Izlet na Dunaj

Pred dnevi se vrnila iz Dunaja, ki sva ga obiskala preko vikenda.

Po mojem je Dunaj odlično mesto za kratek vikend oddih ali aktivno raziskovanje.

Na Dunaju se vedno veliko dogaja: muzeji, koncerti, prireditve in številne aktivnosti.

Glede na to, da oba že nekaj lasa nisva bila na tam, sva se tokrat odpravila bolj s turističnega vidika, kar pomeni po ogledih nekaj večjih znamenitostih. In bolj ko sva gledala, kaj bi si ogledala, bolj sva ugotavljala, da bo zelo težko vse realizirati. Na eni strani zato, ker je bilo napovedano slabo vreme (nedelja), po drugi na pa nisva vkalkulirala, kako obsežne so nekatere stvari.

Tako sva si ogledala:

  • Palačo Schonbrunn z vrtovi
  • Grad Gloriette
  • Živalski vrt
  • Štefanovo katedralo
  • Belvedere
  • Karlovo cerkev
  • nekaj ostalih stvari ob sprehodu po mestu.

Na žalost nama je zmanjkalo časa in predvsem volje za Muzej zgodovinske umetnosti, ki velja za eno izmed glavnih znamenitosti. Glede na to, da gre za tako obsežen muzej, bi si seveda morala vzeti čas, tako da sva ga raje pustila za naslednjič.

Za raziskovanje Dunaja sva uporabila Vienna Card, ki ti omogoča brezplačno potovanje z vsemi prevoznimi sredstvi in popuste pri vstopninah. Na voljo so za 24h, 48h in več.

Schonbrunn

Sam Schonbrunn verjetno ne rabi posebne predstavitve, saj velja za eno izmed največjih znamenitosti na Dunaju. V kolikor nimate časa ali ne bi radi plačali dokaj drage vstopnine, se lahko sprehodite samo po lepem parku za palačo in ga občudujete od zunaj. Prav tako se sprehodite so grada Gloriette, ki je nasproti Schonbrunna in od koder je zelo lep razgled.

Je pa tudi notranjost vredna ogleda. Za vstopnino dobrih 20€ dobite tudi audio guide, ki vam zelo pomaga pri raziskovanju notranjega dela. Lahko si vzamete čas in ga počasi raziskujete ali pa bolj po pospešenem ritmu, tako kot sva ga midva.

Živalski vrt

Znotraj parka se nahaja tudi živalski vrt, ki je na manjši, kot sem si ga predstavljal, po drugi strani pa dokaj dobro organiziran in s kar nekaj zanimivimi živalmi. Če se nameravate odpraviti tja, upoštevajte uro, saj čez dan večino živali ni na spregled. Levi in tigri so se tako poskrili in jih ni bilo za videti. Mogoče je boljši čas zjutraj in proti večeru. Preverite tudi urnik prireditev, ko se v živalskem vrtu kaj dogaja.

Kasneje sva se odpravila še v center Dunaja in si ogledala Štefanovo katedralo. Čudovita cerkev od zunaj in znotraj (od zunaj so sicer nekaj preurejali okolico, tako da je malo pokvarilo vtis), tako da vredno ogleda. Na vrh zvonika se nisva povzpela.

Preostaek dneva sva se sprehajala po mestu in ga naključno raziskovala. Pozno popoldan sva šla do mestne hiše, pred katero je večji park in kjer se običajno veliko dogaja. Tudi tokrat so se pripravljali na filmski festival, ki je potekal na velikem platnu pred mestno hišo, v bližini pa so imeli veliko stojnic s hrano.

Hrana je izgledala odlično, bilo pa je veliko tujih kuhinj in nekaj domačih specialitet. Jaz sem si privoščil klobasico na sliki s krompirjem in kajzerico ter seveda pivo. Cena jedi je bila od 6 do 9€.

Belvedere

Naslednji dan sva obiskala še palačo Belvedere, predvsem zaradi Klimtove zbirke slik. Celoten dan je pokvarilo vreme, tako da nisva mogla uživati v vrtovih, ki obdajajo palačo. Ostale zgradbe, ki spadajo k Belvedere niso bile kaj posebnega, tako da ogleda ne bi priporočal.

Top