UMBRIJA

Dežela Umbrija vsekakor ni tako priljubljena kot njena soseda Toskana. A kljub temu gre za razgibano deželo, ki ponuja mesta na gričih, ki so zanimiva tako arhitekturno, kot umetniško, pokrajino pa krasijo oljčni nasadi, vinogradi, ter pašniki.

Umbrija je pomembno središče duhovnosti, med katerimi sta najpomembnejša reda Benediktinci in Frančiškani. Prav zaradi naselitve redov na tem območju, lahko danes občudujemo številne romarske kraje, samostane in cerkve z bogato zgodovino in umetniškimi deli. Umbrija je rojstni kraj dveh najpomembnejših svetnikov, sv. Frančiška Asiški, zaščitnika Italije in ustanovitelja reda Frančiškovih bratov in sv. Benedikta, zavetnika zahoda in Evrope, ter ustanovitelja reda Sv. Rita iz Cascie.

V Umbrijo sva se podala meseca septembra za štiri dni.

Začrtana pot:

Orvieto

Leži na hribu vulkanskega tufa, katerega obzidje je zgrajeno iz istega kamna. Ponuja lep razgled na okoliš. Mesto ima bogato zgodovino.

Orvieto

 • Mestna stolnica

Katedralo so gradili več stoletij. Samo za njeno pročelje so potrebovali 300 let, pri gradnji pa naj bi sodelovalo okoli 300 slikarjev, kiparjev, ter drugih mojstrov.  Graditi so jo pričeli v 13. stoletju, kot spomin na čudež v Bolseni, ko je med mašo iz hostije kanila kri na prt.

Na prvem stebru pred vhodom se nahaja relief, ki prikazuje stvarjenje sveta, drugi steber prikazuje odrešenikove prerokbe, tretji steber zgodbe iz novega testamenta, četrti pa utelešenje, poslednjo sodbo, raj in pekel.

V notranjosti stolnice  se nahaja cikel fresk -Poslednja sodba, ter druge manj dragocene slike.

 • Arheološki muzej Civico e Faina

Mesto ponuja 5 muzejev, ki se v večini nahajajo na Piazza duomo. Midva sva si ogledala arheološki muzej Civico e Faina, ki prikazuje pomembnejše etruščanske najdbe na tem območju, od keramike, figur, kipov itd. Vreden ogleda. Drugi so še: Museo dell Opera del Duomo (muzej prikazuje razne dokumente vezane na gradnjo katedrale, ter slike, kipe, ki so jih med obnovo katedrale odstranili), Muzej srednjeveških in renesančnih majolik-italijanske keramike, Arheološki muzej, ki ponuja razstavo etruščanskih artefaktov, najdenih na tem področju, ter Orvieto Vie-Museo diffuso, je novejši muzej,  ki prikazuje zgodovinsko, arhitekturno, arheološko zgodovino mesta.

 • V samem mestu je na voljo še precej cerkva, morda je za ogled zanimiva cerkev Sant Andrea.

Orvieto, mestna stolnica

Civita di Bagnoregio

Mesto Civita so ustanovili Etruščani pred več kot 2.500 leti. Je rojstni kraj sv. Bonaventura. Nahaja se na planoti vulkanskega tufa s pogledom na dolino reke Tiber. Mesto je ogroženo zaradi erozije in je bilo leta 2006 dodano na seznam 100 najbolj ogroženih območij, zaradi erozije in neustreznega turizma. Danes je za vstop v mesto potrebno plačati vstopnino, nanj pa se je možno sprehodit samo peš. Civita naj bi imela stalnih 10 prebivalcev.

Civita di Bagnoregio

Terni, slap Marmore

Slapovi Marmore veljajo za eno najpomembnejših naravnih znamenitosti Umbrije. Pravzaprav gre za umetno nastal 165 metrov visok slap na reki Velino. Danes voda iz reke napaja turbine hidroelektrarne, zato reko spustijo po pečin za turiste le dvakrat na dan. Predhodno se pozanimajte o odpiralnem času (https://www.marmorefalls.it/?lang=eng).

Slap Marmore

Slapovi

Spoleto

Katedrala Santa Maria dell’Assunta

Je med lepšimi Umbrijskimi mesti.

Znamenitosti:

 • Ponte Sanguinario (krvavi most), na katerem naj bi Rimljani mučili in pobijali kristjane.
 • Rimski amfiteater, v srednjem veku so amfiteater spremenili v trgovine in delavnice, kasneje pa večino materiala porabili za gradnjo trdnjave Rocca in cerkve San Gregorio Minore.
 • Oljni stolp, je dobil ime po tem, ko so na tem mestu branilci z vrelim oljem polivali sovražnika in tako odvrnili Hanibala od nadaljnjega prodiranja proti Rimu.
 • Stolnica sv. Marije vnebovzete, velja za eno najlepših v srednji Italiji. Cerkev hrani rokopis pisma Sv.Frančiška Asiški.
 • Ponte delle Torri– gre za akvadukt iz 13. stoletja.
 • Trdjava Rocca Albornoziana– Trdnjavo je dal postaviti kardinal Albornoz. Od leta 1817 do leta 1983 je služila kot zapor. Od leta 2007 pa je bila ponovno odprta za muzej.
 • Cerkev San Pietro– je bila ustanovljena leta 419. Ima relikvije sv.Petra in antično grobnico.

Trdnjava Rocca, ter akvadut Ponte delle Torri

Prvo nočitev v Umbriji sva imela približno 10 minut vožnje iz Spoleta, t.i. Casale Fusco. Gre za nekakšen kmečki turizem, na prečudovitem kraju obdan z vinogradi, oljčnimi nasadi in zelo mirno in urejeno okolico. Sobe so urejene v starem kmečkem stilu, nočitev pa vključuje odličen samopostrežni zajtrk. Latnika sta bila zelo gostoljubna.

Montefalco

Montefalco

Srednjeveška vasica imenovana tudi kot Sokolova glava, po sokolih Friderika II. Švabskega.

Znamenitosti:

 • Vrata sv. Avguština
 • Cerkev sv. Avguština, ki ponuja nekaj zanimivih fresk.
 • Srednjeveški trg, na katerem stoji mestna hiša.
 • Stolnica sv. Frančiška, danes tudi mestni muzej, ki razstavlja Gozzolijeve freske iz življenja sv. Frančiška.

Montefalco

Deruta

Deruta

Predstavlja središče umbrijske keramike.

Znamenitosti:

 • Muzej keramike
 • Mestna hiša
 • Mestna galerija, ter
 • številne cerkve.

Assisi

Assisi rojstni kraj svetega Frančiška in s tem pomembno romarsko središče.

Pogled na Assisi

Znamenitosti:

 • Bazilika San Francesco dAssisi (Bazilika svetega Frančiška Asiškega)- kjer je pokopan sv. Frančišek. Baziliko sestavlja zgornja in spodnja cerkev.
 • Cerkev sv.Petra, so v 10 stoletju zgradili Benediktinci.
 • Cerkev sv.Klare– gre za drugo najpomembnejšo cerkev v mestu, ki od leta 120 hrani posmrtne ostanke sv.Klare, pomembne Frančiškove sopotnice.
 • Piazza del Comune, osrednji mestni trg na prostoru nekdanjega rimskega foruma z Minervinim svetiščem iz 1. stoletja.
 • Grad Rocca Magiore, s prelepim razgledom.

Bazilika svetega Frančiška Asiškega

Assisi

Ulice Assisi

V mestu Assisi sva prespala v slabe 3 km oddaljenem Il Fosso Delle Carceri. Ponujajo apartmaje na zelo lepem območju med vinogradi, z lepim razgledom na okoliš. Žal pa s samim apartmajem nisva imela pozitivne izkušnje, saj je bil v kletnem prostoru, brez svetlobe, prav tako je bil slabo očiščen, kljub temu, da se čiščenje na koncu posebej plača. Lastniki niso bili na voljo, ob koncu bivanja, je prišla po denar gospa, ki pa ni znala besedice angleško.

Perugia

Je glavno mesto dežele Umbrije, ki jo prečka reka Tibera. Stari del mesta leži visoko na hribu, novejši pa se razprostira po okoliški dolini. Gre za eno najstarejših mest na območju Italije, katero je v prazgodovini naseljevalo pleme Umbri.

Perugia

Znamenitosti:

 • Piazza IV Novembre, kjer se nahaja katedrala San Lorenzo, ter Fontana Maggiore, vodnjak, ki velja za enega najlepših v Italiji.
 • Palazzo dei Priori, v veličastni srednjeveški stavbi se nahaja galleria Nazionale dell Umbria, ki v 33 sobah prikaže razvoj umbrijske umetnosti.
 • Cerkev San Pietro, najveličastnejša cerkev v Perugii.
 • Etruščanski vodnjak in Etruščanski obok.

Fontana Maggiore

Peruggia

Perugia je bilo zadnje mesto, ki sva si ga ogledala. Prespala sva v 4 km oddaljenem Residenze L’Uncinaia Holiday House. Odlična nočitev, ki ponuja zelo urejene, čiste apartmaje s teraso.

Umbrijska kulinarika

Kulinarika Umbrije ima etruščanske korenine, je preprosta, sestavljena iz sezonskih sestavin, kot so gobe, divji šparglji, sezonska zelenjava, ter tartufi, ki rastejo po vsej regiji. Prav tartufi igrajo pomembno vlogo v številnih umbrijskih jedeh, od predjedi do glavnih jedi. Prav zaradi njegove dragocenosti obstajajo številni prazniki Tartufov. Poskusite testenine ali bruschetto, polnjeno z olivami ali tartufi. Najbolj tipična Umbrijska testenina je t.i. Stragozzi, seveda postrežena z črnimi tartufi.

Stragozzi s tartufi

Umbrija se ponaša s štirimi sortami olivnega olja. Največji proizvodni center olivnega olja je na območju Trevija.  Poleg olivnega olja lahko seveda po vsej regiji okušamo različne sorte vin. Kljub temu, da po olivnem olju in vino slovi soseda Toskana, po kvaliteti le tega Umbrija prav gotovo ne zaostaja.

IZLETI V EVROPSKA MESTA