Blog in novice

Nasveti, akcije in zanimivosti

Potopis po Armeniji in Gruziji

Državi potovanja:

Armenija in Gruzija

Čas potovanja: September, 2014, 17 dni

Opis poti: Yerevan – Areni – Goris – jezero Sevan – Dilijan – Alaverdi – Tbilisi – Kazbegi – Batumi – Kutaisi – Borjomi – Akhaltsikhe – Gyumri – Yerevan

Prenočišča

Informacije za prenočišča sva dobila preko Booking.com, turističnega vodnika, ki sva ga uporabljala, nekaj pa sva jih našla tudi na poti oz. dobila kakšno priporočilo. Posebno doživetje je spanje pri domačinih, t.i. guesthouse ali B&B, ki je tudi cenovno najbolj ugoden. Povprečna cena nočitve za dve osebi je 30-40€ z vključenim zajtrkom za dobro prenočišče na dobri lokaciji. V kolikor želiš spati nekoliko ven, so cene nižje. Če potujete v času izven glavne sezone, lahko za cene prenočišč pri domačinih tudi nekoliko znižate z barantanjem.

V Yerevanu sva spala v hotelu Kantar, ki je bil zelo dober, na novo odprt. Drugič sva spala v hotelu Shirak, kjer je bila cena sicer višja, vendar je bila opremljenost slabša. Oba hotela sta na dobri lokaciji v bližini Trga republike (center). Na jezeru Sevan sva spala v železnih kontejnerjih, ki so značilni za ta del. Na žalost so bili zelo slabo vzdrževani.

Prevozi

Ponudba prevozov v Armeniji in Gruziji je zelo široka in na najinem potovanja sva razen letala preizkusila vse.

Avtobus, minibus in kombi

Večino prevozov opraviš s temi prevoznimi sredstvi odvisno od kraja, kamor se odpravljaš. Marshrutka (minibus) je najbolj priročen in razširjen način potovanja, saj so veliko bolj pogosti, kot večji avtobusi. V Armeniji je težava, da večina od njih odpelje v dopoldanskem času, tako da potovanje popoldan ni mogoče oziroma moramo uporabiti taxi. Cene za prevoz so nizke.

Taxi

Potovanje s taksiji je zelo ugodno in veliko krat (posebej Armenija) je to edina možnost. Med določenimi kraji obstajajo tudi taksiji, ki si jih deliš z drugimi (shared taxi), tako da je cena na osebo nižja. Cene za taksije v Armeniji so fiksne (1 km je 100 dram, cca. 0,20€). Vozniki taksijev so zelo pošteni in te ne želijo oguljofati.

Vlak

Zelo priročna povezava je med Tbilisijem in Batumijem na Črnem morju, kjer vozi nočni vlak – spalnik. Ostalih povezav ni veliko.

Rent a Car

Najem avta bi bila zelo dobra izbira, a ga na žalost nisva koristila. Veliko znamenitosti je na odročnih mestih, ki bi bila veliko lažje dosegljiva z najetim avtomobilom.

Štopanje

Možno je tudi štopanje in prevoz z domačini. Koristila sva ga dvakrat in niso zahtevali plačila.

Hrana in pijača

Obe državi imata podobno hrano, vendar je hrana v Gruziji bolj raznolika in najdete večje število restavracij. Ponudba je nekoliko bolj prilagojena turistom, saj najdete menije s fotografijami, dobro označene restavracije in ponudbo lokalne hrane. V Armeniji je v določenih krajih težko najti restavracije z lokalno hrano, veliko pa je fast foodov. Na drugi strani lahko naročiš hrano pri domačinih, ki vam za ugodno ceno pripravijo veliko porcijo okusne hrane.

Nekaj jedi iz Armenije in Gruzije:

 • Kachapuri – sirova pita na sto in en način
 • Khinkali – kuhano v testo zavito meso, krompir ali gobe
 • Dolma – zaviti trtini listi z nadevom
 • Solata iz jajčevcev in orehov
 • Kebab na različne načine

V Armeniji in Gruziji najdete vinorodna območja, tako da je vino zelo razširjeno. Veliko je tudi piva in domačih žganic. V Areniju v Armeniji sva bila na pokušini vin, kjer si lahko za cca. 1€ preiskusil veliko vin in drugih alkohonih pijač. Posebej zanimiva so vina iz sadja (breskve, granatno jabolko, marelice, češnje, …).

Cene, stroški in menjava denarja

Celotno potovanje je stalo cca. 800€, od tega 250€ za letalsko karto. Cene hrane in prevozov so veliko nižje kot pri nas, cene za prenočišča pa so primerljiva našim (glej zgoraj). Pri ceni za kosilo so lahko veliki razponi, odvisno od tega kar želite. Tako lahko jeste že za 8€ za dve osebi ali pa 20€ in več.

Večina znamenitosti je brezplačnih, drugi muzeji so poceni.

Viza ni potrebna, posebnih drugih stroškov ni bilo.

Nevarnosti, opozorila, neprijetnosti

Armenija in Gruzija sta zelo varni državi, tako da ni bilo nobenih težav ali neprijetnosti. Na severu Gruzije na določena območja ob meji z Rusijo ni priporočljivo potovati.

Priporočila za ogled

Armenija:

 • Yerevan – Cascade, Trg republike, spomenik žrtvam genocida, muzej pisave.
 • tempelj Garni in samostan Geghard
 • Echmiadzin katedrala in okolica
 • Khor Virap – samostan s pogledom na goro Ararat
 • Areni – vinorodna vasica, pokušanje vina, Noravank samostan v bližini
 • Tatev – samostan, do katerega se pripelješ čez kanjon z najdaljšo žičnico na svetu
 • Alaverdi – veliko cerkev in samostanov zaščitenih pod Unescom

Gruzija:

 • Tbilisi – trdjava, katedrala, stari del mesta, muzeji
 • Kazbegi – cerkvica na idilični lokaciji
 • Batumi – turistično mesto na Črnem morju
 • Borjomi – manjši kraj z lepim parkom
 • Akhaltsikhe – zelo lepa trdnjava
 • Vardzia – v skalo isklesani domovi, cerkve in drugi prostori

Drugi nasveti za potovanje po Armeniji in Gruziji

Sporazumevanje v angleščini je nekoliko težje, koristi znanje ruščine. Priporočljivo si je izposoditi avto, saj si tako lažje in hitreje ogledamo številne znamenitosti, ki so na odročnih mestih. Posebej zanimivo je bivanje pri domačinih, ki so zelo gostoljubni in prijazni. Na tak način najlažje spoznaš njihovo kulturo in običaje. Drugih turistov je zelo malo, še posebej v Armeniji. Na poti sva uporabljala turistični vodnik Lonely Planet Gruzija, Armenija in Azerbajdžan.