam, pri čemer ga je vodila le njegova domišljija. Bil je uvrščen v Guinnessovo knjigo rekordov. Danes si lahko grad ogledamo kot muzej.

Grad Bory

Grad Bory

ŽIVALSKI IN BOTANIČNI VRT

Je eden izmed najstarejših živalskih vrtov na svetu, odprt od leta 1866. Živalski vrt je velik in dodatno ponuja za otroke veliko zanimivosti (igrala, animacije, ustvarjalne delavnice). Svetujem, da mu namenite celoten dan.

BUDIMPEŠKI CIRKUS

Drugi dan smo obiskali Cirkus, ki se nahaja v mestnem parku Varosliget blizu živalskega vrta. Cirkus ima dolgo zgodovino in dnevno prireja predstave. Predstavo, ki smo si jo ogledali je bila res vrhunska. Karte smo kupili dan pred predstavo na spletni strani: https://fnc.hu/

Budimpeški cirkus

MUZEJ LEPIH UMETNOSTI

Se nahaja na Trgu Herojev in velja za enega pomembnejših Evropskih muzejev. V muzeju si lahko ogledate najzgodnejše artefakte egipčanske umetnosti, zbirko klasičnih starin, slike starih mojstrov, kiparsko zbirko in staro madžarsko zbirko. Ker je muzej zelo obiskan svetujem, da karte predhodno kupite na: https://www.mfab.hu/tickets/

MADŽARSKI PARLAMENT

Madžarski parlament

Obisk parlamenta je vsekakor dobra odločitev.  Zjutraj ob 8h na spletni strani: https://www.parlament.hu/en/web/visitors/home objavijo proste termine vodenih ogledov. Svetujem, da rezervacijo ogleda izvedete predhodno, saj obstaja velika možnost, da sicer kart ne bodo imeli več na voljo.

Objekt parlamenta so gradili 17 let (od 1885 do 1902 leta) po načrtih arhitekta Imreja Steindla. Ob dokončanju gradnje je veljal za enega največjih parlamentov na svetu in naj pomembnejših znamenitosti Budimpešte. Zgradba je dolga 268 metrov in ima mogočno kupolo.

V notranjosti parlamenta je možno videti mogočno stopnišče iz 18 stoletja, okrašeno s zlatim okrasjem in poslikavami, glavno sejno sobo, kupolno dvorano, kjer 24 ur na dan varujejo madžarsko Sveto krono.

Sejna soba, Madžarski parlament

TRAMVAJ ŠTEVILKA 2 IN VELIKA TRŽNICA

Tramvaj številka 2 popelje na slikovit ogled osrednjega dela mesta, kjer si lahko ogledate parlament, grad, mostove čez Donavo in druge zanimivosti.

Mi smo na tramvaj vstopili pri parlamentu in se peljali do Velike tržnice, ki velja za najbolj znano tržnico v mestu. Tržnica ponuja veliko svežih pridelkov kot tudi lokalnih dobrot. V prvem nadstropju lahko najdete stojnice s spominki in hrano. Pokusite lahko Langaš (Langos). Gre za ocvrto puhasto testo v osnovi premazano s česnovim maslom ali kislo smetano in posuto z naribanim sirom. Seveda pa je možno nanj dodati želene dodatke. Langaš ponujajo praktično skoraj da vse restavracije in je tudi cenovno ugodna izbira obroka a najbrž ne najbolj zdrava.

Velika tržnica

Več o Budimpešti in drugih znamenitostih in  zanimivostih si lahko preberete na: Budimpešta

V kolikor vam čas dopušča raziščite okolico Budimpešte. Priporočam obisk kraljeve palače v Gödöllőju.

KRALJEVA PALAČA V  GöDöLLőJU

Kraljeva palača v Gödöllőju

Največji baročni dvorec na Madžarskem je od Budimpešte oddaljen le 30 km in je vsekakor vreden obiska. Njegova zgodovina sega v leto 1735, ko je grof Antal I. Grassalkovich pričel z njegovo gradnjo. Po izumrtju njegove družine je dvorec imel več različnih lastnikov, leta 1867 ga je kupila Ogrska država, ga obnovila in podarila Francu Jožefu I. in cesarici Elizabeti, kot darilo ob kronanju. To je bil njun najljubši kraj za počitek.

Po drugi svetovni vojni so dvorane preuredili v socialna stanovanja, kar je privedlo do postopnega uničenja zgradbe. V 90.letih so dvorec prenovili, tako so danes na ogled kraljevi bivalni prostori obnovljeni iz zapisov takratnih virov.

Dvorec je zelo zanimiv tudi za manjše otroke. Skozi zgodbo, ki jo prejmete ob nakupu vstopnice otrokom približa zgodovino dvorca. V dvorcu morajo otroci poiskati skrivne škatle in odgovoriti na vprašanja. Na koncu jih pričaka nagrada.

V pritličju si lahko privoščite v grajski kavarni tortico in kavo, za dvorcem pa je čudovit park okrašen z drevesi in cvetjem.

EGER

Szépasszony-völgy -Valley of the Beautiful Women (Dolina lepih žensk)

Regija Eger je znana po svojih vrhunskih vinih, ki jih lahko najbolje okusite v dolini lepih žensk. Dolina je iz centra Egerja oddaljena približno 15 minut peš. Vozi pa do tja tudi mini bus. Opisujejo, da je na tem območju približno 200 podzemnih kleti.

Mi smo prišli v dolino v času kosila, na voljo je veliko restavracij. Po kosilu smo obiskali dve vinski kleti, ki so v krogu strnjene ena poleg druge.

Dolina lepih žensk

Egerszalók

Po degustaciji vin smo se odpravili do Egerszalóka, ki je znan po slanem hribu ustvarjen z zdravilno vodo, ki še danes vre iz globin. To čudo narave je moč videti le na treh območji na svetu (turškem Pamakkule in Narodnem parku Yellowstone v ZDA). Hrib je nastal, ko so leta 1961 iskali nafto in zemeljski plin, našli pa so izvir termalne vode. Danes se neposredno ob tem nahaja zdraviliški kopleks Soliris Resort, ki privablja ljudi s sklepnimi težavami. Voda bi naj vsebovala 30 mikroelementov med katerimi se na daleč vonja žveplo.

Egerszalóka

Trg Istvána Dobója

Ob koncu dneva smo se sprehodili po mestnih ulicah Egerja do glavnega trga Istvána Dobója, ki velja za osrčje mesta.

Naša nočitev v mestu Eger: https://www.booking.com/hotel/hu/princess-vendeghaz.sl.html?aid=358639

Eger

Grad Eger

Drugi dan smo se prebudili v deževno jutro. V načrtu smo imeli izlet v dolino Szalajka, ampak smo se zaradi dežja odločili dopoldne ostati v mestu. Ogledali smo si grad Eger, ki velja za večjo znamenitost mestu Eger. Moram priznati, da so nas razstave na gradu navdušile. Kasneje sem prebrala, da je grad Eger ena najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti na Madžarskem. Razstave so prilagojene tudi za manjše otroke.

Grad Eger

Egerjeva bazilika

Pred odhodom smo se ustavili še v drugi največji zgradbi na Madžarskem, Egerjevi baziliki. Žal so njeno zunanjost ravno obnavljali. Bazilika je poznana po 17 metrov visokih stebrih po vzoru rimskega Panteona. Njena notranja dekoracija oltarjev in poslikav fresk pa naj bi trajala kar 120 let.

Egerjeva bazilika

Dolina Szalajka

Opoldne je dež ponehal, zato smo se  odpravimo v dolino Szalajka. Namen smo imeli izlet  z vožnjo po ozkotirni železnici, ki vozi na vsako uro s postaje Fatelep. Vlak pelje do Gloriett do koder se lahko potem sprehodite so izvira Szalajke. Vlak zaradi slabega vremena ta dan ni vozil. Več o dolini, izletu z vlakom in njenih zanimivostih si lahko preberete na: https://www.szilvasvarad.hu/en/forest-railway

Lillafüred

Hotel Palace

Gre za priljubljeno počitniško destinacijo v neokrnjeni naravi. Kraj slovi po hotelu Palace, zgrajen v renesančnem slogu. Pod hotelom se nahaja 20-metrski slap Lillafüred, malo dalje Annina jama. Dan smo zaključili v mestu Miškolc.

Miškolc

Miškolctapolca

V Miškolc smo prišli z namenom da obiščemo kopališče Miškolctapolca, katerega termalna voda priteka iz globin gore. Gre za bazene znotraj jam. Obisk teh toplic je res posebno doživetje.

Prespali smo: https://www.booking.com/hotel/hu/mokka-apartments.sl.html?aid=358639

Jamske toplice

Blatno jezero

Naša zadnja destinacija je bila obisk Blatnega jezera in znamenitosti v njegovi okolici. Ker je bil naš namen predvsem raziskovati okolico in mesta Blatnega jezera na zahodni strani, smo imeli rezervirano prisrčno hiško sredi vinogradov, nekoliko oddaljeno od Blatnega jezera, ampak je bila dobra iztočna točka za izlete. Primerna za vse, ki si želite nekoliko mirnejši dopust: https://www.booking.com/hotel/hu/spaletta.sl.html?aid=358639

Na blatnem jezeru smo bili štiri dni in si ogledali:

Jama Topolca

Se nahaja v mest Tapolca. Gre za edinstven jamski sistem pod naseljem po katerem je možno veslati s čolnom. Del jame po katerem se lahko zapeljete s čolnom je dolg 180 metrov, voda v jami pa ima stalno temperaturo okoli 20 stopinj Celzija. S čolnom se zapeljete po ozkih jamskih hodnikih in izkušnja je res izjemna, še posebej pa bo očarala otroke.

Jama Tapolca

V kolikor se odločite za ogled jame Tapolca predlagam, da si vzamete nekaj časa tudi za ogleda mesta. Iz glavnega trga vas pot popelje na majhno dvorišče, kjer si lahko ogledate skulpturo “štiri letni časi”. Malo naprej pa se nahaja romantični del mesta “ribnik ob mlinu” z nekaj restavracijami in parkom.

Tapolca

Keszthely

Je romantično mestece ob obali naseljeno že v času starih Rimljanov, pod imenom Keszthely pa se prvič omeni v 13.stoletju. Keszthely je najbolj poznan po dvorcu madžarske plemiške družine Festetics, obdanim s prelepimi parki in vrtovi.

Dvorec Festetics

Družina Festetics ima v Madžarski zgodovini pomembno vlogo v političnem, kulturnem kot gospodarskem vidiku. kljub vsemu pa je najpomembnejša njihova zapuščina, dvorec Festetics, zgrajen v baročnem slogu. Gre za enega največjih zgradb na Madžarskem, ki si ga je vredno ogledati.

dvorec Festetics

Skozi ogled dvorca si lahko ogledate in doživite pristen življenjski slog madžarskega plemstva. Razstava prikazuje plemiški način življenja v 18. in 19. stoletju skozi 18 dvoran, ki so ohranjene v prvotnih oblikah.

Knjižnica Helikon

Na svetu je malo knjižnic, ki so ostale ohranjene in med njimi je knjižnica Helikon, ki je ostala nedotaknjena.

knjižnica Helikon

Hiša palm in ptičji park

Gre za razstavo v rastlinjaku, kjer lahko občudujete različne vrste tropskih in sredozemskih rastlin. Ptičji park pa ponuja dom pticam iz različnih koncev sveta.

Lovska razstava

Pomembni del plemiškega življenja so veličastne lovske trofeje. Te si lahko ogledamo na lovski razstavi, kjer je razstavljenih več kot 200 vrst divjadi.

Razstava kočij

Gre za izredno pestro razstavo kočij, avtomobilov in konjskih vpreg iz 18. in 19. stoletja.

Razstava železniških maket

Gre za eno največjih razstav železniške makete v Evropi. Razstava je še posebej zanimiva otrokom.

Hiša Amazon

Razstava v stavbi nekdanjega hotela Amazon daje vpogled skozi zgodovino potovanj.

Balatonfüred

Gre za majhno a slikovito mesto ob obali. Dolga leta je veljal za priljubljeno počitniško zatočišče umetnikov, aristokratov, politikov.  Sprehodite se po promenadi Tagorem.

Tihany

Tihany velja za najlepšo mesto v okolici Blatnega jezera in je tudi pod UNESCO zaščito. Leži na polotoku in je eno najstarejših mest v okolici. Staro mestno jedro je iz 16.stoletja, benediktinska samostanska cerkev pa je ena najstarejših na Madžarskem. Mesto je znano tudi po poljih sivke, kar malo spominja na Provanso. Prav tako je na stojnicah veliko izdelkov iz sivke.

Geološko razstavišče Hegyestű

Gre za geološki naravni čudež, ki se dviga nedaleč od Zánke. Pred približno 8 milijoni let je krater nastal kot posledica izbruha lave in danes lahko občudujemo 50 metrsko visoko skalnato steno, razdeljeno na dva nivoja.

Pot lahko nadaljujete po strmih stopnicah do  najvišje točke Hegyestű (336 m), od koder je lep panoramski pogled na Blatno jezero.

Madžarska nam je kot sosednja država na dosegu za kratki izlet ali daljši dopusta, saj je tako kulturno kot naravno ponudba zelo pestra. Mi jo bomo vsekakor še obiskali.

IZLETI V EVROPSKA MESTA, POTOVANJA