VERONA

Verona je glavna turistična destinacija v S Italiji. Zaradi svoje umetniške in kulturne dediščine, opernih predstav  v rimske amfiteatru, ter izpovedi ljubezni pred slavno Julijino hišo in balkonom privablja ljudi iz vsega sveta.

TRGI V VERONI

PIAZZA BRA

Piazza Bra je glavni trg v samem središču Verone. Na trgu stoji ARENA iz 1. stoletja, ki velja za enega najbolje ohranjenih amfiteatrov iz rimskega sveta. Ob izgradnji je lahko sprejela 20 000 gledalcev, a tudi danes v njej še vedno prirejajo dogodke, kot je poletni operni festival. Operni festival poteka v juliju in avgustu, obisk pa velja za nepozabno doživetje. Piazzo Bra obkrožajo tudi številne restavracije in kavarne.

Rimski amfiteater

PIAZZA DELLE ERBE

Gre za prelepi trg, ki ga iz vse strani obkrožajo renesančne palače in srednjeveške meščanske hiše. Na trgu stoji Markov steber z beneškim levom in vodnjak imenovan Madona Verona. Na njem pa se nahaja tudi mestna tržnica, kjer se lahko kupi zelenjavo in sadje, ali kakšen spominek.

Piazza delle Erbe

PIAZZA DEI SIGNORI

Očarljiv in manj oblegan trg, na katerem stoji Dantejev spomenik iz leta 1865. Na trgu se nahajajo tri zanimive stavbe, sodna palača iz 14.stoletja z visokim stolpom, Loggia del consiglio, ki je okrašena s freskami in kipi pomembnih Rimljanov, ter Arche Scaligere, ki spada med najlepše gotske spomenike v Italiji. To so grobovi Scaligerjev, med njimi Cangradeja I.-velikega psa, zaščitnika Danteja in zavetnika umetnosti.

Piazza dei Signori

CASTELVECCHIO

Trdnjava z gradom in nekdanji sedež Scaligerijev, zdaj pa je v njem muzej. Za gradom čez reko stoji Scaligerijev most (Castelvecchio bridge), ki velja za največji ločni most na svetu.

Castelvecchio bridge

TEATRO ROMANO

Razvaline rimskega gledališča. Gledališče je bilo zgrajeno v 1.st.pr.n.št. Dolga stoletja ni bilo aktivno in kasneje predelano  za zagotavljanje stanovanj. V 18.stoletju je bogat Andrea Monga, kupil vse hiše, ki so bile zgrajene v gledališču, jih porušil in ohranil spomenik.

PONTE DI PIETRA

Blizu rimskega gledališča se nahaja kamnit rimski most, ohranjen do danes.

Ponte Di Pietra

CASA DI GIULIETTA (JULIJINA HIŠA)

Zaljubljenci iz vsega sveta obiščejo znamenito Julijino hišo, kjer naj bi ji dvoril Romeo. Okolica pa je tako rekoč v celoti polepljena z željami obiskovalcev. Seveda se ob vznožju balkona tre ljudi, za vstop na balkon pa je potrebno potrpežljivo počakati.

Julijina hiša

CERKVE V VERONI

SANTA ANASTASIA

Največja cerkev v Veroni zgrajena v gotskem stilu, ob reki Adiži.

Santa Anastasia

DUOMO

Stolnica je posvečena Sveti Mariji Vnebovzeti. Največja znamenitost v cerkvi je Tizianova slika vnebovzetje.

Duomo

BAZILIKA SAN ZENO

Velja za najlepšo romarsko cerkev v severni Italiji. Njeno pročelje je slonokoščene barve, v notranjosti pa so stene pokrite s številnimi freskami, med njimi je najznamenitejša Mantegneva Marija in svetniki nad glavnim oltarjem.

 

Foto: Martin Helbing & Metka Slatinek

 

 

IZLETI V EVROPSKA MESTA