Pin It

PERU

Od potovanja po Južni Ameriki je že dobre dve leti. Vseeno sem se odločila na kratko povzet videno in doživeto.

Peru velja za tretjo največjo državo Južne Amerike, z glavnim mestom Lima.

Ko slišim besedo Lima, je prva misel, ki se pojavi divja vožnja s taksiji. Taksiji so tudi najbolj uporaben prevoz v mestu. O ceni se je vsekakor dobro dogovoriti predhodno.

Zanimivo mesto, osebno bi izpostavila možnost preizkušenja brbončič v kulinariki, sprehod čez tržnice, markete in ogled kakšnega muzeja.

Huacachina se nahaja JZ delu Peruja. Resnično prelepa oaza, z mogočnimi sipinami, kjer ponujajo adrenalinsko vožnjo z buggyji in bordanje po sipinah.
Nazca, slovi po skrivnostnih nazca linijah. Obsegajo kilometre črt, geometrijskih likov in oblik živali.
30 km iz mesta Nazca se nahaja Arheološki center Cahuach, ki je pomembno najdbišče predkolumbovskih civilizacij v Andih.
Arequipa (belo mesto) ležina na nadmorski višini 2300m. V bližini mesta se nahajajo aktivni vulkani. Blizu Arequipe se nahaja kanjon Colca, ki velja za enega najglobjih na svetu (3000m). Mesto je izpostavljeno potresom.

Med samim trekom v kanjon Colca, omenim nestanovitno vreme v tem predelu Peruja. Tako lahko iz gorečega sonca v petih minutah nastane huda nevihta. Palerine dobrodošle.

Cusco se nahaja na nadmorski višini 3400 m in je ena pomembnih turističnih destinacij v Peruju.
Sveto mesto Machu Picchu, so dobro ohranjene predkolumbovske inkovske razvaline, ki ležijo na visokem gorskem grebenu na nadmorski višini približno 2350 m.

Puno, leži na nadmorski višini 3800m, zraven najvišje ležečega jezera na svetu Titicaca.

Puno je znan tudi po folklornih festivalih. V kakšni izmed restavracij pa tudi dnevno prirejajo folklorne točke.

 

Peru vsekakor polek drobec naštetih znamenitosti, slovi po koruzi, krompirju, hugotih (sveže stisnjenih sokovih), inca coli, kokinem čaju, pečenem morskem prašičku, pleteninah čudovitih barv, lončenih izdelkih, lamah, alpakah itd.
POTOVANJA