JORDANIJA (Hašemitska kraljevina Jordanija)

Jordanija

Priporočen čas za obisk:

Najprimernejši čas za obisk je spomladi, ko temperature še niso previsoke, ter gneča na turističnih znamenitostih še ni prevelika.

Viza:

Za vstop v Jordanijo je potrebna viza. Državljani Slovenije jo lahko uredijo ob prihodu na letališče. V primeru, da je vstop v Jordanijo na letališču v Akabi je viza brezplačna. V Amanu je vizo potrebno plačati. Turisti imajo na voljo tudi nakup t.i. Jordan pass, ki poleg vize pokriva še nekatere vstopnine na znamenitosti.

Denar:

V Jordaniji je valuta jordanski dinar (JOD). Na letališču ni možno zamenjati denarja saj ni menjalnice. Menjalnica se nahaja samo v večjih mestih in ob Petri.

Prevozi:

Kljub temu, da je možen javni avtobusni prevoz, je najpopularnejši in najprimernejši način potovanja izposoja avtomobila. Vožnja po Jordaniji ni zahtevna, prometa ni veliko in je v primerjavi z drugimi azijskimi mesti zelo urejen. Za vožnjo po Jordaniji je potrebno mednarodno vozniško dovoljenje. Kontrole prometa so pogoste, zato je velika verjetnost, da vas ustavi policija, redko pa zahtevajo mednarodno dovoljenje.

Hoteli in prenočišča:

V večjih mestih in ob turističnih znamenitostih je na voljo veliko različnih nočitvenih kapacitet. Ob Mrtvem morju je več hotelskih kompleksov (resortov), v katerih pa se splača prenočiti (kljub nekoliko višji ceni) saj omogočajo dostop do Mrtvega morja. Kljub temu, da je dostop do morja načeloma možen tudi izven hotelskih kompleksov, je kljub temu potrebno plačilo za dostop na plažo. Plačilu se je na posameznih odsekih možno izogniti, vendar to ni priporočljivo saj je dostop do Mrtvega morja pogosto lahko zelo nevaren. Prav tako pa ob celotni dolžini mrtvega morja poteka cesta, kar onemogoča zasebnost.
Prenočitvene možnosti ob Petri so bistveno dražje kot drugod. Izplača se poiskati hotel v neposredni bližini vhoda v Petro. Nekoliko bolj oddaljene prenočitvene kapacitete so sicer cenejše, vendar jih nekateri odsvetujejo zaradi slabih izkušenj.

Hoteli so v veliki večini urejeni in čisti, osebje pa zelo prijazno in ustrežljivo. Pogosto so v ceno vključeni zajtrki, ki so po navadi postreženi kot samopostrežni bife z raznoliko hrano zato se nočitev z zajtrkom vsekakor izplača.

Hrana in pijača:

Jordanija ima odlično hrano. Vsekakor je obvezno poskusiti humus (namaz iz čičerike), ki je v vsakem kraju nekoliko drugačen. Značilne so tudi čičerikine kroglice – falafel, ki ga postrežejo samostojno ali v obliki sendviča. Glavne jedi so na različne načine pripravljeno meso na žaru, ki ga po navadi pečejo skupaj z zelenjavo.

Nekaj posebnega je arabski sladoled, ki je nekoliko bolj gost in vsebuje pistacije. Najbolj značilna sladica je Au-Ali, ki je sestavljena iz pečenih žemelj, mleka, mandljev in cimeta, je značilna Jordanska jed in jo je, kljub nekoliko nenavadnemu videzu, potrebno poskusiti.

Večina, kar 98 % prebivalcev Jordanije je muslimanske vere zato v lokalih in restavracijah redko strežejo alkohol. V hotelih in na turističnih predelih pa so na voljo različna, tudi lokalna, vina, pivo in druge alkoholne pijače.

Glavne znamenitosti:

Mrtvo morje – Mrtvo morje je nekaj posebnega zaradi velike vsebnosti soli (dobrih 30 %), naj pa bi imelo tudi različne zdravilne učinke. Zaradi visoke koncentracije soli je plavanje v Mrtvem morju skoraj nemogoče, saj te voda v veliko večji meri, kor pri ‘običajnem’ morju, drži na gladini. Na vodi zato lebdiš, možno je celo brati časopis, med tem ko ležiš v morju. Zaradi velike količine soli, potapljanje ni možno, potrebno je biti izredno previden, da voda ne zaide v oči ali usta. Zdravilne učinke bi naj imelo tudi blato iz mrtvega morja, ki je črne barve in s katerim se namažeš po telesu. V sklopu hotelskih kompleksov je dostop do Mrtvega morja urejen, ob obali so urejeni tudi tuši s svežo vodo, prisoten pa je reševalec iz vode. Vsekakor je smiselno upoštevati navodila in pravila, saj je sicer plavanje v tako slani vodi lahko nevarno.

Petra – je zgodovinsko in arheološko mesto, ki naj bi bilo poseljeno že 9000 let pr. N. št. V 4. stol. Pr. N. št. je bilo glavno mesto Nabatejskega kraljestva in je veljala za glavno trgovsko središče tistega časa. Petra se nahaja v ozki rečni dolini in je zaradi tega bila več stoletij skrita, poznana samo beduinom, ki so tam živeli. Glavna značilnost Petre je, da so vse stavbe vklesane v živo skalo in tako so se dobro ohranile vse do danes. V Petri je bil posnet film Indiana Jones. Petra je posebno in čarobno mesto, ki ga je vredno obiskati kljub relativno visoki vstopnini. Možno je kupiti tudi dvo ali trodnevno karto, ki se v ceni ne razlikujeta preveč od enodnevnih vstopnic. Za obisk Petre je nujno načrtovati vsaj en cel dan, saj je območje zelo veliko (obvezna je udobna obutev).

V neposredni bližini Petre (10min vožnje) se nahaja t. i. Mala Petra. Vstopnine da ogled ni, vendar se v velikosti in ohranjenosti ne more primerjati s pravo Petro, kljub temu pa je vredna obiska. V neposredni bližini (10min peš) se nahaja Beidha, ki je ena najstarejših mest na svetu (skupaj z Jerihom). Območje je bilo poseljeno že v neolitiku, to je 11000 let pr. N. št. in do danes so se ohranile zgolj ruševine. Kljub temu, da je ob obisku potrebno uporabiti nekoliko domišljije, je dejstvo, da se sprehajaš po enem izmed prvih stalnih naselji človeštva, nekaj posebnega. Lokacija je urejena s potkami in predstavitvenimi tablami v angleškem jeziku. Vstopnine ni.

Beidha

Kraji iz Biblije – ne glede na to ali si veren ali ne se kraje iz Biblije splača obiskati že iz zgodovinskega vidika. V Jordaniji se nahaja kraj kjer se je začelo krščanstvo (kraj Jezusovega krsta), gora Nebo, kjer je Mojzes prvič zagledal obljubljeno deželo in še številne druge, manjše lokacije. Kraji so lepo urejeni, večina jih ponuja vodene oglede. Ne glede na to, da gre za pretežno muslimansko državo, so Jordanci do drugih ver izredno strpni, voden ogled pa se zelo splača, saj izveš veliko zanimivosti, ki jih sicer morda ne bi. Vstopnine za oglede niso visoke in se gibajo med 2 – 15 €. Za vstop na nekatere lokacije se pričakuje spodobna obleka (dolge hlače in pokrita ramena).

Druga priporočila in zanimivosti:

Jordanija ni velika država, ceste so urejene zato je možno v nekaj dneh videti veliko, še posebej, če najameš avto. Potrebno je biti pozoren le na kamele, ki se pogosto sprehajajo ob avtocesti.

Nevarnosti in opozorila:

Kljub temu, da Jordanija leži med nemirnimi kraji je potovanje po Jordaniji povsem vrano. Ljudje so izredno prijazni in pripravljeni pomagat. Država je urejena in ima dobro organizirano ter zaupanja vredno policijo. V turističnih krajih govorijo dobro angleščino. Ne glede na to, da so Jordanci izredno strpni in vljudni je kljub temu priporočljivo, da si oblečen spodobno (velja za oba spola), to pomeni, da nosiš dolge hlače in imaš pokrita ramena. Zaradi neprimerne obleke sicer ne boš zašel v težave lahko pa si deležen kakega namrščenega pogleda. Prav tako ni priporočljivo kazanje čustev v javnosti. To velja tako za jezo (javno prepiranje) kot za izkazovanje čustev (držanje za roke, poljubljanje).

Potovala: Hercog Maja

Fotografije: Hercog Maja

POTOVANJA