Blog in novice

Nasveti, akcije in zanimivosti

Potopis potovanja po Tajski

Država: TAJSKA

Čas potovanja: December 2013 -17 dni

Opis poti po Tajski

Bangkok – Ayutthaya – Chiang Mai – Phuket – Phang Nga – Ko Samui – Ko Tao

Prenočišča

Vsi hoteli, guest house, ter hostli so bili rezervirani na strani booking.com, nekateri že od doma, ostali pa sproti v času potovanja. Cene so se gibale od 4-12 eur/noč. V primeru trekinga v naravne parke, se spi v spalnicah v tradicionalnem slogu z žimnicami na tleh.

Prevozi po Tajski

Tajska ima dobro avtobusno in železniško povezavo. Na sever sva potovale z vlakom, na jug z avtobusom, saj Phuket nima železniške povezave. Na sever je železniška povezava do Chiang Maija. Cene vlakov so odvisne od razreda, ter hitrosti vlaka. Prvi razred vlaka ima klimo,ter zelo urejena ležišča, umivalnico, ter postrežbo. Drugi razred ventilacijo, z zadovoljivimi ležišči, tretji razred je brez ležišč z lesenimi stoli, kar je neugodno za 13 urno vožnjo. Vozovnica drugega razreda med Bangkokom in Chiang Maijem, stane okoli 10 eur. Na nočnem vlaku so tudi jedilni vagoni.

Na jug, iz Bangkoka do Phuketa, sva potovale z avtobusom. Vožnja traja 12 ur, cena vozovnice za drugi razred pa je okoli 20 eur. Avtobusi so udobni, dobiš prigrizek, vodo, odejo. Zaradi pretirane klime svetujem toplejša oblačila. Nočne vlake in avtobuse je zaradi zasedenosti priporočljivo rezervirati vsaj dan prej. Prevoz v samih mestih je najcenejši z mestnimi avtobusi, rikše, tuk-tuki, pri katerih se je potrebno za ceno dogovorit predhodno in jo tudi znižati.

Taksiji so dragi. Na letališču v pritličju stojijo public taksiji, ki so cenejši od ostalih. Tako iz letališča Suvarnabhumi do centra Bangkoka po avtocesti stane taksi 500 bathov (prib. 11eur), brez taksimetra, po predhodnem dogovoru.

Splača se najem skuterja (od 5eur/dan), ali kolesa. V primeru najema skuterja ga je potrebno obvezno predhodno pregledati. Če je kje poškodovan si to prodajalec zabeleži. Kljub temu, da v vodniku piše, da je na Tajskem uporaba čelade obvezna, se ne spomnim, da bi videla njeno pretirano uporabo. Skuterje izposojajo turistične agencije.

Izposojena kolesa so v nekoliko slabem stanju. Cena izposoje je od 2 eura. Medkrajevni avtobusi so zelo poceni. Npr. cena avtobusa iz Bangkoka do Floating marketa (109 km iz Bangkoka) stane 8o bathov (1.8eur). Plača se na avtobusu sprevodniku.

Pot iz Phuketa do Koh Samui, traja nekje 10 ur. Z avtobusom do Surat Thani, naprej s trajektom do Koh Samui. Cena je odvisna od trajekta. Nizko cenovni v primeru velikih valov ne vozijo. Priporočam izbiro boljše ladje in dober želodec v primeru 5 m valov. Cena je okoli 10 eur. Naj omenim še prevoz z dolgorepim čolnom.

Bangkok ima tudi podzemno železnico, vendar se je nisva posluževale. Možni so notranji leti.

Hrana in pijača

Za Tajsko so značilne riževe jedi. Riž je tudi najpomembnejša jed. Poleg riža so značilni riževi rezanci, ki so lahko tanki, srednji ali široki. Phad thai (praženi riževi rezanci s tofujem, jajcem, posušenimi rakci, arašidi, čilijem).

Prigrizki, Po pia tod (ocvrt spomladanski zavitek), Kluay ping (banane pražene na oglju), riž zavit v bananine liste, Khanom beuang (nadevane sladke palačinke, suh riž s čilijem. Južneje slovi morska hrana. Tržnice ponujajo ogromno sadja, kot na primer mangosten, durian, ki je kralj Tajskega sadja, mango, papaja. Cena hrane je odvisna od tega kje se kupi. Npr. kosilo pripravljeno na ulici ali tržnici stane od 30 bathov (0,70 eur) dalje. V restavraciji kosilo stane od 60 bathov dalje.

Od alkoholnih pijač bi omenila riževo žganje. Vendar je v uporabi bolj na severu. Drugače pa slovi predvsem pivo (Chang), na jugo pa koktajli. Za osvežitev je vsekakor nepogrešljiv ohlajen kokosov sok, postrežen s slamico.

Cene, stroški in menjava danarja

Celotno potovanje je stalo okoli 1200 eur. Cena letalske karte iz Milana s povratkom v Munchen, letalska družba Etihad airways, je stala 500 eur. Coris zavarovanje 34,5 eur. Prevoz do letališča 40 eur.

Napitnine za Tajsko niso značilne. Menjava denarja je različna. Najslabša menjava je na letališču. Pred odhodom je potrebno obvestit osebno banko, ker je Tajska na črni listi in v primeru, da ni obveščena ob dvigu zablokira račun. Na povezavi https:/www.mastercard.com/global/atmlocations/ se lahko preverijo bankomati z 2 čip tehnologijo. Viza za bivanje do 30 dni ni potrebna. Cepljenje proti hepatitisu B, ter tetanusu sta priporočljivi. Zaščita proti malariji je prav tako priporočljiva. So pa na Tajskem na vsakem koraku lekarne, kjer lahko kupite 90% zaščito proti komarjem, ki je zelo učinkovita.

Zanimivosti

Kljub temu, da je Tajska v času decembra top sezona z visokimi temperaturami je dobro vedeti, da se predvsem na severu v večernih urah ohladi. V primeru, da se odpravite na kakšen izmed trekingov, tako vzemite zraven tudi toplejša oblačila, mogoče celo spalko. Prav tako pretirano uporabljajo klimo, tako da so topla oblačila več kot dobrodošla tudi na vseh javnih prevozih.

Nevarnosti, opozorila, neprijetnosti

Osebno sem se počutila po vsej Tajski zelo varno. Slaba izkušnja je bila v Bangkoku, kjer te neprestano ustavljajo, sprašujejo, ponujajo storitve in si tudi izmišljujejo stvari, kot npr. da je neka znamenitost zaprta in te usmerjajo drugam. V drugih mestih teh izkušenj ni bilo. Ljudje so zelo prijazni. Omenila bi še nekoliko neprijetno vožnjo na otoke. Imeli smo 4-5 m valove, ki so resnično popestrili vožnjo. Za koga pa je lahko to tudi zelo slaba izkušnja, zato se je o tem dobro prej pozanimati. Ali imeti zraven kakšna zdravila proti slabosti.

Priporočila za ogled na Tajskem

  • Bangkok: old city (Wat Pho, Wat Phra Kaeo, Grand Palace, Golden Mount), Chinatown (Marketi).
  • Ayutthaya ( Wat Phra Si Sanphet, Wat Mahathat)
  • Chiang Mai (Treking v džunglo, jahanje slonov, rafting na bambusovem splavu, muzej insektov, ogled tajskega boksa, tradicionalna tajska masaža)
  • Phuket (Phan Nga)
  • Koh Samui
  • Ko Tao

Uporabljen turistični vodnik Thailand Dream Trip, 2013

Potovali sta Metka & Maja