POTOVANJE PO SICILIJI

V sredini meseca maja, smo se štiri prijateljice odpravile na potepanje po Siciliji. Že v mesecu februarju smo si pri letalski družbi Ryanir vplačale povratno letalsko karto, katera  je znašala 61,66 eur. Kmalu zatem je sledilo iskanje nastanitve. Preko spletne strani booking.com smo si rezervirale vilo Addumari o kateri si lahko več preberete na spletni strani https://www.addumari.com/.

Vila je lepo urejena, oddeljena 8 km iz centra Palerma, na mirni lokaciji. Za raziskovanje okolice je vsekakor potreben avtomobil, ki se ga v Palermu da najeti pri številnih ponudnikih. Svetujem, da si rent a car uredite šele, ko pridete na Sicilijo. Je ceneje in tudi kavcija ni tako visoka, kot jo želijo, če si urejaš najem avtomobila preko spleta. Me smo najele avtomobil za 6 dni, dobile novo Nissan Micro-diesel, plačale 234 eur in dale kavcije 200 eur, v primeru, da bi bilo z avtomobilom kaj narobe.

Do Palerma smo letele iz Benetk. Let je trajal 1.50h, brez kakšnih zapletov. Ob pristanku nas je na letališču pričakala gospa, ki je bila zadolžena za prevoz do naše nastanitve. Večina Sicilijancev ima še zmeraj pomanjkljivo znanje angleškega jezika, zato si večkrat pomagajo z govorno aplikacijo na telefonu, ki njihov italijanski jezik, prevede v angleški jezik. Tako smo komunicirali tudi s to gospo, ki je prišla po nas. Drugače pa se vse da nekako zmeniti. Tudi z rokami.

Ker smo bile prva dva dni še brez avtomobila, smo bile prisiljene okolico raziskovati peš. Do najbližje trgovine smo imele okrog 30 minut, kar ni ravno prednost. Malo smo se znašle in štopale. Zanimivo, da so se na naše štopanje odzvale le ženske. Cene izdelkov v manjših trgovinah so precej zasoljene, zato vsekakor priporočam, da si hrano, pijačo kupujete v večjih marketih. Prvi dan smo se tudi po služile avtobusnega prevoza. Nismo vedele, da obstajajo prav posebne hiške v katerih prodajajo avtobusne vozovnice. Ko smo vstopile na avtobus nam šofer nikakor ni znal razložiti kje in kako lahko kupimo karte. Pravil je samo “no ticket”. Ker se nismo uspeli dogovoriti smo vseeno ostale na avtobusu in se z njim peljale tri postaje naprej. K sreči ni bilo v tistem času kontrole, ki je na avtobusih kar pogosta.

MONDELLO

Prvi dan smo obiskale Mondello, ki je oddaljeno 10 km iz Palerma. Nekoč je bilo to ribiško naselje, danes pa eno izmed lepših primorskih mest. Slovi po čudovitih peščenih plažah. Uvrščajo jih med najlepše plaže na Siciliji. Nahaja se v malem zalivu obkroženo s planinama Monte Gallo in Monte Pelegrino. Ob plaži se nahajajo številni lokali, restavracije, tudi na plažah nenehno prodajajo razne izdelke (od sadja, piva, zapestnic, podlog za ležanje..) Do meseca junija so parkirišča ob plaži brezplačna, po juniju pa plačljiva.

PALERMA

Naslednji dan smo se odpravile v Palermo.

Palermo je zgodovinsko mesto v južni Italiji. Leži na jugozahodnem delu otoka Sicilija, desno od Palermskega zaliva v Tirenskem morju. Mestno prebivalstvo Palerma je ocenjeno na 855.285 prebivalcev, medtem ko so okoliške pokrajine ene izmed najbolj poseljenih delov Italije z okoli 1.2 milijona prebivalcev. Prebivalci govorijo Italijanski jezik in sicilijansko narečje. Je istočasno glavno mesto avtonomne regije Sicilije in pokrajine Palermo. Mesto je poznano po svoji bogati zgodovini, kulturi, arhitekturi in gastronomiji.

Imele smo ves dan za raziskovanje. Najprej smo se odpravile do agencije v kateri smo bile dogovorjene za prevzem avtomobila. Ko smo uredile vse potrebno, smo se podale raziskovati center Palerma. Obiskale smo najbolj poznane kotičke, kot so :

  • Quattro Canti,
  • cerkev San Giuseppe dei Teatini,
  • Fontana Pretoria,
  • cerkev La Martorana,
  • cerkev San Cataldo,
  • katedrala in normanska palača.

V samem centru se najde ogromno restavracij, tržnic, trgovin z oblačili, kulturnih znamenitosti. Res ogromno za videti in doživeti. Ponuja se tudi možnost ogleda mesta z odprtim turističnim avtobusom, kjer ti vodiči v različnih jezikih povedo glavne značilnosti posameznih objektov. Cena takšnega izleta je 20 eur, traja pa 1,5 ure.

Obiskale smo tudi kar nekaj restavracij a me njihova kulinarika ni prepričala. Cene so precej zasoljene, na krožniku dobiš majhne porcije in nobenega presežka v okusih. Morda smo le me imele tovrstno smolo in je v drugih restavracijah bilo drugače. Smo pa poskusile tudi nekaj Sicilijanskih belih vin, ki pa so res odlična.

Po celodnevnem pohajkovanju smo se zvečer usedle v naš nov avto in se skozi Palermo poskusile prebiti do naše hiše. Promet v Palermu je res kaotičen. Gužva, nihče ne upošteva pravil, vsak se vsiljuje, trobi. Res moraš imeti srečo, da avto ostane brez praske. Mi smo k sreči uspele uspešno zvoziti.

TRAPANI

Naša naslednja destinacija je bilo mesto Trapani. Mesto, ki leži na skrajnem zahodu severne obale Sicilije, pomembno pristaniško in ribiško mesto, kjer je tudi izhodiščna točka za bližnje Egadske otoke.

Nekoč most med Afriko in Španijo s pridihom vladavine Arabcev, ki so postili velik pečat, ki ga lahko okusite v odličnih ribjih specialitetah. Mesto vsakovrstnih rib, soli in mlinov na veter, ki vas bodo odnesli med meglice nekoč mogočnega Ericea, ki se dviga nad mestom.

Po precej ovinkasti poti smo se podale do magičnega Ericea, ki se dviga nad mestom. Ogledale smo si grad, okolico, poskusile njihove znamenite sladice Arancine.

MONREALE

Eno izmed lepših mest na Siciliji je tudi Monreale. Mestece z le nekaj uličicami, dvema trgoma, trgovinicami s spominčki, katedralo, zgrajeno na hribu, oddaljeno 8 km od Palerma.

SAN VITO LO CAPO

Ker smo si po nekaj dneh celodnevne hoje zaželele malo ležanja na plaži, smo se podale v kraj San Vito lo Capo. Mesto je poznano po dolgih peščenih plažah, nekateri jim pravijo tudi “Sicilijanski karibi”. Tam smo si najele ležalnike in ves dan uživale v in ob morju. Privoščile smo si tudi masažo, ki jo ponujajo na plaži.

Teden, ki smo ga imele na voljo se je počasi približeval koncu. Bil je tudi čas vrnitve avtomobila, kar je pomenilo spet v tisti kaotičen promet. Po uspešni vrnitvi avtomobila, smo se odpravile še v botaničen vrt, kjer je na voljo ogled raznovrstnih dreves, rastlinja.

Po kosilu smo se odpravile na avtobus in še zadnjič v mestece Mondello, kjer smo nazdravile na uspešen teden, ki je bil za nami.

Zjutraj ob 7.00 uri nas je že čakal prevoz do letališča in s poletom proti Benetkam se je naša Sicilijanska pravljica zaključila.

Avtor/fotografije: Lubej Špela

 

POTOVANJA